Dava Nasıl Açılır Aile Mahkemesi

Dava Nasıl Açılır Aile Mahkemesi
Dava Nasıl Açılır Aile Mahkemesi- Dava Nasıl Açılır Avukat? Aile mahkemesine dava açılması aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümlenmesi başta olmak üzere ailenin, çocuğun ve engellinin haklarını koruyan davaların açılmasında görevli kılınan mahkemelerdendir.

Dava Nasıl Açılır Aile Mahkemesi

Boşanma davaları, nafaka davaları, çocuğun ve eşin korunmasına yönelik tedbir kararları gibi pek çok konuda aile mahkemeleri görev almakta ve aile hukukunu ilgilendiren sorunlar bu mahkemelere dava açılarak çözülmeye çalışılmaktadır. Dava nasıl açılır aile mahkemesi- dava nasıl açılır avukat konusunda yeterli bilgi sahibi olabilmek için öncelikle aile mahkemesinde hangi davaların açılacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. [caption id="attachment_17825" align="aligncenter" width="600"]aile-mahkemesi-davasi-nasil-acilir Dava Nasıl Açılır Aile Mahkemesi[/caption]

Aile Mahkemesi boşanma davası nasıl açılır?

Mahkemeler görev alanlarına göre farklı isimlerle sınıflandırılmaktadır. Aile hukuku alanında görevli aile mahkemelerinin bakmakla yetkili oldukları konular şunlardır:
  • Şiddete uğrayan eşi korumaya yönelik tedbir kararları,
  • Boşanma davası,
  • Boşanma protokolünden kaynaklan davalar,
  • Evlenmenin iptali, butlanı davaları,
  • Boşanma davasından sonra veya boşanma sırasında açılacak maddi ve manevi tazminat davaları,
  • Evlenmeye izin verme davaları,
  • Nafaka davaları,
  • Çocuğun velayeti davaları, velayetinin değiştirilmesi, kaldırılması davaları
  • Boşanmada mal paylaşımı davaları,
  • Vesayet, kayyımın değiştirilmesi veya kaldırılması davaları,
  • Nişanlılığın bozulması nedeniyle tazminat davaları,
  • Babalık davası, nesebin reddi, soy bağının reddi davaları,
  • Aile mallarının korunması davası,
Gibi pek çok dava konusuna aile mahkemesi bakmaktadır.

Aile Mahkemesine Dava Nasıl Nerede Açılır?

Aile mahkemesine dava açılması için öncelikle yer yönünden hangi mahkemeye başvurulacağını bilmek gerekir. Çoğu dava davalının yerleşim yerinin bulunduğu aile mahkemesine açılmakla birlikte aile mahkemesinin bulunmadığı il ve ilçelerde bu görevi asliye hukuk mahkemeleri üstlenmektedir. Aile mahkemesine dava açmak için hazırladığınız dava dilekçesinin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Dava dilekçesi dava açmak için gerekli evraklar ve davanın lehte sonuçlanması için kullanılacak her türlü ispat yükümlülüğü olan delillerden oluşmaktadır. Dava dilekçesi hazırlanırken giriş bölümünde davalı ve davacı kimlik bilgiler ile adres, telefon numarası gibi bilgilerin varsa avukata ait bilgilerin davanın konusunun yazılması gerekmektedir. Dava dilekçesinin gelişme bölümünde ise dava açılmasına neden olan olay ve yasal dayanaklar net ve açık bir şekilde anlatılmalıdır. Davanın istenilen bir biçimde sonuçlanması için bu bölümde açıklanan deliller ve olayların mahkemede kanaat oluşturacak şekilde yazılması önemlidir. Dilekçenin son bölümünde ise talepler ve isteklere değinilmeli davanın delilleri dilekçeyle birlikte mahkemeye dava açılması sırasında birlikte sunulmalıdır.

Dava Nasıl Açılır Avukat?

Aile mahkemesine avukat olmadan dava nasıl açılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Ülkemizdeki hukuk sistemi ceza yargılamalarında istisna tutulmuş zorunlu müdafilik uygulaması dışında avukat tutulmasını isteğe tabi tutmuştur. Aile mahkemesine dilekçe ile avukat olmadan dava açmak mümkün olmakla birlikte aile hukuk alanında tecrübe sahibi avukat ve avukatlık ofislerinden hukuki yardım ve avukatlık desteği almak davanızın hem daha hızlı hem de istediğiniz bir şekilde sonuçlanmasına ve haklarınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Makalemizde Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Açılan Boşanma konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara