İşçi Tazminatı Nasıl Alır konusu, iş hukukunda kaynakları işyerinde çalışan işçilerin tazminat haklarının neler olduğu, ve bu tazminat haklarını alabilmek için hangi hukuksal başvurunun yapılacağı merak konusudur.
İşçinin Tazminat Hakları Nelerdir
İşçi işveren tarafından İş sözleşmesi haksız şekilde fesih edilmiş ve alacakları tarafına ödenmediği takdirde yasalarca hakketmiş olduğu tazminat ve ücretleri alabilir.
Kıdem ve İhbar Tazminatı Nasıl Alır
İşçi Tazminat ve diğer alacaklarını öncelikle Arabulucuya başvuru yaparak talep edebilir. Arabuluculuk sürecinde anlaşma olmaz ise iş mahkemesine tazminat davası açarak isteyebilir.
İşçi eğer en az bir yıldan fazla çalışmış ise kıdem tazminatını hak eder. Bir yılın üzerindeki her yıl için kıdem ve tazminat hakkı bulunmaktadır. İşveren eğer ihbarsız işten çıkarmış ise ihbar tazminatı da hak etmiş sayılır.
Kıdem tazminat davası nasıl açılır konusunda bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
İşçinin yazılı sözleşmedeki yazılı, ücretlerini ayrıca talep edebilir. Fazla mesai, Yıllık izin gibi ücretlerini kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile talep edebilir.
İş hukukunda zorunlu arabuluculuk konusu hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
İşe İade Tazminatı Nasıl Alınır
İşçi tazminat haklarından biride iş sözleşmesinin haksız olarak fesih edilmiş ise, işe iade talebi ile işe geri dönme, dönmemesi halinde de ödenmeyen ve boşta bulunması hallerinin karşılığında 4+4 maaş tazminat almaya hak etmektedir.
İşe iade talebi de dava açmada önce arabuluculuk sürecinin tamamlanması ve anlaşmanın olmaması halinde iş mahkemesine işe iade ve tespit davası açarak bu tazminatları alır.
İşe iade davası nasıl açılır ve arabuluculuk başvurusu hakkında daha fazla bilgi için ziyaret edebilirsiniz.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır
İşçi SGK primlerinin yatırılması durumunda sigortalı kabul edilmektedir. Sigortalı çalışan işçinin iş kazası yaşaması halinde, yaralanmadan dolayı, iş göremezlik tazminatı, uzuv kaybı varsa maddi ve manevi tazminat iş mahkemesine dava açarak talep edebilir.
İş kazası tazminat davası nasıl açılır konusunda daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca iş kazası sonucu işçi vefat etmiş ise, mirasçıları destekten yoksun kalma tazminatı isteyebileceği gibi, anne, baba ve kardeşlerin ise bu olaydan duyduğu manevi üzüntü sebebiyle manevi tazminat isteme haklarına sahiptirler.
Bu tazminatlar işçi tazminat haklarını olarak en çok öne çıkan uyuşmazlık durumlarıdır. Bunun dışında meslek hastalığı nedeniyle tazminat hakkı da ayrıca bulunmaktadır. Detayı için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
İşçi Tazminat Nasıl Alır Hakkında Avukat ve Danışmanlık
İşveren yapılan ihtara rağmen işçi alacaklarını ödememekte ısrar ederse İş mahkemelerin de açılacak İşçi alacakları davası ile tüm hak ve alacaklarını talep edebilir. İş davaları tazminat avukat tarafından takip edilmesi her zaman faydalı olmuştur.
Çünkü açılacak davanın özellikli olması istenecek hakların ve miktarları avukatın davayı takip etmesi neticesinde alınacak haklarında hak kaybı yaşanmayacağı bilinmesi gerekmektedir. İş hukuku İşçi Tazminatı Nasıl Alır ve diğer tazminat davalarında iş hukuku avukat ve danışmanlık konuları için görüşme yapmanız sizin faydanıza olacaktır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?