Trafik Kazasında Sigorta Tahkim Komisyonu Başvurusu Nasıl Yapılır? Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu ve sigortacılık kanunda yapılan son düzenlemelerle birlikte sigortacılık kanunu kapsamında sigortalı; sigorta ettirdiği riskten veya trafik kazasıyla meydana gelen zararları sigorta şirketinden talep etme hakkına sahiptir.
Sigorta Tahkim Komisyonu, sigortacılık kanunu kapsamında sigortalı veya trafik kazası sonrası zarara uğramış bireyle sigorta şirketleri arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü için kurulan arabulucu bir hakem heyetidir.
Sigorta Tahkim Komisyonu amacı menfaati zedelenen sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlığı dava yoluna gitmeden hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Şartları?
Trafik kazalarıyla meydana gelen zararları tazmin edebilmek için 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunda yapılan son değişiklikler birlikte zarar görenlerin dava aça bilmek için veya sigorta tahkim komisyonuna gidebilmek için öncelikli şart olarak trafik sigortasına başvuru yapılmasını zorunlu kılıyor.
İlgili trafik sigortasına başvuru yapıldıktan sonra on beş gün içerisinde cevap vermediğinde veya talepleri karşılamadığında zarar gören; dava açma veya sigorta tahkim komisyonuna başvuru hakkına sahip oluyor.
Sigorta Tahkim Komisyonuna sigortalı veya trafik kazasıyla zarar uğrayan bireyler, sigorta şirketiyle uyuşmazlığı sebebiyle, anlaşmazlığın sonuca kavuşturulması için komisyona başvuru yapabilirler.
Zarar görenlerin tahkim komisyonuna başvurulabilmesi için poliçe satın alına şirketinin Sigorta Tahkim Komisyonuna üye olması gerekmektedir. Ancak zorunlu yapılması gereken sigortalar için bu şart aranmaz. Trafik kazası sonrası zarar gören bireyler diğer şartları yerine getirdiğinde tahkim komisyonuna başvuru yapabilirler.
İlgili trafik sigortasına başvuru yapıldıktan sonra on beş gün içerisinde cevap vermediğinde veya talepleri karşılamadığında zarar gören; dava açma veya sigorta tahkim komisyonuna başvuru hakkına sahip oluyor. Ancak zarar gören kişi dava açtığında veya hakem heyetine müracaat ettiğinde tahkim komisyonuna başvuru yapamaz. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Süresi
Trafik kazasıyla meydana gelen zarara uğrayan bireyin trafik sigortasına başvuru yapıldıktan sonra on beş gün içerisinde sigorta şirketinden cevap vermediğinde veya talepleri karşılamadığında zarar gören; dava açma veya sigorta tahkim komisyonuna başvuru hakkına sahip oluyor.
Sigorta tahkim komisyonu kanuni düzenlemesinden en son tahkim komisyonuna başvuru süresi belirlenmemiş olup komisyona başvuru yapabilmek için dava açılmamış ve hakem heyetine başvurulmamış olma şartı aranmaktadır. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Evrakları
Eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış sigorta tahkim komisyonu başvuru formu, sigorta şirketinden başvuruya karşılık aldığınız nihai olumsuz cevap yazısı veya taleplerinizin tam karşılanmadığı sigorta şirket yazısı veya sigorta şirketinin on beş gün içerisinden hiç cevap vermediğini ispatlar evrak,
Başvuru ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, sigorta şirketine ilk başvuru sırasında hazırladığınız evraklar ve meydana gelen zararın tespitini kolaylaştıran diğer evraklarla birlikte komisyona başvurabilirsiniz. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonu Ücretleri
Komisyona başvuruda talep edilen miktarı 5.000 TL’ye kadar için 100 TL başvuru ücret, talep edilen miktar ise 5.001 ila 10.000 TL arasındaki başvurular için 250 TL,
Talep edilen miktar 10.001 TL ve 20.000 TL arasındaki başvurularda 350 TL, talep edilen miktar 20001 TL ve üzeri başvurularda anlaşmazlıklarda, talep edilen miktarın tutarının %1,5’u kadar başvuru ücretinin Ziraat Bankası şubelerine Sigorta Tahkim Komisyonu hesabına yatırılması gerekmektedir.
Bunun yanında, hakemler kararlarında Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan diğer hükümler çerçevesinde yargılama masraflarına da talep edebileceklerdir. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Talep edilen miktar | Başvuru ücreti |
5.000 TL’ye kadar | 100TL |
5.000 TL ile 10.000TL arasında | 250TL |
10.000TL ile 20.000TL arasında | 350TL |
20.000TL’yi aşan miktar için | Talep edilen miktarın %1,5 |
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Nasıl Yapılır?
Eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış sigorta tahkim komisyonu başvuru formu, sigorta şirketinden başvuruya karşılık aldığınız nihai olumsuz cevap yazısı veya taleplerinizin tam karşılanmadığı.
Sigorta şirket yazısı veya sigorta şirketinin on beş gün içerisinden hiç cevap vermediğini ispatlar evrak, başvuru ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,
Sigorta şirketine ilk başvuru sırasında hazırladığınız evraklar ve meydana gelen zararın tespitini kolaylaştıran diğer evraklarla birlikte şahsen yayada posta ile komisyona başvurabilirsiniz. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Aşamaları ve Süreci
Sigorta şirketine yapılan başvuruyla ortaya çıkan uyuşmazlık çözüme kavuşturulmak için sigorta tahkim komisyonuna itiraz edilen başvurular öncelikle sonuçlandırmak amacıyla komisyondaki raportörler tarafından incelenmekte ve sigorta poliçesiyle zarar görenin talepleri karşılaştırılmaktadır.
Raportörler ön incelemeyi on beş çalışma günü içerisinde tamamlarlar talebin bağımsız sigorta hakemlerine bildirilip bildirilmeyeceğine karar verirler.
Eğer başvuru sigorta hakemlerine bildirilmesine karar verirlerse sigorta hakemleri başvuruyu en geç 4 ay içerisinde inceleyerek husumetli taraflarına kararı bildirirler.
Sigorta hakemlerince karara bağlanan 5.000 TL’ye kadar ki anlaşmazlıklarda komisyonun verdiği karar kesindir ve itiraz edilemez, 5.000 TL üzerindeki anlaşmazlıklarda ise kararın taraflara bildirilmesiyle on iş gün içerisinde bir kereye mahsus itiraz hakkı bulunmaktadır.
Anlaşmazlığa konu miktar 40.000 TL’yi aştığında tarafların kararı temyize götürme hakları vardır.
Verilen karara dava açabilmek için miktarın 40.000 TL ve üzerinde olması gerekir. Bu durumda anlaşmazlık tarafları komisyon kararını temyiz edilebilmesi için dava açabilirler. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Aşamaları
5.000 TL ve üzerindeki anlaşmazlıklara komisyon kararlarına taraflar bir defa itiraz etme hakkına sahiptir.
İtiraz başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulup ve ilk başvuru ücreti kadar itiraz başvuru ücretinin Ziraat Bankası’na yatırıldığına dair dekontla ile birlikte kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren en geç 10 iş günü içerisinde şahsen veya posta yoluyla itiraz edilebilmektedir.
İtirazların değerlendirilme süreci ise en az iki ay içerisinde tahkim komisyonu tarafından incelenerek sonuçlandırılmaktadır. Sonuçlanan itiraz başvurusu en geç üç gün içerisinde taraflara tebliğ edilmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Süreci Avukat ve Danışmanlık
Meydana gelen trafik kazasında zarar gören veya mirasçılar tazminat nedeniyle dava açmadan önce sırasıyla sigorta şirketine başvuru,
Beklentiler süresinde karşılanmadığı takdirde sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılmalıdır. Bu süreç avukat desteği ve danışmanlığı ile sürdürülmesinde fayda bulunmaktadır.
Bu tarz davalarda açılan ceza davaların tazminat davalarına etkisi olmaması sebebiyle ceza davasınında avukat ile takip edilmesinde fayda vardır. | Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru | Sıkça Sorulan Sorular
HAKEM KARARININ SAKLANMASI DAVASI
İtiraz Hakem Heyetince verilen kararın davacı vekili tarafından temyizi üzerine dosya Dairemize gönderilmiş olup, dosyanın yapılan ilk incelemesinde, yerel mahkemece hakem heyetinin kararının saklanmasına karar verildiği ve esasın bu şekilde kapatıldığı,
Kararın gerekçesinde hakem kurulunca verilen kararın taraflara tebliğ edilmiş olduğu belirtilmişse de; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinin 23. fıkrasında, Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun hükümlerinin sigortacılıktaki tahkim hakkında da kıyasen uygulanacağı belirtilmiş.
Karar tarihinde yürürlükte bulunan 6100 sayılı HMK’nin tahkim usulüne ilişkin tebligatı düzenleyen 438. maddesinde de, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça tebligatın 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacağı düzenlenmiştir.
Bu itibarla hakem kararı kendisine verilen mahkeme, hakem kararının kendisine verildiğini ve kararın neden ibaret olduğunu iki tarafa da yazılı olarak tebliğ etmelidir. Her iki taraf hakkında da temyiz süresi ancak bu tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Bu durumda dosyanın incelenebilmesi için öncelikle verilen kararın taraf vekillerine Tebligat Yasası hükümlerine uygun olarak tebliği ile buna ilişkin tebligat parçalarının dosyaya konulması ve bundan sonra dosyanın temyiz incelemesi için gönderilmesi gerektiğinden, anılan eksikliğin giderilmesini teminen dosyanın mahal mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
Sigorta Tahkim Komisyonu Tazminat Davası
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, kararın gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacılar vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan kararın ONANMASINA, temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 13.11.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
HAKEM HEYETİ KARARINA İTİRAZ DAVASI
Hakem heyeti kararlarına karşı açılacak iptal davalarında Hukuk Muhakemeleri Kanununun 410. maddesi ile daha sonra yürürlüğe giren 6545 sayılı Kanunun 45. maddesi ile değişik 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasında görevli mahkeme konusunda düzenlemeler bulunmaktadır.
HMK.’nın 410. maddesinde hakem heyeti kararlarına karşı açılacak davada Bölge Adliye Mahkemelerini görevli sayılırken 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrası asliye ticaret mahkemelerini görevli saymıştır. İptal davalarına ister HMK’nın 410. maddesi gereği bölge adliye mahkemesince bakılsın,
İster 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrası gereği asliye ticaret mahkemelerince heyet halinde bakılsın,
HMK’nın 361. maddesi gereği temyiz yoluna başvurulabilmesi için bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
Bu durum istinaf yargı yolunun getirilmesindeki amaç olan kararların iki dereceli denetim sistemine tabi olması ilkesine de uygun düşecektir. Bu nedenle bölge adliye mahkemelerinin açıldığı 20.07.2016 tarihinden sonra verilen hakem heyeti ya da itiraz hakem heyeti kararları istinaf kanun yoluna tabi olup,
İnceleme bölge adliye mahkemesince yapılacağından dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere yerel mahkemesine GÖNDERİLMESİNE.
VERİLEN HAKEM HEYETİ KARARININ TARAFLARA TEBLİĞ EDİLMEDİĞİ
Söz konusu mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve konuyla ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca,
Sigorta tahkim komisyonu itiraz hakem heyeti kararlarının tebliği ve temyizi halinde yapılması gereken tüm iş ve işlemler bakımından SigortaTahkim Komisyonuna verilmiş bir görev ve yetki bulunmamakta olup komisyon müdürü tarafından yapılması öngörülen “bildirimin” kararın tebliği mahiyetinde kabulü mümkün değildir.
Bu itibarla, az yukarıda açıklanan HMK hükümleri çerçevesinde, itiraz hakem heyetince verilen karar kendisine tevdi edilen mahkeme, itiraz hakem heyeti tarafından verilen kararı, taraflara tebliğe çıkarmakla ve müteakip işlemleri yapmakla yükümlü olup her iki taraf bakımından da temyiz süresi, hakem kararının kendilerine usulen tebliğinden itibaren işlemeye başlayacaktır.
Bu durumda, dosyanın temyiz incelemesinin yapılabilmesi için, öncelikle, verilen hakem heyeti kararının taraflara Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak tebliği ile buna ilişkin tebligat mazbatalarının evraka eklenmesi, takiben HMK’nın temyiz hükümleri çerçevesinde öngörülen gereklilikler yerine getirildikten sonra Dairemize gönderilmesi için dava dosyasının yerel mahkemeye geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
HİZMET NEDENİYLE GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU
Barosuna kayıtlı avukat olan sanığın, katılanın kardeşinin trafik kazası sonucu ölümü nedeniyle ölüm olayından kaynaklanan tazminat haklarını temin amacıyla vekilliğini üstlendiği halde… Sigorta A.Ş.’den 19/07/2006 tarihinde tahsil ettiği
16.663,00 Türk lirası ölüm tazminatının vekalet ücreti ile masraflar dışındaki kısmını müvekkillerine ödemeyerek uhdesinde tuttuğu iddia edilen olayda;
suç tarihi itibariyle TCK’nın 155/2. maddesinde tanımlanan hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçuna uyduğu ve anılan suça ilişkin dava zamanaşımı süresinin aynı Kanunun 66/1-d maddesi uyarınca 15 yıl olduğu ve bu sürenin henüz dolmadığı nazara alınarak esas hakkında bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeden yanılgılı değerlendirme sonucu kamu davasının düşmesine karar verilmesi.
SORULAR
2019 yılı mart 9 da eşya sigortası yaptırdım. nisan ayında çocuk tv nin camını kırdı. Sigorta poliçenin tecdit olmamasından dolayı hasar poliçeden önce gerçekleşmiş kanaatine varılmıştır diye dosyayı kapattı.
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru yapacağım ankara da nereye başvuracağım. Haklılığımı nasıl ispat edebilirim.