Yargıtay’dan Boşanma ve Telefon Delili ile İlgili Emsal Karar!
Yargıtay’dan Boşanma ve Telefon Delili ile İlgili Emsal Karar! Aldatıldığını kanıtlamak amacıyla evli oldukları dönemde eşinin sosyal medya hesabına onun izni olmadan bakıp, hesaptaki yazışmaları üçüncü şahıslar ile paylaştığı gerekçesiyle “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan hakkında dava açılan kadına, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi tarafından beraat kararı verildi.
Yüksek Mahkeme’nin hükmettiği bu kararın metninde; boşanma aşamasına gelmiş olan ailenin geçimsizliğinin kaynağını ve eşinin olumsuz tutumlarda bulunmasını ispat etmek amacıyla hareket eden kadının suç kastının bulunmadığına vurgu yapıldı.
Son yıllarda giderek artan boşanma davalarına ilişkin Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nce emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. Boşanma davalarının seyrini değiştirecek bu kararda, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçunu işlediği öne sürülerek hakkında dava açılan kadının beraat ettiği ifade edildi.
Sosyal Medya Hesabındaki Yazışmaları Gördü
Yargıtay’ın emsal niteliğinde karar vermesine konu olan olayda, resmi nikahlı eşi A. D’nin, kendisine olan sadakatinden şüphe duyan kadın E. D, eşinin kendisine ait Facebook hesabına gizlice girdi.
Eşinin haberi olmadan kocasına ait Facebook hesabındaki yazışmaları inceleyen E. D, burada Sevil isimli bir kadınla olan yazışmalara rastladı.
Bunun ardından aldatıldığını öğrenen E. D, aile mahkemesine başvurarak eşine hem boşanma hem de nafaka talebi davası açtı.
Eş Karşı Boşanma Davası Açtı
İddialara göre Emel D’yi aldatan eş Ali D, çevresindekilere gayrimeşru bir ilişkisinin olmadığını belirterek olanlardan karısını sorumlu tuttu. Emel D. söz konusu olayda gerçek mağdurun kendisi olduğunu kanıtlamak ve boşanma davasındaki haklı nedenini göstermek için A. D’nin S. isimli kadınla yazışmış olduğu mesajları eşinin amcasının kızı olan Z.’ya mail yoluyla gönderdi. Bunu duyan A. D, “Haberleşmenin gizliliği ihlali” suçlamasıyla eski eşine dava açtı.
Yerel Mahkeme Kadının Açtığı Boşanma Davasını Haklı Buldu
Yetkili ilk derece mahkemesinde görülen davada, hakim kadını haklı buldu ve beraat kararı verdi. Ancak bu karara itiraz eden karşı davalı eş, temyiz hakkını kullanarak davayı Yargıtay’a gönderdi.
Yargıtay Kararında Eşin rızası dışında konuşmaları ifşa etmesini suç saydı
Bunun üzerine harekete geçen Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, başka birisinin haberleşme içeriklerinin ilgisi ve rızası dışında ifşa edilmesi, yayılması ve kamuoyuna duyurulmasının suç olduğuna ve bu suçun genel kast ile işlenebilen suçlardan olduğuna dikkat çekti.
Ancak davaya konu olan olayda kadının suç kastının bulunmadığını ifade ederek yerel mahkemenin beraat kararının hukuka uygun olduğunu onayladı.
Yargıtay’dan Boşanma ve Telefon Delili ile İlgili Emsal Karar!
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, kadının mevcut durumu göz önünde bulundurularak, sanığın kendisini zan altında bırakan sözlerin doğru olmadığını, boşanma davasına kolu olan olayların eşinin olumsuz tutum ve davranışlarından kaynaklandığını ispat etmek amacıyla hareket ettiğini ve suçta kasıt bulunmadığına hükmetti.