Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar? | Evlilik birliği Türk Medeni Kanun kapsamında kurulur. Evlilik birliğini sona erdirme kararı da aynı kanun kapsamında olmaktadır. Bu çerçevede de evlilik birliğinin yürütülmesinin olanaksız olması halinde. Türk medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiş olan koşullara uygun şartı ile boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Boşanma...
Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar? | Evlilik birliği Türk Medeni Kanun kapsamında kurulur. Evlilik birliğini sona erdirme kararı da aynı kanun kapsamında olmaktadır. Bu çerçevede de evlilik birliğinin yürütülmesinin olanaksız olması halinde. Türk medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiş olan koşullara uygun şartı ile boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Boşanma Davası açılmasında eşlerin Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar sorusuna cevap aramaktadırlar. Boşanma davaları çekişmesiz (anlaşmalı) ve çekişmeli davalar olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır. Her iki boşanma davasında dava sürecinin süresi ve işleyişi önemli değişiklikler gösterir. Farklı etmenlere bağlı olan bu boşanma davalarındaki bir diğer önemli hususta boşanma davası başvurusunun nereye ve nasıl yapılacağıdır. Ayrıca  boşanma davalarına bakan mahkemeler hangileri olacağı da merak konusu olmaktadır. Bu nedenle makale konusu boşanma davalarına hangi mahkeme bakar olarak belirlenmiştir. | Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Aile Mahkemesi Yoksa Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Günümüz Türkiye’ sinin hukuk koşulları çerçevesinde her bölgede Aile Mahkemesi bulunması gibi bir durum söz konusu olamıyor. Bu doğrultuda da Aile Mahkemesi bulunmayan bölgelerde. Boşanma davası kişiler tarafından Aile Mahkemesi sıfatı ile görev yapan Asliye Hukuk Mahkemeleri’ ne başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Aile Mahkemeleri, hukuk sistemi dahilinde Asliye Hukuk Mahkemeleri’ in uzmanlaşmış bir kolu olarak görev yapar. Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar sorunun cevabı  Aile Mahkemesi'nde açılır. Aile Mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne başvuru gerçekleştirmesi gerekliliği bulunur. Boşanma davalarında bölgesel kapsamdaki bu görevlendirmelerin temel amacı, boşanma davası için kişilerin sadece ikamet etmekte oldukları bölgelerin sorumluluğu içerisinde olmasıdır. | Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakmakla Görevlidir?

Boşanma davası türüne göre süresi ve işleyişi değişken faktörlere bağlı olmaları dolayısı ile farklılık gösterir. Boşanma davası için belirli mahkemelere başvuru gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunur. Boşanma davaları Türk hukuk sistemi dahilinde Aile Hukuku kapsamı içerisinde bulunur. Bu doğrultuda da Türkiye’ de Aile Hukuku ile ilgili olan davalarda olduğu gibi boşanma davalarına bakmakla görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleri olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden de evlilik birliğinin sürdürülmesinin olanaksız hale geldiği evliliklerde boşanma davası açmak isteyen kişilerin boşanma davası başvurusunu Aile Mahkemesi’ ne yapması gerekliliği bulunmaktadır. | Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Boşanma Davalarına Hangi Neredeki Mahkeme Bakar?

Boşanma davası açmak isteyen ancak bulunduğu bölgede Aile Mahkemesi olmaması durumunda başka mahkemeler görevlidir. Çünkü Türk Medeni Kanunu kapsamında kişilerin boşanma davasını belli kurala göre açabilmektedir. Evlilik birliğindeki taraflardan birisinin ikametgahının bulunduğu bölgede veya son 6 aylık periyot içerisinde birlikte ikamet edilen bölgede açılır. Boşanma davası Aile Mahkemesi’ ne yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. | Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Anlaşmalı Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Anlaşmalı boşanma davalarında hangi mahkeme bakar  sorusunun cevabında ise istisnai bir durum bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar herhangi bir yerde bulunan Aile Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açabiliyor. Bu noktadaki  en önemli kurallardan birisi ise tarafların davanın açılacağı yer ile ilgili olarak. Anlaşmalı boşanma davası sözleşmesi dahilinde anlaşmaya varmış olmalarıdır. Bu kuralın yerine getirilmesi durumunda sadece anlaşmalı boşanma davası türüne özel olarak düzenleme vardır. Anlaşmalı boşanmada herhangi bir yerde bulunan mahkemeler aracılığı ile tarafların boşanma davasını açabilme şansı bulunur. | Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara