Ücretsiz boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Nasıl Açılır?

Ücretsiz boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Nasıl Açılır?
Boşanma Nasıl Açılır? Boşanmaya karar veren eşlerin, Boşanma Nasıl Açılır konusunda hukuki bilgisi olmaması nedeniyle en çok karşılaşılan sorulardandır. İşte detaylar...

Boşanma Nasıl Açılır? Boşanma davası açmak için yapılması gerekenler yasalar çerçevesine göre belirlenmiştir. Boşanma davaları, iki türde açılabilir. Bunlar anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarıdır.

Boşanma Avukatı Arayanların Alabileceği Hizmetler Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Davaları: Boşanma protokolünün hazırlanması ve ilgili işlemlerin yürütülmesi.

Çekişmeli Boşanma Davaları: Dava sürecinin takibi ve yürütülmesi.

Mal Paylaşımı Davası: Evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımı.

Evlilik Sözleşmesi: Evlenmeden önce yapılacak olan mal rejimi anlaşmaları.

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları: Boşanma sebebiyle uğranılan zararların tazmin edilmesi.

Velayet Uyuşmazlıkları: Çocukların velayetine ilişkin sorunların çözümü.

Nafaka Talepleri: Eş ve çocuklar için nafaka talebi veya mevcut nafakanın artırımı.

Aile Koruma Tedbirleri: Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında gerekli tedbirler.

Boşanmak İçin Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, boşanma davalarında avukatlık ücreti en az 17.900 TL olarak belirlenmiştir. Çekişmeli boşanma davaları için ise bu ücret 44.500 TL'dir. Bu rakamlar, Türkiye genelindeki boşanma davaları için asgari ücret tarifesidir.

Boşanma açmak kaç para?Avukatsız boşanma davası açmak isteyenler için toplam harç tutarı 916 TL, masraf toplamı ise 1820 TL'dir. Vekalet pulu ücreti olarak belirlenen 96 TL ile birlikte, dava açmak için toplamda 2.736 TL tutarında masraf mahkeme veznesine yatırılmalıdır.

Boşanmak İçin İlk Önce Ne Yapılır?

Boşanma sürecine başlamak için öncelikle boşanma dilekçesinin hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma durumunda, dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurulmalıdır. Belgeler hazırlandıktan sonra, davacı adliyenin tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını resmen başlatabilir.

Boşanma Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davaları için gerekli olan belgeler farklıdır. Çekişmeli Boşanma nasıl açılır:

  • Çekişmeli boşanma davası için Aile Mahkemesi’ne başvurulması gerekmektedir.
  • Boşanma talebinde bulunan taraflar, iki nüsha dava dilekçesi,
  • Nüfus cüzdanı,
  • Varsa farklı belge ve deliller gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davaları ise çekişmeli boşanma davalarına göre daha kolay geçen ve daha kısa sürede sonuçlanan davalardır. Anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir Adliye’de açılabilir. Aile mahkemesi, tarafların hazırlamış olduğu anlaşmalı boşanma belgeleri ve protokollerine göre boşanma kararına karar verecektir.

Boşanma davası nasıl açılır?

senesinde de aile mahkemelerine açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların ikamet ettiği bölgedeki yetkili mahkemeler aracılığı ile dava açılmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davalarında ise herhangi bir adliye aracılığı ile dava açılabilir. Öncelikli olarak tarafların boşanma için dilekçe hazırlaması gerekir. Daha sonra hazırlanan protokol, yetkili mahkemeye teslim edilir. Boşanma davası açmış olan eş, mutlaka somut bir boşanma nedeni göstermelidir.

Boşanma nedenleri şiddetli geçimsizlik ya da terk gibi birçok sebeple olabilir. Tarafların boşanma dilekçesinde ifade ettikleri nedenlerin ispatlanması gerekir.

İspat edilemediği durumlarda boşanma davası reddedilebilir. Davayı açmış olan eşin boşanma nedeni olarak gösterdiği olayların oluşması şayet davayı açan eşin kendisine dayanıyorsa bu noktada boşanma davası reddedilebilir. [caption Boşanma Nasıl Açılır?[/caption]

Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir?

Boşanma davası dilekçesi hazırlandıktan sonra davacı; harç ve dava giderlerini mahkeme veznesine peşin olarak yatırmalıdır. Dava, harç ve giderlerin ödenmediği durumlarda mahkemenin açılması mümkün değildir.

Harç ve giderler davanın başında şayet eksik yatırılmış ise bu noktada hakim tarafından belirli bir süre verilir. Ancak kişi bu süre neticesinde de ücretleri yatırmamışsa, hakim davayı açılmamış sayacaktır. Boşanma davalarında fiyatlar:

  • Davanın seyri,
  • Davanın maliyeti,
  • Dava açma ücretleri,
  • Tanık sayısı,
  • Dava dosya giderleri,
  • Bilirkişiye davanın gidip gitmeyeceği gibi durumlar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.

Boşanma Nasıl Açılır? Boşanmaya karar veren eşlerin, Boşanma Nasıl Açılır konusunda hukuki bilgisi olmaması nedeniyle en çok karşılaşılan sorulardandır. Boşanma Nasıl Açılır sorusuna hukuki avukat desteği alma yerine çevreden kulaktan duyma bilgiler ile hareket etmesi durumunda bir çok haklarından mahrum kalmasına sebep olacaktır. Hukuk sistemimizde Avukat tutma zorunluğu yoktur. Avukat ihtiyacı olmasa dahi boşanma davasında nasıl bir yol izleyeceği, velayet, nafaka mal paylaşımında ne gibi haklara sahip olduğunu avukat aracılığı ile hukuki destek ve danışma alması gerekmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır, Nereye Başvurulur?

Maddi durumu olmayan özellikle bayanların bulundukları baro başkanlığına müracaat etmeleri durumunda kendilerine ücretsiz avukat desteği sağlanmaktadır.

Eşlerin haklarının korunması, mağdur olmaması, boşanma sonucu çocukların geleceği, alacakları bilgiler açısından önem arz etmektedir. Çeşitli problemler dolayısı ile kurulan evlilik birliğinin sürdürülememesi dolayısı ile sonlandırılması amacıyla boşanma davası açılabiliyor.

4271 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenen evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda en çok merak edilen konulardan birisi de boşanma davası açacak kişiler açısından boşanma davası açma ücretinin ne kadar olduğu yönünde oluyor.

Günümüzde boşanma davası açmak isteyen kişilerin merak ettikleri boşanma davası açma ücreti nedir sorusunun yanıtı olarak sadece standart ve net bir meblağ belirtilebilmesi mümkün olmaz. Çünkü boşanma davası açmaya karar veren kişilerin bu süreç içerisinde boşanma davası ücreti olarak pek çok farklı kalem çıkmaktadır. Bu tip boşanma davası ücretini oluşturan kalemlere misal olarak boşanma davası evrakları hazırlığı için ücretler, boşanma davası sürecindeki bilirkişi raporları, boşanma davası harçları, boşanma davası için tanık göstermek için ödenecek ücretler, boşanma avukatı tutulması halinde avukat için yapılacak ödemeler şeklinde olur.

Boşanma davası açma ücretinde ağırlıklı olarak boşanma davasının hangi tür açılacağı, boşanma davası için hangi mahkemenin yetkili olduğu, boşanma davası sürecinin nasıl işletileceği, boşanma davası nedenleri olarak nelerin gösterileceği gibi pek çok önemli prosedür etkili olur. Bu noktada da boşanma davası açma ücretinde etkili olan faktörlere ilişkin olarak misal anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davası ücretleri farklılık teşkil edeceği gibi terk sebebiyle boşanma davaları ile aldatma nedeniyle boşanma davaları arasında da fark meydana gelir.

Boşanmak İçin Nasıl Dava Açılır?

Bu yüzden de günümüzde evlilik birliğini sonlandırmak üzere boşanma kararı alan bir kişinin boşanma davası açma ücreti için en doğru ve en net bilgiye ulaşabilmesi için boşanma davalarında deneyim ve uzman düzeyinde bilgi sahibi olan profesyonel boşanma avukatı danışmanlığına başvuru gerçekleştirmesi önerilir.

Boşanma davası açma ücreti açısından bireylerin boşanma davası süreci içerisinde bir profesyonel boşanma avukatı aracılığı ile destek almaları önerilir. Bunun en temel nedenleri özellikle boşanma davaları için boşanma avukatı tutulmasının yasal bir zorunluluğu bulunmuyor iken boşanma davasının son derece geniş kapsamlı ve karmaşık bir yapıya sahip olması dolayısı ile boşanma davası sürecinin doğru şekilde yönlendirilememesi ve yetersiz bilgi dolayısı ile istenen sonuçların alınamaması ya da mahkeme sonucunda önemli hak kayıpları ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.

Ancak isteğe göre boşanma avukatı desteğinin alınması boşanma davası sürecinin en doğru şekilde şekillendirilebilmesine ve boşanma davası süreci içerisinde söz konusu nafaka, tazminat, velayet ve mal paylaşımı gibi konularda hak kayıplarının engellenebilmesi sağlanır.

Boşanma davası açacak kişilerin boşanma avukatı danışmanlığından yararlanmaları boşanma davası açma ücreti hesaplamaları ve tespit edilişi konusunda da son derece önemli avantajlardan en doğru şekil yararlanabilir.

Ankara Boşanma Avukatı İletişim Bilgileri

✅ Boşanma Avukatı İlkay Uyar Kaba

✅ Telefon: 0312 229 25 05 - +90-545-229-2505

✅ Adres: Eti Mahallesi Strazburg Cad. 10/9 Çankaya/Ankara

✅ Mail: [email protected]

✅ Hizmet Alanları: Tanıma ve Tenfiz davası, Anlaşmalı Boşanma Davası, Çekişmeli Boşanma Davası Ankara, Boşanma Nedeniyle Tazminat, Velayet, Nafaka, Sözleşmeler, Dilekçeler

Boşanma davası süresinin daha kısa olmasının sağlanmasında da dava sürecinin doğru yürütülmesinin önemli etkileri bulunduğundan boşanma avukatı desteği çok büyük bir avantajı bu konuda da sağlar. Makalemizde Boşanma Nasıl Açılır? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 362 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara