Anne İzni Olmadan Babalık Testi Yapılır mı?
Anne İzni Olmadan Babalık Testi Yapılır mı? Babalık testi genel tanımı ile bir çocuğun babasının DNA testi ile belirlenme sürecidir.
Belirli sebepler ile çocuğun babası bilinmiyorsa ya da kendisi bunu reddediyorsa DNA testi ile babalık testini gerçekleştirmek ve yanılma oranının çok düşük kısımlarda olduğu sonuca ulaşmak mümkündür.
Babalık Testi Nasıl Yapılır?
Yaygın bilinen adıyla babalık testi ya da DNA testi’nin çalışma şekli, insan biyolojisini oluşturan temel kimlik parçası olan DNA yatmaktadır. DNA iki sarmal zincirden oluşmaktadır ve her birey bir zincirlerden birisini çocuklarına aktarmaktadır. Dolayısıyla ikili sarmalı oluşturan zincirlerden birisi anneden diğeri de babadan gelmektedir.
DNA testi çocuktan alınan doku örneği ile baba adayının DNA yapısı karşılaştırılarak bulunur. Eğer kişi çocuğun gerçek babası ise DNA %99 oranında eşleşir ve sonuç ortaya çıkmış olur.
Babalık Testi için Gerekenler
Babalık testine tabii tutulacak kişinin izni dahilinde alınacak doku örneği yine çocuğun –eğer bebek değilse- izni ile alınan doku örneği ile karşılaştırılması yapılacaktır.
Özellikle baba adayının izni olmadan babalık testi başlatılmamaktadır. Ancak hukuksal kararlar neticesinde bu durumda istisna yapılmaktadır. Alınacak doku örnekleri zor ulaşılan parçalar olmayıp ilave bir tedavi gerektiren parçalar değildir;
- Diş fırçası,
- Sperm,
- Tırnak parçası,
- Sigara izmariti,
- Tıraş makinesi,
- Çiğnenmiş sakız,
- Peçete,
- İdrar,
- Ter,
- Saç kökü
gibi şahsın özel eşyaları ya da temas ettiği eşyalar DNA testinde kullanılmaktadır.
Anne İzni Olmadan Babalık Testi Yapılır mı?
Eğer nüfus kaydında teste katılacak kişi, çocuk veya çocukların resmi babası olarak görülüyorsa anne izni olmaksızın DNA testi yapılır. Fakat kişi resmi babaları değilse, bir isnat veya merak neticesinde babalık testi yaptırmak istiyorsa ve çocuklar da 18 yaşından küçükse annenin resmi izni olmadan babalık testi yaptırması söz konusu değildir.
DNA test sonuçları gizli tutulmakta üçüncü taraflara paylaşılmamaktadır. Bu yüzden bir çocuğun babalık testine girmesi için ya 18 yaşından büyük olup kendisi rıza göstermelidir ya da annesinin izni olmalıdır.
Önceden mahkeme kararı gerekirken artık annenin resmi izni ile bu testler yapılabilmektedir. Ancak mahkeme sürecindeki babalık davalarında zaten anne resmi olarak davaya müdahil olduğu için mahkeme sonucunda babalık testi de yapılabilmektedir.
Şahıs mahkeme kararına rağmen babalık testine girmek istemezse bu durumda şüpheli görüneceği için doğacak hukuki sorumlulukları da üstlenmek zorunda kalacaktır.
Babalık Testinde Baba Adayının Olmayışı halinde DNA testi nasıl olur?
Bir farklı durum da babalık testi yapılacağı zaman baba adayının hayatta olmadığı durumlardır.
Bu durumlarda ölmüş baba adayının birincil dereceden akrabaları, örneğin babası ya da erkek kardeşi DNA testine tabii tutulabilir.
Böylece DNA profili çocuğun profili ile kıyaslandığında ortaya baba adayında oluşacak yüzdeye yakın bir doğruluk oranı ile sonuç çıkmaktadır.
DNA testi fiyatları 2020 Ankara
Babanın kim olduğunun belirlenmesi için yapılan testin fiyatı merak konusudur. Babalık testlerinin fiyatı 2019 ve 2020 yılı için olarak belirlenen ücret ortalama 1.750 TL'dir.