Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri

Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri
Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri | Evlilikler gibi boşanmalar da hayatımızın bir gerçekliğidir. Ömürlerinin sonuna kadar sürecek bir mutluluk düşüncesi ile hayatlarını birleştiren çiftler, çeşitli nedenlerle evliliklerini noktalaya biliyor. İstatistiklere bakıldığında boşanma davalarının sayısının her geçen gün daha da arttığını gösteriyor...
Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri | Evlilikler gibi boşanmalar da hayatımızın bir gerçekliğidir. Ömürlerinin sonuna kadar sürecek bir mutluluk düşüncesi ile hayatlarını birleştiren çiftler, çeşitli nedenlerle evliliklerini noktalaya biliyor. İstatistiklere bakıldığında boşanma davalarının sayısının her geçen gün daha da arttığını gösteriyor. Kanunların sunduğu bir hak olan evlilik gibi boşanma süreçleri de hukuk konusudur. Boşanmalar, mahkeme kararının kesinleşmesi ile gerçekleşir ve böylece evlilikler noktalanmış olur. Boşanma dilekçesi ile başlayan boşanma davaları, mahkeme kararı sonrası kesinleşir. Çiftlerin mahkeme kararı sonrası yapması gereken işlemlerin büyük bir bölümü nüfus müdürlükleri ile ilgilidir.

Boşanma Kararı Nüfusa Ne Zaman İşlenir?

Boşanma davasında karar verilmiş ise, boşanma kararının gerekçeli olarak yazılması ve aile hakimi tarafından imzalanma süresi 30 gündür. Gerekçeli karar ise eşlere tebliğ edilir, tebliğ edilme süresi ise 30 gündür. Tebliğ yapıldıktan sonra eşlerin 14 gün karara itiraz etme hakları vardır. Yukarıda belirtiğimiz süreler kanuni süreler olup, daha kısa sürede tamamlanması mümkündür. Örneğin karar aile mahkemesinin iş yükü dikkate alındığında 15 gün içerisinde de yazılabilir. Ya da taraflara tebligat daha kısa sürede yapılmış olabilir. Bu açıklamalar ışığında boşanma kararı taraflara tebliğ edilmiş itiraz olmamış ise ya da itiraz edilmiş ise üst mahkemelerce onaylanması durumunda boşanma kararı kesinleşmiş olur. Boşanma kararının kesinleşmesi sonrası Aile mahkemesi Nüfus müdürlüğüne ilgili boşanma evrakları gönderilerek nüfus kayıtları düzeltilir. Boşanma kararı Nüfusa ortalama 1 hafta içerisinde işlenir.

Kadınlar, Yeniden Evlenmeden Önceki Kütüklerine Kaydedilir

Mahkeme kararı, yazı işlerinden iki örnek olarak alınarak nüfus müdürlüklerince tarafların aile kütüklerine işlenir. Boşanma sonrası nüfus işlemlerinde kadınların süreçlerin erkeklerinkine göre biraz daha farklıdır. Türk Medeni Kanun'unda yer alan 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihte başlar. Kadınlar, kocalarının kütüklerinden düşülerek, evlenmeden önceki aile kütüğüne yeniden işlenir. Kadınlar, evlenmeden önceki soyadını yeniden alabilecekleri gibi mahkeme izniyle evliyken aldığı soyadı ile devam edebilir. Bu durumda yeniden döndüğü eski aile kütüğüne evliyken aldığı soyadı ile kaydedilir.

Evlat Edinilen Kadınların Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri

Evlat edinilen kadınlar, boşanma sonrası evlat edinen kişinin aile kütüğüne yeniden geri döner. Mahkemeden farklı bir karar çıkmadığı durumlarda kadın, evlat edinen kişinin soyadıyla aile kütüğüne işlenir.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Alan Kadınların Boşanma Sonrası Nüfus İşlemleri

Türkiye vatandaşlığına alınmış kadınlar ise boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte bulunduğu yerin aile kütüğüne kaydedilir. Ve evlilik öncesinde kullandığı soyadını yeniden alır. Eğer kadının evlenmeden önce kullandığı soyadı belirlenemez ve bu durumla ilgili kadın herhangi bir başvuruda bulunmazsa, kadın boşanmış olduğu kocasının soyadı ile aile kütüğüne kaydedilir.

Boşanma Kararı Sonradan İptal Edilirse Ne Olur?

Boşanma sonrası evlenmeden önceki kütüğüne, evlilik öncesi soyadıyla dönen kadın, iptal kararının kesinleşmesiyle birlikte yeniden kocasının aile kaydına girer. Ve kadın yeniden kocasının soyadını alır. Ancak kadınları talep etmesi halinde evlenmeden önceki soyadını kocasının soyadıyla birlikte, ilk olarak evlilik öncesi soyadı yazılmak kaydıyla aile kütüğüne işletebilir.

Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara