Çekişmeli Boşanma Nedir ve Dava Nasıl Açılır
Ankara Çekişmeli Boşanma Avukatı. Boşanma davaları zor geçen ve yıpratıcı davalardır. Çünkü taraflar anlaşmazlıklarını mahkeme önüne taşımakta ve bunun sonucunda kararın çıkmasını beklemektedirler.
Çekişmeli Boşanma Nedir ve Dava Nasıl Açılır
Boşanma davası, tarafların artık resmi nikahlarının yani evliliklerinin geçersiz olacağı davalara denilmektedir. Evlenen kişiler geçerli sebepler ile artık bir arada bulunmak istemiyorlarsa Medeni kanun tarafından kendilerine boşanma hakkı tanınmaktadır. Türk hukuku iki türlü boşanma davası görmektedir.
Bunlardan ilki tarafların aralarındaki her türlü konuda; nafaka, velayet, tazminat, eşya paylaşımı vb. konularda anlaşmaya vardıkları ve en az 1 yıldır evli oldukları anlaşmalı boşanma davalarıdır.
Anlaşmalı boşanmalarda dava süreci kısa sürer ve taraflar tek celsede boşanırlar ama burada önemli olan aralarındaki hiçbir konuda anlaşmazlık yaşamamalarıdır. Aksi halde dava çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Boşanma davalarının ikincisi ise çekişmeli boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanma davaları, bir yıldan daha az süreli olan ve aralarında muhtelif konularda anlaşmazlık yaşayan çiftler için görülen davalardır.
Böyle bir sürenin şart koşulması, evliliğin yeniliğine bağlı olarak çiftlerin başlarda yaşayabilecekleri olası sorunların giderilmesini amaçlamaktadır. Ancak geçerli boşanma sebeplerine yani aldatma, şiddet, psikolojik baskı, evi terk etme, akıl sağlığını yitirme, maddi zorluklar gibi konular söz konusuysa çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir. Bu davayı açmak için taraflardan birisinin başvuru yapması yeterlidir.
Dava için belirlenen tarihte taraflar mahkeme önünde boşanma gerekçelerini açıklayacaklardır. Özellikle nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi konular bu süreçte oldukça dile getirilmekte ve davanın uzamasına sebep olmaktadır. Çok haklı olunan durumlarda örneğin aldatma, şiddet ya da evi terk etme gibi konularda dava kısa sürede görülecek olsa da karşı tarafın boşanma istememesi üzerine davanın süresi uzayabilmektedir.
Bu sebepler yüzünden davanın boşanma avukatı tarafından yürütülmesi önem taşımaktadır. Aksi halde tazminat, nafaka, velayet ya da mal paylaşımı gibi konularda çıkan anlaşmazlıklara bağlı olarak dava süreci uzayacak ya da taraflar istediklerini alamayacaklardır.
Çekişmeli Boşanma Nasıl Olur?
Çekişmeli boşanma davasında boşanmak isteyen tarafların üzerinde anlaşamadıkları bir takım konular vardır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma yoluna gitmemişlerdir.
Örnek vermek gerekirse, evlilikten doğmuş olan çocuğun velayetinin kimde kalacağına karar verilmemiş olabilir. Taraflardan her ikisi de çocuğun kendisi ile birlikte yaşamasını isteyebilir. Davada çekişmeye neden olan konu maddi olabilir. Taraflardan bir tanesi ödenmesi istenmeyen bir tazminat talebinde bulunuyor olabilir. Çekişmeli boşanma davası süresinin kısaltılması için yapılması gereken bir takım işler bulunur.
Çekişmeli Boşanma Davasında Süreç Nasıl İşler?
Çekişmeli boşanma davası süresi uzun sürdüğünden çiftlerin son tercihi olmaktadır. Ne var ki bu sürecin daha kısa sürmesi için alınabilecek bir takım önlemler vardır. Kişiler dava günü gelmeden önce anlaşamadıkları konular hakkında fikir birliğine varmalıdırlar.
Bunun için taraflardan ikisi de yasal olarak destek almak amacı ile bir avukattan faydalanabilirler. Boşanma sürecinde bir avukat bulunması sürecin daha kolay yönetilmesine yardımcı olacaktır. Anlaşmaya vardığınız konuları boşanma davası dilekçesine detaylı bir şekilde eklemeniz gerekir.
Çekişmeli Boşanma Nedir ve Dava Nasıl Açılır?
Çekişmeli davalar bazı durumlarda boşanma zaruri bir hal almışsa ve taraflar aralarındaki konularda uzlaşıya vardılarsa mahkeme tarafından anlaşmalı boşanma olarak görülmekte ve kısa sürede sonuçlanmaktadır. Ama genelde tarafların anlaşmazlıkları yüzünden süreç uzamaktadır.
Avukat bu süreçte müvekkili ile ilgilenme, delillerin toplanması, tanıkların ifadelerinin alınması, delillerin ispatı gibi konularda çalışacak ve müvekkilinin mağdur olmadan süreci atlatmasını sağlayacak. Aynı zamanda davada haksız olan tarafın da yine hukuksal koruma haklarından yararlanması için avukat tutmasında yarar bulunmaktadır.
Örneğin evi terk eden birisi yapılan ihtarlara yanıt vermiyor ise boşanma davası sonucunda tazminat ödeyecektir (sözgelimi), ancak bu sürede evi niçin terk ettiği gibi sebeplerin avukat tarafından öne sürülmesi tazminat miktarının belirlenmesinde önemli olacaktır.
Çekişmeli Boşanma Nasıl Hızlandırılır?
Çekişmeli boşanma davasının hızlandırılması için tarafların anlaşmaya varmadıkları konular hakkında anlaşmaya varmaları ve bu noktaları boşanma davası dilekçesinde belirtmeleri gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma süresi uzun olduğundan insanlar daha çok anlaşmalı boşanma yoluna gitmek istemektedirler. Ne var ki anlaşmalı olarak boşanmak bütün çiftlerin yapabileceği bir şey değildir. Yasalara göre öncelikle bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Boşanma Sürecinin Hızlandırılması için Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için yerine getirilmesi gereken ilk şart tarafların en az 1 sene boyunca evli kalmış olmalarıdır. Bu süreden daha kısa süren evlilikler için başvurular usulen reddedilmiş olur.
Anlaşmalı olarak boşanmak için adından da anlaşılacağı üzere her iki tarafın da rızasının olması gerekmektedir. Boşanmanın maddi sonuçları, varsa evlilikten doğan çocukların ileriki durumları, nafaka, tazminat anlaşılması gereken konular arasında ilk sıralarda yer alır.
Anlaşmalı olarak boşanmak için her iki tarafın da mahkemeye katılım göstermeleri gerekmektedir. Avukatınız bulunuyor olsa bile hakim duruşma sırasında sizi dinlemek isteyecektir.
Özellikle çekişmeli boşanma davaları süreç ve psikolojik olarak zor görülen davalar olarak öne çıkmaktadır. Ankara çekişmeli boşanma davalarında davanın avukatı desteği ile takip edilmesi bu sürecin çabuk ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.