Boşanma Davalarında İspat

Boşanma Davalarında İspat
Boşanma Davalarında İspat | Anlaşmalı olmayan boşanma davalarında taraflardan birisi mahkemeye hukuki olarak sunduğu boşanma gerekçesini ispat etmek yükümlülüğündedir. Bu ispatın sağlanması boşanmanın gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Mahkemeye yasal olarak boşanmayı gerçekleştirebilecek şartlardan birisinin gerçekleştiğini belirtmek davanın açılması için...
Boşanma Davalarında İspat Nasıl Yapılır? Çekişmeli boşanma davalarında ispat yükümlülüğü vardır. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarının aksine eşlerin boşanma konusunda birbirileri ile anlaşamadıkları durumlarda açılır. Bu davalarda taraflar taleplerinin yerine getirilebilmesi için iddialarını kanıtlamaları gereklidir. Boşanma davalarında delil yokluğu davanın da reddedilmesi anlamına da gelebilir. Bundan dolayı boşanma davalarının en önemli konularından bir tanesi ispattır.

Çekişmeli Boşanma Davasının Açılabilmesi İçin Nedenler Nelerdir?

Boşanma sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için seçilecek olan boşanma sebebi dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Çekişmeli boşanmaya konu olabilecek nedenlerden bazıları şunlardır:
  • Eşlerden birisinin diğerini aldatması,
  • Eşlerin ilgisizliği,
  • Akıl sağlığında bozulmalar,
  • Suç işlenmiş olması.
Bu nedenler ile boşanma talebinde bulunan kişilerin iddialarını ispatlaması gerekiyor. Herhangi bir hukuki delilin olmadığı durumlarda da boşanma davası reddedilebiliyor.

Boşanma Davalarında Hukuki İspat

Boşanma davalarında ispat şarttır. Bu ispatlarında hukuki delilleri ile yapılması gereklidir. Hukuki delil olarak gösterilebilecek belgelerden bazıları ise şunlardır:
  • Polis kayıtlarında bulunan belgeler,
  • Hastane kayıtları,
  • Doktor raporları,
  • Telefon mesajları ya da e postalar,
  • Fotoğraflar.
Bu belgelerin dışında tanıklarında mahkemede ifade vermesi oldukça etkili olabilecek yöntemlerden bir tanesidir. Hukuka aykırı delil örnekleri arasında da gizli kameralar gösterilebilir.

Boşanma Talebinin Reddedilmesi

Tarafların iddialarını hukuki deliller ile kanıtlayamadığı ya da boşanmadan bir menfaat sağlayacağını gösteremediği durumlarda hakim boşanma kararını reddedebilir. Yargıtay’ın onayından önce de bu ret kararına itiraz edilebilir. Ancak Yargıtay da bu kararı onaylamışsa temyiz söz konusu olmayacaktır. Böyle bir durumla karşılaşılması da aynı nedenden dolayı 3 yıl içinde yeniden boşanma davası açılamaz. Ancak bu kadar beklemek istemeyen kişiler farklı bir nedenden dolayı istedikleri zaman yeniden boşanma davası açabilir.

Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davaları hızlı şekilde sonuçlanan davalardandır. Ancak çekişmeli boşanmalarda durum biraz daha farklıdır. Bu davaların ne kadar sürede sonuçlanacağı çekişmeye konu olan şeylere ve sunulan delillere göre değişir. Şayet iddialar net bir şekilde ispat edilmişse dava da kısa sürede sonuçlanabilir. Ancak bazı durumlarda bu davaların sonuçlanması 2 yılı bulabilir. Anlaşmalı olmayan boşanma davalarında taraflardan birisi mahkemeye hukuki olarak sunduğu boşanma gerekçesini ispat etmek yükümlülüğündedir. Bu ispatın sağlanması boşanmanın gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Mahkemeye yasal olarak boşanmayı gerçekleştirebilecek şartlardan birisinin gerçekleştiğini belirtmek davanın açılması için yetmektedir. Ancak bu şartın gerçekleştiğinin ispat edilmesi gerekmektedir.

Boşanma Davasında İspat Yükü

Boşanma davasında ispat yükü, boşanma davasında veya dava dilekçesinde iddiada bulunan eşe aittir. Bu iddialar ispat edilmedikçe boşanma sebep kusur ortaya çıkmayacağından boşanmaya karar verilmez. Yapılacak duruşmalarda boşanma davasında ispat sağlanması için tanıklar ve delillerden yararlanılmaktadır. Taraflardan davacı olan kişinin diğer kişinin evliliğin sonlandırılması konusunda yasal olarak belirtilen durumlardan birini gerçekleştirdiği mahkemeye tanık ve deliller ile ispat edilmelidir. Bu tanık ve deliller ile evliliğin sonlandırılması ve bu konuda kusuru olan kişinin belirlenmesi mahkeme tarafından yapılmaktadır.

Boşanma Davalarında İspatı Sağlayacak Deliller

Boşanma davalarında birçok insan tanıklar ve deliller sunarak mahkemeye sunduğu boşanma nedenini ispat etmek zorundadır. Mahkeme tanıkların dinlenmesi ve delillerin incelenmesi ile boşanma işlemini gerçekleştirmekte ve kusurlu tarafı belirlemektedir. Bu durum ile davacı taraf tazminat ve nafaka ile velayet konusunda hak talep edebilecektir. Bu sebeple ve boşanmanın gerçekleşmesi için boşanma için ispat gerekliliği oldukça önemlidir. Bu ispat içinde tanıklar yanında deliller sunulabilmektedir. Deliller hukuki olmakla birlikte birçok farklı kaynaktan ve farklı materyaller ile sunulabilmektedir. Sunulacak delillerin mahkeme tarafından değerlendirilmesi için en önemli konu hukuki olmaları ve davacının haklılığını ortaya çıkartması gerekliliğidir.

Boşanma Davasında Aldatma Nasıl İspat Edilir?

Günümüzde elektronik ortam çok fazla kullanılmaktadır ve eşlerin boşanma konusunda özellikle aldatma gibi durumları bu alanın kullanımı ile fark etmektedirler. Bu sebeple bilgisayar, cep telefonları ve farklı cihazlar ile kullanılan sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları ile sitelerin delil olarak gösterilmesi istenebilmektedir. Bu durumlarda yapılan yazışmalar ve paylaşımlar delil olarak sunulabilmekle beraber birçok konuya dikkat edilmelidir.

Sosyal Medya Yüzünden Boşanma

Duruşmada boşanma davasında ispat için delil sunulmasında hukuki olmasına dikkat edilmelidir. Sosyal medya ve farklı hesaplara izinsiz girilmesi ve dokümanların alınması delil olarak sayılmayacağı gibi bir suç olacaktır. Bu durumlarda mahkeme bilirkişi görevlendirerek bunları inceleyebilecektir. Bu konularda avukatlardan yardım alınması oldukça önemlidir.

Boşanma Davasında Telefon Kayıtları İstenebilir Mi?

Boşanma davasında telefon kayıtları dava dilekçesinde aile mahkemesinde talep edilmesi halinde mahkemece ilgili telefon şirketine yazı yazılarak detaylar istenir. Buradaki önemli cevabı aranan konu ise kayıtların detayı nedir, konuşma detayları veya sms detayları alınır mı. Aile mahkemesince istenen telefon ve sms kayıtları veya telefon görüşmeleri sms için debilirkişi incelemesi isteyebilir. Ankara Avukat sayfasına diğer makaleler için ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara