Boşanma Davası Soru Cevap
Yayınlanma:
Boşanma Davası Soru Cevap Evlilikler üzerinden kurulmuş olan aile birliklerinin sona ermesi anlamına gelen boşanma, çiftlerin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile elde ettikleri bir haktır. Kanun içerisinde tarafların hangi koşullar ortaya çıktığında boşanmalarını gerektirecek yeterli şartların sağlandığı ile ilgili detaylar da ayrıntılı olarak belirlenmiştir...
Boşanma Davası Soru Cevap ve merak edilen konular nelerdir? Boşanma davası ile ilgili soruların yanıtlarının verilmesi boşanma sürecine girecek insanlar için oldukça önemlidir.
İlk olarak bilinmesi gereken şey bir boşanmanın gerçekleşebilmesi için ortada hukuki bir gerekçenin olması gerekliliğidir.
Boşanma davaları ile ilgili düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre yapılmıştır. Bu kanuna göre boşanma sebeplerinden bazıları şunlardır:
- Zina,
- Şiddet ve hayata kast,
- Akıl sağlığının bozulması,
- Suç işlenmiş olması.
En Hızlı Nasıl Boşanabilirim?
Boşanma davası soru cevaplara en çok konu olan şeylerden bir tanesi bir boşanmanın en hızlı nasıl sonuçlanabileceğidir. En kısa sürede boşanmak isteyen kişilerin yapmaları gereken şey boşanmanın doğurduğu tüm hukuki sonuçlar hakkında ortak bir karara varmak ve anlaşmalı boşanma davası açmaktır. Anlaşmalı boşanma davaları, çatışmalı boşanma davalarına göre çok daha hızlı bir şekilde sonuçlar. Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer sorusuna verilebilecek yanıt çekişmeye konu olan nedenlere göre değişebilse de bazı durumlarda 2 yıla kadar uzayabilir. Anlaşmalı boşanma davalarının ise tek duruşmada sonuçlanabilmesi mümkündür.Boşanma Davalarında Taraflar Duruşmada Olmalı Mı?
Anlaşmalı boşanma davalarının en kısa sürede sonuçlanabilmesi için tarafların duruşmada olmaları gereklidir. Çekişmeli boşanma davalarında ise en önemli konulardan bir tanesi iddiaların ispatlanmasıdır. Bu ispatlar belgeler ile yapılabilir. Bundan dolayı avukata vekalet veren tarafların duruşmaya gelme gibi bir zorunluluğu yoktur.Boşanma Davası Neden Reddedilir?
Boşanma davasının açılabilmesi için evlilik birliğini sarsacak nedenlerin gerçekleşmiş olması gereklidir. Yetkili hakim incelemeler sonucunda davacının davayı açmakta menfaati olduğu kanısına varmalıdır. Bu kanıya varmadığı durumlarda da boşanma davasını reddedebilir. Boşanma davasının reddi 3 yıllık bekleme anlamına gelebilir. Boşanma talepleri reddedilmiş kişiler aynı gerekçe ile 3 yıl içerisinde yeniden boşanma talebinde bulunamazlar. Bundan dolayı ret gerçekleşmişse temyize gidilmesi gereklidir. Ancak Yargıtay da bu kararı onaylarsa bu durumda temyiz hakkı da ortadan kalkacaktır.Boşanma Davası Reddedilen Kişiler Ne Yapmalı?
Boşanma davası açma isteği reddedilen kişiler 3 yıl içerisinde aynı nedenden dolayı yeniden boşanma davası açamaz. Ancak farklı bir gerekçe gösterebilen kişiler 3 yılı beklemeden boşanma davalarını açabilir. Boşanma Davası Soru Cevaplar Nelerdir? Evlilikler üzerinden kurulmuş olan aile birliklerinin sona ermesi anlamına gelen boşanma, çiftlerin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile elde ettikleri bir haktır. Kanun içerisinde tarafların hangi koşullar ortaya çıktığında boşanmalarını gerektirecek yeterli şartların sağlandığı ile ilgili detaylar da ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Boşanma davası açılırken eşlerin hukuksal boyutu, erkek ve kadının boşanma halinde haklarının neler olduğu, boşanmaya sebep olaylarda kusurlu olması halinde tazminat konusu, boşanma sonra nafaka alınıp alınmayacağı, çocukların velayetleri en çok sorulan ve cevabı merak edilen konulardır.Boşanma İşlemi Nasıl Başlatılır?
Boşanma sürecinin başlaması için gerekli olan durum da bu yasalar içinde belirtilmiş olan boşanma nedenlerinin ortaya çıkmış olmasıdır. Tarafların ikisi ya da sadece birisi yasalarla belirtilmiş olan boşanma sebeplerinden birini gerekçe gösterip boşanma dilekçesini vererek yasal sürecin başlatılmasını sağlarlar. Farklı sebeplerle söz konusu olan boşanmanın içindeki nafaka, tazminat gibi maddi veya velayet gibi manevi sonuçların nasıl değerlendiğini bilmek için bir avukatın yardımının alınması avantaj sağlar.Boşanmada Görevli Mahkeme Hangisidir?
Boşanmanın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi ve kişilerin kendilerine ait olan hakları iyi bir şekilde bilerek bunlara sahip çıkmasının sağlanması için bir avukatın bilgisine başvurarak süreci yönetmeleri her zaman sürecin en kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olmaktadır. Öncelikle dava açabilmek için kişilerin ikamet ettikleri bölgede bulunan görevli mahkeme olan aile mahkemelerine başvurması gerekir. Ancak aile mahkemeleri her yerleşim yerine bulunan mahkemelerden değildir. Bu durumda boşanma davalarının açılabilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekir. Boşanma dilekçesinin görevli mahkemeye verilmesinin ardından dava başlatılmış olur.Tek Celsede Boşanmak Mümkün Mü? Boşanma Davası Soru Cevap
Evlilik birliğinin artık sağlıklı bir şekilde ilerlemediğinin farkında olan ve kendinden emin taraflar için boşanma sürecinin en hızlı şekilde yürütülecek olması her zaman tarafların istediği bir durumdur. Özellikle davaların ilk celsesinde boşanmanın gerçekleşmesini talep edenler için hukuk sistemi içinde istenileni veren bazı detaylar bulunur. Bu durumun gerçekleşebilmesi için mutlaka anlaşmalı boşanma durumunun ortaya çıkması gerekir. Tarafların her ikisinin de boşanmadan sonra ortaya çıkabilecek tüm maddi ve manevi sonuçlara razı olması ya da bu konuda uzlaşma sağlamaları sonucunda söz konusu olan anlaşmalı boşanma hukuki gerekler yerine getirilerek yapılabilecek olan en hızlı boşanma şeklidir.Boşanma Davası Reddedilirse Ne Zaman Tekrar Dava Açılabilir?
Anlaşmalı boşanma davasının hemen hemen hepsinde taraflar mahkemede aksi bir durum belirtmediği zaman boşanma en kısa sürede gerçekleşmektedir. Ancak söz konusu olan çekişmeli boşanma davaları olduğunda ve taraflar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklardan ya da kişilerin boşanmadan vazgeçmesinden kaynaklı olarak davanın reddine karar verilebilir. Bu durumda herhangi bir tarafın tekrar boşanma davası açabilmesi için önceki davanın üzerinden 3 yıl geçmesi gerekmektedir.En Hızlı Şekilde Nasıl Boşanılır?
Boşanma davasının en kısa sürede olumlu olarak sonuçlanması için tarafların öncelikle anlaşmalı boşanma şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Bunun sağlanabilmesi için mahkemeye mutlaka tarafların geçerli bir boşanma sebebi sunması gerekmektedir. Buna ek olarak boşanmadan sonra ortaya çıkan tüm maddi ve manevi hakların paylaşımı konusunda da tarafların fikir birliği ettiğini gösteren bir anlaşmanın imzalanması gerekmektedir.Çocuk Varsa Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Evlilik kurumu içinde bir de çocuk bulunuyorsa bu durumda boşanma sonrası oluşan haklar içerisine çocukla ilgili detayların da eklenmesi gerekir. Bunlar arasında özellikle velayet konusu tarafların en çok anlaşmazlık yaşadığı konuların başında geliyor. Çocuğun taraflardan kiminle kalacağının belirlenmesi konusundaki bu kararın verilmesinde tarafların kendilerini en iyi şekilde savunması gerekir. Daha çok hakim kararına dayanan bir dava türü olduğu için boşanma davalarında hakimin kişinin lehine karar vermesi sağlanmalıdır. Bu süreçte boşanmada uzman bir avukatın desteğinin alınması sürecin en iyi ve hızlı şekilde yönetilmesini sağlar. (Boşanma Davası Soru Cevap) Diğer makalelerimize Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarımızdan göz atabilirsiniz.Bu haber toplam 323 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Boşanma Hukuku