Tek Celsede Boşanma (Anlaşmalı Boşanma) Davası Nasıl Açılır Ne Kadar Sürer? Anlaşmalı olarak tek celsede boşanabilmek için evlilik birlikteliklerini sonlandırmak isteyen eşlerin boşanma davasından önce boşanmayla birlikte ortaya çıkacak hukuki sonuçlar hakkında anlaşma sağlamaları gerekmektedir.
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanmalarda boşanma davası eşlerin boşanmadaki kusurların ortaya çıkarılması temelinde ilerlediğinden anlaşmalı boşanmalara göre daha yavaş ilerlemektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında ise çoğu zaman tek celse de boşanma davası sonuçlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biter mi?
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biter. Ortalama Anlaşmalı boşanma davası 40 günde sonuçlanır.
Tek celsede boşanma (anlaşmalı boşanma) için evlilik süresi başta olmak üzere birtakım şartların birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.
Aile mahkemelerine açılan anlaşmalı boşanma davasıyla çoğu zaman tek celsede boşanma kararı alınmakta ve evlilik birlikteliği sonlandırılmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi?
Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi sorusu boşanan eşlerin cevabını merak ettiği önemli sorudur. Çekişmeli boşanma davası tek celsede bitmez. Çekişmeli boşanma davasınon sonuçlanma süresi 300 gün olup ortalama 6-7 celsede sonuçlanmatadır.
Anlaşmalı Boşanmanın Tek Celsede Sonuçlanması İçin Ne Yapılmalıdır?
Anlaşmalı boşanma davasının etkili ve hızlı bir biçimde sonuçlanması için anlaşmalı boşanma protokolü başta olmak üzere dava dilekçesinin iyi hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda eşler arasında;
- En az 1 yıllık evlilik birlikteliğinin bulunması,
- Evlilik birlikteliğini sona erdirme kararıyla birlikte boşanmanın doğuracağı tüm haklar üzerinde anlaşma sağlanması,
- Boşanma iradesinin mahkemede baskı altında kalınmadan ifade edilmesi
Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlara haiz evli kimseler eşleriyle anlaşarak boşanma hakkına sahiptir. Boşanma davasında anlaşmanın belirlenmesi anlaşmalı boşanma protokolü ile olmaktadır. Tüm hukuki sonuçların yazıya döküldüğü boşanma protokolünde velayet, mal paylaşımı, nafaka başta olmak üzere boşanmayla ortaya çıkacak tüm detaylar atlanmadan yazılmalıdır.
Boşanma protokolüyle birlikte aile mahkemesine eşlerden birisinin anlaşmalı boşanma davası açması davanın başlaması için yeterlidir. Mahkeme eşleri mahkemeye davet ederek protokolü kabul edip etmediklerini soracak ve gerekli şartlarda eksiklik olmaması ve tarafların boşanmak istemeleri halinde çoğu zaman tek celsede boşanmaya karar verecektir.
Tek Celsede Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer 2019 konusunu da boşanma davalarında oldukça merak edilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye ulaştırılmasıyla açılmaktadır.
Mahkeme gerekli dava açma şartlarının oluşması halinde mahkeme günü belirleyecek ve eşlere davetiye göndererek mahkeme tarihini bildirecektir. Mahkemenin iş yükü ve dosya yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 4-6 ay içinde boşanma tarihi belirlenmekte ve eşlerin iştirakiyle tek celsede boşanma kararı alınabilmektedir.
Boşanma davasında anlaşma protokolünün hazırlanması ve dava dilekçesinin mahkemeye sunulmasında aile hukuku alanında deneyimli avukatlık bürolarıyla çalışılmasında fayda vardır.
Bu sayede hem boşanmadan kaynaklanan tüm hukuki sonuçlar anlaşma protokolüne yazılırken hem de davanın tek celsede sonuçlanması için gerekli şekil şartları boşanma avukatı tarafından ortaya konulacaktır.
Tek Celsede Boşanma (Anlaşmalı Boşanma)
Her mutlu çift, mutluluklarını hayatlarının sonuna kadar sürdürebilmek adına evlenmeye karar verir. Evlenme işlemi, kişilerin birlikteliklerinin resmiyetteki hukuki karşılığıdır. Bir bakıma evlilik, çiftlerin birbirlerine ve üçüncü kişilere karşı sorumluluklarını, birlikteliklerinden doğacak olan hakların kanunlar önünde düzenlenmesidir.
Fakat kimi evliliklerde mutlu bir gelecek, zamanla bir hayal olarak kalıyor ve taraflar boşanma kararı alabiliyor. Boşanmaya karar vermelerine karşın aralarındaki iletişimi güçlü tutabilen çiftlerin boşanma davaları ise genellikle tek celsede boşanma yani anlaşmalı boşanma olarak tamamlanıyor.
Halk arasında tek celsede boşanma olarak bilinen boşanma davalarının hukuki açıdan karşılığı anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır şartları nelerdir merak edilen diğer konuları makalemizde okuyabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Tek Celsede Biter Mi?
Taraflar boşanma gerekçeleri başta olmak üzere, malların paylaşımı, varsa çocuğun velayeti, nafaka ve tazminat gibi haklar konusunda anlaşmaya vardıkları boşanma süreçleri anlaşmalı boşanma olarak tanımlanıyor.
Çiftlerin avukat danışmanlığından birlikte hazırladıkları ve mahkemeye sundukları boşanma dilekçeleri ile başlayan süreç anlaşmalı boşanma olması sebebiyle tek celsede boşanma olarak sona ermektedir.
Anlaşmalı Boşanmanın tek celsede sonuçlanması için bazı usul ve kurallar bulunmaktadır.
Anlaşmalı boşanmaya karar veren eşler, hazırlanacak belgelerin usullere uygunluk taşıması, başvuru süreci ve duruşma sürecinde usullere uygun olarak hareket edilmesi, davanın istenilen sonuca en hızlı şekilde ulaşması bakımından önemlidir.
Tek Celsede boşanma Davanız da yapılacak hata ve eksiklik nedeniyle dava ret olabilir. Bu durumda da reddedilen bir boşanma davası aynı gerekçe ile 3 yıl içersin de tekrar açılamayacağından eşler 3 yıllık süreyi beklemek durumunda kalabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Avukat ve Danışmanlık
Anlaşmalı boşanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyen eşlerin avukat ve danışmanlık hizmeti çerçevesinde sürecin takip edilmesi faydalı olacaktır.
Davanızın avukat ile takip edilmesi durumunda, boşanma protokolünün hazırlanmasında haklarınız korunarak yapılacağını, duruşma günü ve süreci kısalacağını, tek celsede sonuçlanacak boşanma davanızın, kısa sürede kesinleştirilerek, nüfus kayıtlarına işlenmesi sürecinde faydası olacaktır.
Tek Celsede Boşanma Ne Kadar Sürer?
Çiftlerin anlaşmalı boşanmaya karar vermesi sonucu davanız tek celsede sonuçlanacaktır. Anlaşmalı boşanma davasının Avrupa birliği tahmini tamamlanma süresi olarak 40 gün olarak belirlenmiştir.
Bu 60 günlük süre taraflara tebligat yapılması, gerekçeli kararın yazılması ve kararının taraflara tebliğ edilmesi sürecidir.
Anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemesinin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde duruşmanın yapılması 7 gün ile 15 gün kararın yazılması ve boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 15 gün süreceği tahmin edilmektedir.
Toplamda boşanma davasının yapılması ve kararın kesinleşmesi 15 gün ile 30 gün içerisin de sonuçlanmaktadır.
Tek celsede Boşanma halinde kadın tekrar evlenebilir mi ? İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır hakkında ki yazımızı okuyabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma dava masraf ve avukatlık ücretleri için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?