İş Akdi Sona Erdirilen İşçinin Hakları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İş Akdi Sona Erdirilen İşçinin Hakları

İş Akdi Sona Erdirilen İşçinin Hakları

İş Akdi Sona Erdirilen İşçinin Hakları konusu, işçinin haklı olarak iş akdini sonlandırması durumunda ki haklar ve işverenin iş akdini sonlandırması durumunda ki hakları ayrı ayrı olmaktadır. Bu konuları genel başlıkta anlatacak olursa, şöyle özetleyebiliriz.

İşçinin İş Akdini Sona Erdirilmesi Halindeki Hakları Nelerdir

İşçi iş sözleşmesini İş kanunda haklı olarak sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı, fazla mesai alacağı ve maaş alacağı varsa bunları talep eder.

İşçinin İş Akdini Haklı Olarak Sona Erdirilmesi 

İşçi çalışma süresinde iş kanunda belirtilen haklı fesih sebeplerini kullanarak haklı fesih yapabilir. Haklı fesih sebeplerinden bahsedecek olursak, evlilik nedeniyle iş akdinin feshi, emeklilik nedeniyle iş akdinin feshi, küfür hakaret nedeniyle iş akdinin feshi, sık sık yer değiştirme nedeniyle iş akdinin feshi sırlanmıştır.

Ayrıca maaşların ödenmemesi, çalışma koşullarının değişmesi ve SGK primlerinin gerçek maaştan yatırılmaması gibi konular nedeniyle işçinin haklı olarak iş akdinin feshi hakkı vermektedir.

İş sözleşmesinin işçi tarafında feshi hakkında daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret ediniz.

İşçinin İş Akdini Haklı Olarak Sona Erdirilmesi  Halinde Tazminat Hakları

Yukarıda belirtilen haklı sebeplerden dolayı fesih hakkını kullanan işçi kıdem tazminatı almaya hak eder. İş sözleşmesini kendisi sonlandırması sebebiyle ihbar tazminatı alamaz.

İşveren yapılan başvuru sonucu tazminat haklarınızın ödenmemesi halinde ilk başvuru yapacağınız merci Arabuluculuk kurumudur.

Arabuluculuk sisteminde çözülmeyen tazminat uyuşmazlıkları iş mahkemesine dava açılmak suretiyle talep edilir.

İşverenin İş Akdini Sona Erdirilmesi  Halinde Tazminat Hakları

İşçinin işveren tarafında, gerekçe gösterilerek veya gösterilmeden iş sözleşmesine sona verilmesi halinde işçinin fesih sebeplerinde ki haklılığı şartları dikkate alınmalıdır.

İşveren iş sözleşmesini Haklı olarak fesih Yapması

İşveren iş sözleşmesini Haklı olarak fesih yapmış ise, tazminat hakları bulunmamaktadır. Ancak işçi maaş alacakları, yıllık izin ücret alacağı ve fazla mesai alacağı varsa bu tazminatları talep eder.

İşveren iş sözleşmesini Haksız Olarak Fesih Yapması

İşveren işçinin iş sözleşmesini keyfi uygulama ve hiçbir geçerli sebep göstermeden sonlandırmış ise, işçinin haksız fesih yaptığını ispatlaması şartıyla, işe iade hakkı, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacakları olan yıllık izin ücreti, fazla mesai ücretlerini alma hakkına sahiptir.

Haksız Fesih Nedeniyle Arabulucuya Tazminat Alacakları Nedeniyle Başvuru

İşveren haksız fesih durumunda yapılan fesih usulüne uygun bildirim ile işçiye bildirilmemiş o konuda savunması alınmamış ise yapılan fesih geçersiz kabul edilmektedir.

Geçersiz fesih nedeniyle tazminat alacakları için öncelik arabulucuya başvuru yapılması gerekmektedir. Arabulucu toplantısında talep edilen tazminatlar ödenmemiş ise iş mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.

Kıdem tazminat davası nasıl açılır hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret ediniz.

Haksız Fesih Nedeniyle Arabulucuya İşe İade Alacakları Nedeniyle Başvuru

İşveren haksız fesih durumunda yapılan fesih usulüne uygun bildirim ile işçiye bildirilmemiş o konuda savunması alınmamış ise yapılan fesih geçersiz kabul edilmektedir.

Geçersiz fesih halinde Arabulucuya yapılan başvuruda anlaşma olmaması halinde iş mahkemesine işe iade davası açabilir.

İşe iade davası nasıl açılır hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret ediniz.

İş hukuku avukat ve danışma hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

372 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp