Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir?

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir?

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir? Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Hak Edilir? Kıdem Tazminatı Ne Kadar Alabilirim? Kıdem Tazminatı Hesaplama, Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Giriş Kıdem tazminatı işçilere çalıştıkları her yıl için bir aylık bürüt ücreti üzerinden yapılan bir ödeme olmaktadır. İşçilerin çalışmaları ile sürekli artan bir miktarı olan bu kıdem tazminatı oldukça yüklü miktarlara ulaşabilmektedir.

Kıdem tazminatı ödemesi işçiye her iş sözleşmesinin feshedilmesinde ödenmemektedir. Kıdem tazminatı alınmasında bazı şartlar bulunmaktadır ve bu şartları yerine getirmiş olan işçiler kıdem tazminatını almaya hak kazanılar.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hak Kazanılır Hangi Sürede Ödenmelidir?

Kıdem tazminatı alınmasında iki temel şart bulunmaktadır. Bunlardan birincisi işçinin bir yıldan fazla sürede o iş yerinde çalışmış olması gerektiğidir. Bunun yanında iş sözleşmesinin feshedilmesi nedeninin kıdem tazminatı almaya hak kazandıracak bir neden olmasıdır. Bu iki şartın yerine gelmesi durumunda işverenler işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda olmaktadır.

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir?

Kıdem tazminatının almaya hak kazanılması ve kıdem tazminatı ödenememesi durumunda yapılacaklar kanunlarda açık bir şekilde belirtilmektedir. Kıdem tazminatı ödenmesi konusunda ise herhangi bir sürede kanunda belirtilmemiştir. Bu durum kıdem tazminatı ödenmesi konusunda işverenin istediği zaman bu ödemeyi yapabileceği anlamı taşımamaktadır.

Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır. Ancak işçi ile işverenin anlaşması durumunda taksitli bir şekilde ödenmesi de mümkün olabilmektedir.

Kıdem Tazminatı Ödeme Süresinde Makul Süre Nedir?

Kıdem tazminatının ödenmesi konusunda işçi belirli bir sürede beklenmelidir. Bu süre tamamen işçinin kendi belirleyeceği veya işveren ile aralarındaki iletişim ile belirlenecek bir süre olabilmektedir. Bu bekleme süresi konusunda işçiler farklı süreler belirleyebilmektedir. Bu süre bazı işçiler için birkaç gün iken, bazı işçiler bu süre için çok daha uzun bir sürede bekleyebilmektedir.

Kıdem Tazminatı Ödeme Süresinin Geçmesi Sonunda Ne Yapılmalıdır?

İşçinin kendi belirlediği veya işveren ile birlikte belirledikleri sürenin geçmesi ile işverenin ödemeyi yapmaması durumunda işçinin yapması gereken işverene ihtarname çekmesi olmalıdır. İşçinin notere giderek işverenin kıdem tazminatı ödenmesi için ihtarname çekmesi oldukça yararlı olmaktadır. İhtarnamede işverene ödeme yapması konusunda belirli bir zaman verilmeli ve ödeme miktarı ile nedeni açıkça belirtilmelidir.

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir?

Kıdem tazminatı alınması konusunda kanunda belirlenmiş belirli bir sürede bulunmamaktadır. Normal şartlarda kıdem tazminatının işe son verme ve iş sözleşmesinin feshedilmesi ile beraber yapılması gerekmektedir. Ancak işçi işverene bu ödemeyi yapması konusunda belirli bir zaman tayin edebilmektedir. Bu işçinin belirleyeceği zamanı işveren ile ortak yapabileceği gibi, kendine başına da yapabilmekte ve bunu işveren işe paylaşmaya bilmektedir.

Bu zamanın dolması ile işçi ödeme konusunda işveren ihtarname çekebilmektedir. İşverene ödeme için ihtarname çekilmesi işçi açısından oldukça önemlidir. Olası bir kıdem tazminatı ödememe durumunda işçinin dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu davada işçinin yaptığı bu ihtarname oldukça önemlidir. Bu sebeple işçi noterden işverene kıdem tazminatı için ihtarname çekmelidir.

İhtarnamede kıdem tazminatı tutarı ve nedeni ile ödeme tarihi belirtilmelidir. Bu ödeme tarihi yine işçi tarafından belirlenecektir. İşçi işverene gönderdiği ihtarname sonrasında belirlediği sürenin bitmesini beklemelidir. Kıdem tazminatı ödenmesi durumunda sorun ortadan kalkacaktır.

Ancak verilen sürede  işverenin bir ödeme yapmaması durumunda işçi, İş Mahkemesine başvurarak kıdem tazminatı davası açabilmektedir. Bu davanın açılmasında bir avukattan yardım alınması ve dilekçenin başarılı bir şekilde doldurularak davanın yönetilmesini sağlayabilmektedir. Makalemizde Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir soruna cevapları yazdık. İşçilerin en çok sorduğu, Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmeli veya işten ayrılırsan kıdem tazminatı ne zaman ödenir sorusu kafasında kalmaktadır.

Makalemizde Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

77.839 Görüntülenme

SORULAR

  1. Kadir T. dedi ki:

    3600 hakkimla işten ayrıldım. Isveren çıkış kağıtlarını imzalattiktan sonra tazminatı 45 gün sonra odeyecegini söyledi. Böyle bir hakkı varmidir.benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor .Teşekkürler

  2. Sevim dedi ki:

    Ben bir fabrıka catısı altında taseron kalite firmasıyla calısmaktaydım. İşveren tazminatlı cıkıs hakkı verdi ve 12 mayısta toplam ihbar sürem bitti. Tazminatta 4 taksit ilk taksit ödemesi 24 haziranda anlaştık. İkinci taksit ödemesi gelmesine ragmen ilk taksidi bile yatırmadılar ki bu süre zarfında calısmakta olan personellerin maaş ödemesi gercekleşti. Aradığımızda firma tahsilat alamıyor gibi bahane söylüyorlar ne yapmamız lazım

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp