Haksız Tahrik Nedir? Haksız Tahrik Yargıtay Kararı! Haksız tahrik indirimi ne kadar olur?
Haksız tahrik, Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında özel bir düzenleme ile ceza sorumluluğunu azaltan bir neden olarak yer alır. Bu düzenleme, bireyin haksız bir fiilin etkisi altında kaldığı durumlarda işlediği suç için uygulanan cezanın azaltılmasını öngörür. İşte haksız tahrik ve ilgili düzenlemeler hakkında detaylı bilgiler:
Haksız Tahrik Nedir - TCK?
Haksız tahrik, kişinin haksız bir fiilin kendisinde meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlemesi ve bu durumun kusur yeteneğinde bir azalma yaratması halinde, uygulanan cezada indirim yapılmasını sağlayan bir ceza hukuku prensibidir.
Haksız Tahrik Hangi Hallerde Uygulanır?
Haksız tahrik indirimi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinde düzenlenmiştir. Suç işleyen kişinin haksız bir fiilin sebep olduğu hiddet veya şiddetli üzüntünün etkisinde suç işlemesi halinde, bu kişiye verilecek cezada indirim yapılmasını öngörür.
Haksız Tahrik İndirimi - TCK 29. Madde
Haksız tahrik altında suç işleyen fail için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası, müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası öngörülür. Diğer hallerde ise verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirim yapılabilir.
Haksız Tahrik Kaça Ayrılır?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda haksız tahrik ifadesi, haksız fiil olarak güncellenmiştir. Kanunda ağır ve hafif haksız tahrik ayrımı yapılmamıştır, bu nedenle haksız tahrik tek bir kategori altında ele alınır.
Haksız Tahrik Kime Karşı Olur?
Haksız tahrik hükümlerinin uygulanabilmesi için suçun, tahrike yol açan haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı işlenmiş olması gerekir. Eğer tahrik eden kişi ile suçun mağduru farklı kişilerse, haksız tahrik hükümleri uygulanmaz.
Haksız Tahrik Cezayı Kaldırır Mı?
Haksız tahrik, suçun cezasını tamamen kaldırmaz ancak cezanın indirilmesini sağlar. Bu, özellikle 29. ve hakaret suçuna ilişkin 129. maddede özel hükümler ile düzenlenmiştir.
Haksız Tahrik Kusuru Kaldırır Mı?
Haksız tahrik, genellikle kusuru azaltan bir neden olarak kabul edilir. Ancak, bazı durumlarda, özellikle hakaret suçundaki haksız tahrik, kusuru kaldıran bir neden olarak ele alınabilir.
Haksız Tahrik TCK Kaçıncı Madde?
Haksız tahrik, Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinde ceza sorumluluğunu azaltan bir neden olarak düzenlenmiştir. Bu madde, mağdurdan kaynaklanan haksız bir davranışın etkisi altında suç işleyen sanığın cezasında indirim yapılmasını öngörür.
Haksız Tahrik Nedir? Haksız Tahrik Yargıtay Kararı
Haksız tahrik kararları, kendisini savunmakta olan kişiye uygulanacak cezada indirime gidilmesinde söz konusu olmaktadır. Haksız tahrik hükümleri Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
Haksız tahrik için kişide elem ve hiddetin etkisi olması gerekmektedir. Haksız tahrikte indirim yapılmasının sebebi, kişinin işlediği suç anında biraz da olsa algı yeteneğinde azalma olmasıdır.
Olayın kişide oluşturduğu hiddet, üzüntü gibi durumlar kişiye böyle davranışlara sevk edebilir. Kişinin kusur yeteneğinde azalma meydana gelmesi, cezasında indirme gidilmesi kararı verdirebilir. Bu olay birçok Yargıtay kararına da konu olmuştur.
Haksız Tahrik Nedir, Nasıl Oluşur?
Bir olayda haksız tahrikten bahsetmek için, öncelikle haksız tahrik şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmalıdır. Haksız tahrik şartları Yargıtay kararları ile son halini almıştır. Bir olayda haksız tahrikten bahsedebilmek için şu şartların varlığı gereklidir:
- Haksız tahrike sebebiyet veren bir fiil olmalı
- Haksız tahrike sebebiyet veren fiil, haksız bir fiil olmalı
- Haksız tahrike sebep veren fiilin yöneldiği kişi fail olmalı
- Failde öfke ve hiddet hali olmalı
- İşlenen suçta öfke ve hiddetin sonuçları görülmeli
Haksız tahrik indirimin uygulanması için bu şartların yer alması gerekmektedir.
Ağır Haksız Tahrik Ve Hafif Haksız Tahrik Arasındaki Fark:
Haksız tahrik nitelendirmesinde ağır haksız tahrikin mi yoksa hafif haksız tahrikin mi bulunduğu konusu tartışmalıdır. Ağır haksız tahrik ve hafif haksız tahrik kavramları sık sık gündeme gelmekte, bu ayrımın aydınlanması Yargıtay kararları ışığında gerçekleşmektedir. Ağır haksız tahrikte, tahrik derecesinin daha ağır ve daha şiddetli olduğu görülmektedir. Hafif haksız tahrikte ise, failin üzüntü ve elemle önemli olmayan bir sonuç yaratması söz konusu olacaktır.
Mahkemenin haksız tahrik indirimi uygulamasında, haksız tahrikin ağır ya da hafif nitelikte olup olmaması da cezayı belirleyecektir.
Haksız Tahrikte Ceza İndirim Oranı Nedir?
Yargıtay kararlarının birçoğunda, failin haksız tahrik sebebiyle indirim aldığı görülmektedir. Haksız tahrik indirimi her ne kadar hakim takdirinde gibi görülse de, bu indirimin alt ve üst sınırları çizilmiştir. Hakim bu iki sınır arasında uygun olan oranı takdir edecektir.
Haksız tahrik hükümleri Türk Ceza Kanununda yer alır. Kanunda haksız tahrik indirim oranına da yer verilmiştir. Haksız tahrikin hangi suça uygulanacağı da önem taşımaktadır.
Haksız Tahrik Nedir? Haksız Tahrik Yargıtay Kararı ve Haksız Tahrik Cezası
Yargıtay kararlarında genelde adam öldürme ve adam yaralama suçunda haksız tahrik hükümlerine yer verilmiştir.
Haksız tahrik hükümleri çerçevesinde, ağırlaştırılmış müebbetin müebbete, müebbetin ise 12 ile 18 yıl arasında hapis cezasına dönüşeceği öngörülmüştür.
Cezanın genel olarak indirilme oranı ¼ ile ¾ arasında değişiklik göstermektedir. Başka suç tiplerinde de haksız tahrik indirimine dair Yargıtay kararları verilmiştir.
Bu suçların en tipiklerinden biri ise hakaret suçudur. Sadece eylemsel hareketlerin değil, sözlü davranışların da haksız tahrike konu olması mümkündür.