Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi

Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi
Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi, İnfazın ertelenmesi gebelik, sağlık sorunları ya da farklı kişisel sebeplerle talepte bulunan hükümlü şahıs için kesinleşmiş ve karar verilmiş olan hapis cezasının infaz edilmesi ve kesinleşmiş olan cezanın ertelenmesi durumunu ifade eder. İnfazların ertelenmesi cezanın affını sağlamamaktadır. Kesinleşmiş ve karar verilmiş olan hapis cezalarında infazın ertelenme durumu, hükümlü olan kişinin sosyal ve ekonomik hayatını tanzim etmesi için süre kazanmasını ifade eder.
İnfazın ertelenmesi gebelik, sağlık sorunları ya da farklı kişisel sebeplerle talepte bulunan hükümlü şahıs için kesinleşmiş ve karar verilmiş olan hapis cezasının infaz edilmesi ve kesinleşmiş olan cezanın ertelenmesi durumunu ifade eder. İnfazların ertelenmesi cezanın affını sağlamamaktadır. Kesinleşmiş ve karar verilmiş olan hapis cezalarında infazın ertelenme durumu, hükümlü olan kişinin sosyal ve ekonomik hayatını tanzim etmesi için süre kazanmasını ifade eder. Hüküm almış kişi, cezasının erteleme süresinin tamamlanmasından sonra cezaevine gitmek zorundadır. Ceza erteleme sistemlerinde denetimli şekilde infaz söz konusudur. Ceza erteleme kurumlarının yargılanan şahsa uygun olup olmayacağına mahkeme ve davanın durumuna göre karar verilmektedir. Bu noktada şayet mahkeme cezanın ertelenmesi için herhangi bir engel görmüyorsa, ceza bir süre engellenir ancak bu durum yalnızca bir seferliktir.

İnfazın Ertelenmesi Şartları 2019

İnfaz erteleme 2019 için 5275 sayılı olan Ceza İnfaz Kanunu kapsamında madde 172ye göre düzenlenmektedir. İnfazın ve cezanın ertelenmesi için hükümlünün yaptığı başvuru üzerine hapis cezası yerine infaza verilen yerin infaz savcılığı tarafından alınmaktadır. Bu noktada:
  • İnfazın ertelenmesi için hükümlü olan kişinin mutlaka çağrı üzerine kendiliğinden gelmesi ve infaz savcılığına başvuruda bulunması gerekmektedir.
  • Hükümlü olan şahıs hakkındaki yakalama kararlarının çıkmasından sonra yapılmış olan infazın ertelenmesi başvuruları kabul edilmez.

İnfazın Ertelenmesi Talebinin Reddi - Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi

İnfazın ertelenmesi teminat kapsamında belirlenmiştir. İnfaz çeşitli durumlarda reddedilir. Cezanın ertelenmesini sağlayan sebepler ise:
  • Akıl hastalıkları cezanın ertelenmesini sağlar. Ceza ehliyetini ve cezanın infazını etkileyen hukuki durumlara yol açar. Akıl hastalığı olduğunu raporlarla kanıtlanmış olan hastanın cezası ertelenir.
  • Akıl sağlığının yanı sıra farklı sağlık sorunları sebebiyle tehlike söz konusu ise ceza ertelenebilmektedir. Ancak bu durumda resmi sağlık kuruluşlarından bilgi alınması gerekir.
  • Gebelik ve doğum söz konusu olduğunda da hapis cezası infazı durumun gerçekleşmesine kadar ertelenebilir.
  • Hükümlü olan kişinin kişisel talepleri de ciddiye alınmaktadır. Çeşitli kişisel sebepler dolayısı ilse infazın ertelenmesi mümkündür.
  • Bu sebeplerin tamamı mahkeme tarafından değerlendirilmektedir. Şayet kişinin cezası ertelenmesi için uygun ise ceza belirli bir süre, tek seferliğine ertelenir.
Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi Kesinleşmiş hapis cezası hangi durumlarda ertelenir? Türk adalet sisteminde bazı durumlarda, hakkında hapis cezası kesinleşmiş kişilerin cezalarının ertelenmesi söz konusu olabilir. Akıl hastalığı, tehlikeli hastalıklar, gebelik ve doğum ya da özel durumlarda hükümlünün talebi üzerine hapis cezasının infazı ertelenebiliyor. Şimdi gelin hapis cezasının infazının ertelenme nedenlerini biraz detaylandıralım.

Akıl Hastalığı Nedeniyle İnfaz Hangi Durumlarda Ertelenir?

Türk Ceza Kanununun 57. maddesinde yer alan hükümlere göre, hakkında akıl hastalığı teşhisi konan hükümlülerin cezası ileri bir tarihe ertelenir. Ancak bu kararın çıkması durumunda hükümlü, tedavi edilir ve tedavi esnasında geçen süreler almış olduğu hapis cezası süresinden düşülür. Yani bir bakıma hapishane yerine akıl hastalıkları hastanesinde cezasını geçirmiş olur (Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi).

Diğer Hastalıklar Nedeniyle İnfaz Hangi Durumlarda Ertelenir?

Akıl hastalıkları dışında kalan diğer hastalıklarda hükümlünün hapis cezasının infazı, sağlık kuruluşlarının mahkumlar için ayrılan bölümünde uygulanır. Eğer hastalık hayati bir önem taşıyorsa, hükümlünün cezası ileri bir tarihe ertelenebilir. Ancak böyle bir karar verilebilmesi için Adli Tıp Kurumu ya da Adalet Bakanlığının belirlediği sağlık kurumlarından sağlık raporu alınması zorunludur. Rapor alındıktan sonra infaz erteleme kararını Cumhuriyet Başsavcılığı verebilir (Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi).

Gebelik ve Doğum Halinde Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi

Hamile olan ya da doğum yapmasının üzerinden 6 ay geçmemiş olan kadın hükümlüler için hapis cezasının infazı ertelenir. Bu ay 6 ay içerisinde çocuk hayatını kaybeder ya da kanunlar çerçevesinde bebek bir başkasına verilirse cezanın infazı gerçekleştirilir. Ceza evinde doğuran kadın hükümlüler ise salıverilmelerine 6 yıldan az kaldığı sürelerde ceza infaz kurumlarında düzenlenen uygun yerlere sevk edilirler. Hapis cezası verilen hükümlü kasten suç işlemişse 3 yıla kadar, taksirle suç işlemişse 5 yıla kadar ya da daha süreli cezalarda infaz erteleme kararı çıkabilir. Hükümlünün isteğiyle infaz erteleme kararı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilebilir. Savcılık infazın ertelenmesine hükmederse, bu karar itiraz edilemez. Eğer suçlu kendisi teslim olmaz ya da hakkında yakalama kararı çıkarılmışsa hiçbir infaz erteleme kararı verilemez. Cezası ertelenen hükümlü, erteleme süresince kasten bir suç işlemesi nedeniyle kamu davası açılırsa ertelenen ceza infaz olunur (Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi).

Hangi Suçlarda İnfaz Erteleme Uygulanmaz?

Ceza infaz erteleme kararı verilemeyecek suçlar şöyledir:
  • Terör suçları,
  • Örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar
  • Mükerreren özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler
  • Disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanlar
Makalemizde Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Ceza Hukuku Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 442 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara