Boşanma Davası Nerede Açılır? Boşanma davalarının açılacağı mahkeme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir.
TMK madde 168’e göre, boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerin son 6 ay boyunca birlikte oturdukları ikamet bölgesine bakan mahkemedir.
Boşanma Davasında Görevli Mahkeme
Boşanma davalarında görevli ve yetkili mahkeme kavramları aynı anlama gelmez. Boşanma davası nerede açılır? Sorusuna istinaden, Boşanmalarda görevli mahkeme, Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’da düzenlendiğine göre, Aile Mahkemeleri’dir.
Eşlerin ikamet ettiği bölgede bir Aile Mahkemesi olmaması durumunda, konu ile ilgilenecek olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri olacaktır.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açabilmek için, kişiler, ikametin bulunduğu aile mahkemesine, bir dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Söz konusu dilekçe bir avukat ile yazılabilir fakat isterlerse kişiler dilekçeyi kendileri de yazabileceklerdir. Boşanma davası dilekçesi, davalı tarafa teblig edilir.
Akabinde davalı taraf, 14 günlük yasal süre zarfında, tebligata binaen bir cevap yazmalıdır. Daha sonra davacı tekrar bir cevap yazar. Davalı tarafın da dilekçeyi tekrar cevaplaması gerekir. Söz konusu işlem, boşanma davası süreci takip gerektirdiğinden dolayı bu şekilde ilerler. Bu aşama sonlandığında mahkeme bir süreç başlatacaktır.
Hakim, kişilerin anlaşıp anlaşamayacığını sorgular. Kişilerin soruya olumsuz cevap vermesi üzerine, tahkikat aşaması başlayacaktır. Mernis uygulamasına göre, kişilerin ikametlerinin bulunduğu bölgede boşanma davaları açılabilir ancak, boşanmada ikametgahın, son 6 ay boyunca birlikte yaşanılan bölge olarak varsayılacağı da TMK’da belirtilmiştir.
Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Kişiler boşanma davası dilekçesi yazarken, öncelikli olarak kendilerinin ve karşı tarafın kimlik bilgilerini dilekçede belirtmek durumundadırlar. Daha sonraki kısımda, boşanmanın gerekçeleri ve nedenleri açıklanmalıdır. Eğer konu ile alakalı deliller ya da tanıklar varsa, boşanma dilekçesine eklenir. Boşanma dilekçesinde diğer yer verilebilecek konular;
- Nafaka istemleri,
- Çocukların vekaletleri ile ilgili olan istekler,
- Maddi ve manevi tazminat talepleri
Olmalıdır. Dilekçe, davanın görüleceği mahkemeye hitaben yazılmalıdır. Boşanma davalarına bakan yazı işleri müdürü, dilekçe ile kendisine başvurulduğunda, ödenmesi gereken harç miktarı, daha sonraki aşamanın ne olması gerektiği konusunda kişiyi bilgilendirecektir.
Adliyede boşanma davası nasıl açılır?
Boşanma davalarında görevli mahkeme; Görev,4787 sayılı kanunla hukukumuza giren aile mahkemelerine aittir.
Eşlerin ikamet ettiği Adliye içerisinde bulunan Aile mahkemelerinde, Aile mahkemesi olmayan yerlerde bu davalara asliye hukuk mahkemesinde aile mahkemesi sıfatıyla bakılır.
Boşanma davalarında yetkili mahkeme; Türk Medeni Kanununun 168.maddesi incelendiğinde boşanma davasının hangi yer mahkemesinde açılacağı açık olarak belirtilmiştir. Boşanma davası eşlerin oturduğu birlikte evliliklerini sürdürdükleri muhtarlıkta kayıtlı adreslerin sorumluluğu olduğu adliyede açılmaktadır.
Bu eşlerden birinin yerleşmek amacıyla oturduğu yer mahkemesinde boşanma davası açabileceği anlamına gelir.Ayrıca eşlerden biri,dava açılmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde de boşanma davası açabilirler.Boşanma davası açan eş bu iki yer mahkemelerinden birinde davasını açabilir. Boşanma Davası Nerede Açılır sorusuna cevap bulabiliriz.
Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanma davaları, yetkili aile mahkemelerine başvuru yapılarak açılır. Dava açılmadan önce anlaşmalı bir boşanma davası mı ya da çekişmeli bir boşanma davası açılacağı belirlenmelidir.
Anlaşmalı Olarak Nasıl Dava Açılır?
Anlaşmalı Boşanmalarda, eşlerin bütün konularda mutabakata vardığını beyan ettiği bir protokol imzalaması ve bu protokolü dilekçe ile beraber boşanma davası yetkili mahkemesi olan aile mahkemelerine vermesi gerekir.
Bu protokolde eşler arasında belirlenmiş bütün konular yer almalıdır. Çocukların velayeti, mal paylaşımı ve nafaka gibi konularda uzlaşmaya varılmış olunmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Ne Olur?
Eşlerin anlaşmaya varamaması ya da bir sebebe bağlı olarak, tek taraflı evliliğe son verilmesi istenmesi halinde ise çekişmeli boşanma davası açılır. Bu davanın açılabilmesi için kanunda geçerli sayılan bir sebep ortaya çıkmış olmalıdır.
Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken boşanmaya neden olan sebep ve buna dair kanıtların dilekçede yer alması gerekir. Hazırlanan dilekçe aile mahkemelerinin tevzi bürosuna verilerek ve masraflarla birlikte dava harcı ödenerek dava açılır. Bu durumda dilekçeniz karşı tarafa tebliğ edilecek ve karşı tarafın dilekçesi de size tebliğ edilecektir.
Bu süreç içerisinde bir boşanma avukatı ile çalışmak hem haklarınızı yeterince koruyabilmek hem de davanın seyrinin nasıl gideceğini kestirebilmek adına yararlı olacaktır. Adliyede boşanma davası nasıl açılır?
Ankara’da Boşanma Davası Nerede Nereye Açılır
Boşanma davaları Ankara ilinde nerede açılacağı bazen yetki itirazlarına sebep olmaktadır. Bunun nedeni ise Ankara ilinde Merkez ilçelerin olduğu Ankara Sıhhiye adliyesinin yetki alanına girmekte olup, diğeri ise Batı olarak bilinen Sincan Adliyesi yetki alanına giren aile mahkemelerinde açılmaktadır.
Boşanma davasını açılırken görevli ve yetki mahkeme nerede ve nereye açılır konusuna dikkat etmek gerekmektedir. İlçelerde ise ilçe adliyelerinde boşanma davaları açılabilmektedir.Merkez ilçe olarak, Çankaya, Ümitköy, Yenimahalle, Keçiören, Mamak, Altındağ, ve diğer ilçeler burada davalarını açabilmektedir. Sincan , Etimesgut, Eryaman ilçeleri ise batı adliyesinde davalarını açabilmektedir.
Bu makalede Boşanma Davası Nerede Açılır? konusuna değinilmiştir.
SORULAR
Boşanma Davası Nerede Açılır Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.