Anlaşmalı Boşanmak Nedir Nasıl Olur? | Modern hukuk sistemi yapısı çerçevesinde evlilik birliğini yürütmekte zorlanan çiftlerin, yasal olarak ayrılıklarını mümkün kılacak boşanma davasını açabilme hakları bulunuyor.
Türkiye’de Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenen boşanma davaları ile ilgili olarak koşulların uygunluk içermesi durumunda evlilik birliğinin sonlandırılması hedefi ile her iki taraf tarafından da boşanma davası açılabiliyor.
Bu noktada Türk Medeni Kanunu kapsamında bulunan boşanma davaları türleri farklılık gösterir. Son yıllarda daha ağırlıklı olarak boşanma davalarında görülen anlaşmalı boşanma öne çıkıyor. Anlaşmalı boşanmak evlilik birliğinin taraflar arasında alınan ortak karar çerçevesinde sürdürülemeyeceği kanısına varılması ve sona erdirilmesi kararı alındığını gösterir.
Anlaşmalı boşanma davaları türünde süreç içerisinde her iki taraf da boşanma talebinde bulunur ve boşanma ile meydana gelecek olan maddi, manevi ve diğer tüm hukuki neticeler ile ilgili olarak anlaşmaya varılır. Bu tarzda gerçekleştirilen boşanma işlemleri anlaşmalı boşanma sınıfına girer. | Anlaşmalı Boşanmak Nedir Nasıl Olur?
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır? | Anlaşmalı Boşanmak Nedir Nasıl Olur?
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma davaları biçim ve usul yönünden farklılık teşkil ediyor. Boşanma süreci içerisinde tarafların anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma yöntemini seçebilmeleri mümkündür.
Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise anlaşmalı boşanma için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda hükmü verilmiş olan anlaşmalı boşanma koşullarının uygun olması gerekir.
Kanunun tarafından belirtilen anlaşmalı boşanma koşullarına sahip olmayan kişiler yönünden anlaşmalı boşanmanın gerçekleştirilebilmesi olanaklı olmamaktadır. Bu tip durumlarda açılacak boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak değerlendirilecektir. | Anlaşmalı Boşanmak Nedir Nasıl Olur?
Anlaşmalı Boşanmanın Koşulları Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan anlaşmalı boşanmaya ilişkin koşullar ise;
- Evlilik birliğinin anlaşmalı boşanma yöntemi ile sona erdirilmesi halinde tarafların ilk olarak 1 yıllık evli kalmış olmaları gerekiyor. 1 yıldan kısa süreli evlilikler için anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
- Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar, maddi ve manevi tüm hukuki durumlara ilişkin olarak anlaşma sağlamış olmaları hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma davası protokolü içerisinde beyanını yapmaları gerekir. Boşanma protokolü anlaşmalı boşanmaların temel yapısını teşkil eder.
- Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların davaya katılım gerçekleştirmeleri zorunluluğu bulunur. Bu mecburiyetin nedeni tarafların anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde vermiş oldukları beyanları hakim tarafından teyit edilmesidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin en kısa sürede boşanmalarına imkan veren bir boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanma davası açılışında hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile beraber yetkili mahkemeye başvuru gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunur.
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri’dir. Aile Mahkemesinin bulunmaması durumunda ise boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemeleri çatısı altında görülmektedir.
Anlaşmalı boşanmaları eşleri ile beraber son 6 ay içerisinde ikamet etmiş oldukları bölgede yer alan Aile Mahkemesi’ne boşanma talebi ile dava açmaları gerekir. Eşlerin 6 aydan daha uzun bir süredir farklı noktalarda ikamet ediyor olmaları halinde ise boşanma davası davalı tarafın bulunduğu yerde bulunan mahkeme aracılığı ile açılabilmektedir. | Anlaşmalı Boşanmak Nedir Nasıl Olur?
SORULAR
Anlaşmalı Boşanmak Davayı açma şartları nelerdir..
Anlaşmalı Boşanmak Bu dava konusunda, zarar görmem nedeniyle maddi ve manevi tazminat Nasıl isterim..