Boşanmak İçin Nereye Başvurulur? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?

Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?

Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur – Evlilik Birliğinin çeşitli nedenlere bağlı olarak sürdürülemiyor olmasına paralel olarak boşanma kararı alınabilir. Türk Medeni Kanunu boşanma ile ilgili tüm detayları belirlemiş ve boşanma sebeplerini düzenlemiştir.

Buna göre boşanma sebeplerine bağlı olarak işleyen hukuki süreçler farklıdır. Boşanma konusunda uzlaşmacı olan eşler tarafından hızlı bir şekilde boşanabilmeleri amacıyla düzenlenmiş olan boşanma türü Anlaşmalı Boşanmadır.

Anlaşmalı boşanma davası uzlaşmış ve barışçıl bir şekilde boşanma işlemini gerçekleştirmek isteyen eşler tarafından başvurulan boşanma türüdür, ancak anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için belirli şartlar vardır.

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur?

Aile hukukunda özellikle de çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma, velayet davaları, nafaka davaları, babalık davaları gibi fazlasıyla karmaşık olabilen hukuk davalarını için de barındıran hukuk dalıdır.

Türk medeni kanunumuzda aile yapısına verilen önem ve aile yaşamında ortaya çıkan bir çok davanın görülmesi ve karara bağlanması için özel mahkemeler oluşturulmuştur.

Aile hukuku içerisinde yer alan boşanma hukukunda boşanma davası açmak için nereye başvurulur sorusu boşanma kararı alan eşlerin başvuru noktasını belirlenmesi ve sürecin başlanması istemesi üzerine ortaya çıkmaktadır.

Boşanmak İçin Nereye Başvurulur

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur

Ülkemizde boşanma işleminden sorumlu olan mahkeme Aile Mahkemesidir.

Boşanma davası açmak İçin başvuru yapacak eşin Aile Mahkemesine başvurması gerekir.

Kanuna göre boşanmak isteyen eşler, birlikte yaşadıkları yerin mahkemesine başvurmaları öngörülmüştür. Ancak eşlerin ikamet ettikleri yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yaparak boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davasında, yani eşlerden biri boşanmak isterken diğerinin boşanmak istemediği durumlarda davanın açılacağı mahkeme Türk Medeni Kanunun 168. Maddesinde “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir” şeklinde belirlenmiştir. Anlaşmalı boşanmada yetkili mahkeme konusu sıkıntı oluşturmaz. Eşler istedikleri aile mahkemesine başvurabilirler.

Türkiye’de yerleşim yeri bulunmayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de dava açmaları gerekiyor ve ikamet ettikleri ülke mahkemesinde bu açılmadığı veya açılamadığı durumda:

Türkiye’de ikametgah adresi olmadığından yetkili mahkeme, davacının Türkiye’de ki son yerleşim yerinin bağlı bulunduğu mahkemesidir. Eğer Türkiye’de hiç yaşamamış olması durumunda da Ankara, İstanbul veya İzmir Aile Mahkemelerinden herhangi birinde görülecektir.

Boşanma davası açmak için eşler Aile Mahkemesine başvuru yapmaları gerekmektedir. Boşanma davası nasıl açılır konusunda bilgi almak için makaleyi okuyabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?

Anlaşmalı Boşanma Davası açılabilmesi için gereçli olan ilk şart, eşlerin en az bir yıldır evli olmalarının gerekmesidir. Bir yıldan daha az sürmüş evliliklerde anlaşmalı boşanma davası açılması söz konusu değildir. Bu türlü başvurular reddedilir.

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur

Anlaşmalı boşanma davası açmak için gerekli olan ikinci şart ise, eşlerin boşanmanın sonuçlarıyla ilgili olarak, varsa çocukların velayeti, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi tüm detay konularda uzlaşmaya ve anlaşmaya varmış olmaları ve bu doğrultuda bir protokol hazırlamış olmalarıdır.

Anlaşmalı boşanma davası için gerekli son şart ise, eşlerin ilk duruşmada mutlaka birlikte yer almalarıdır. Anlaşmalı boşanma konusunda ve yapılan anlaşmanın onayını sözlü olarak hakime beyan etmeleri nedeniyle, eşlerin mutlaka duruşmada yer almaları gereklidir. (Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur).

Anlaşmalı Boşanmak İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler

Anlaşmalı Boşanma davası açılırken hazırlanacak dava dilekçesi büyük bir önem taşır. Davanın hangi sebebe dayalı olduğunun belirtilmesi, davanın türü, hazırlanan protokol ve varılan anlaşma gibi tüm detayların yazılması gereken dilekçe, tüm davayı etkileyen bir öneme sahiptir. Bu nedenle hazırlanış aşamasında hassas ve dikkatli davranılması gerekir.

Dilekçenin usulüne uygun bir şekilde yazılması da çok önemlidir. Usulüne uygun olarak yazılmayan dilekçe nedeniyle dava reddedilebilir. Böylesi bir reddediliş ise, aynı konuda 3 yıl boyunca yeniden dava açılamamasına sebep olabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolünde, her konuda varılan anlaşma maddeler halinde yazılır. Bu maddeler içerisinde mal paylaşımı, çocukların velayeti ve diğer eşin kişisel görüşme detayları, nafaka, tazminat, kişisel eşyaların paylaşımı gibi tüm konular çok detaylı bir şekilde yer almalıdır.

Doğru bir şekilde yapılan başvuru ve doğru hazırlanmış başvuru dilekçesi ve devamında boşanma protokolü sayesinde, anlaşmalı boşanma davaları çok kısa süre içerisinde sonuçlanır.

Anlaşmalı Boşanmak Ne Kadar Sürer

Başvurulan mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak 1 hafta ile 2 ay içerisinde genellikle sonuçlanan anlaşmalı boşanma davalarının, bazı özel ve acil durumlarda 1 gün içerisinde bile karara bağlandığı emsal davalar görülmüştür. Bu süreye boşanmanın kesinleşmesi ve nüfusa işlenmesi dahil değildir.

Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur ve diğer makaleler için ankara avukat sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?

13.828 Görüntülenme

SORULAR

  1. Murat F. dedi ki:

    Eşimle anlaşmalı olarak boşanmak istiyorum yalnız dava açacak param yok nasıl yapabilirim

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp