Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka Hususları Nasıl Yer Alır? Anlaşmalı boşanmalarda nafaka alınabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarından farklı olarak çiftlerin uzlaşma sağladıkları bir boşanma türüdür.
Bundan dolayı da boşanmadan önce hangi konularda anlaşacaklarına anlaşmalı boşanma protokolünde karar verilmektedir. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka özellikle çocuklu aileler için geçerli olmaktadır. Nafaka talep eden taraf ile nafakayı verecek olan taraf anlaşmaktadır. Ancak taraflardan biri nafakanın yüksek ya da az olduğunu düşünürse bu noktada dava çekişmeli davaya dönüşecektir.
Anlaşmalı boşanma davaları özellikle sürecin hızlı işlemesi sayesinde daha yaygın şekilde tercih edilebilmektedir. Bu boşanma davası sürecinde taraflar belirli bir protokolü imzalayarak bir dava dilekçesi ekinde bulundukları yer olan aile mahkemesine başvurulmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği 2019
Anlaşmalı boşanma protokolünde yoksulluk nafakası ve diğer hususlar konusunda anlaşabilir. Eşler, Türk Medeni Kanunu kapsamında verilmiş olan hakları kullanarak, anlaşmalı şekilde boşanabilir. Anlaşmalı boşanma protokollerinde anlaşmalı boşanma protokolü düzenlemesi gerekmektedir. Bu detaylar ise;
- velayet,
- mal paylaşımı,
- tazminat,
- nafaka olmaktadır.
Bu noktada düzenlemelerin yapılmaması durumlarında hakimin protokole müdahalesi söz konusu olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde yoksulluk nafakası talep edilmemektedir.
Bundan dolayı da yoksulluk nafakası boşanma gerçekleştikten sonra ileride dava konusu da yapılamamaktadır. Bunun yanı sıra Yargıtay, bu hususta kararları almakta ve yoksulluk nafakası talep etmeyen eşin bu hakkından feragat ettiği kabul edilecektir. Bu noktada şayet taraf yoksulluk nafakası istiyorsa bunu talep etmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Mal Paylaşımı
Anlaşmalı boşanma davaları dilekçe örneği mutlaka alanında uzman bir avukat tarafından hazırlanmalıdır. Boşanma sürecinde olan eşler, içinde bulundukları tüm ruhsal sebepler ve durumlar dolayısıyla sağlıklı karar veremeyebilir.
Bu gibi durumlarda çocukların adına menfaati sağlayacağı düşünülen kararlar hakim tarafından verilebilir. Bunların yanı sıra eşlerin büyük mağduriyetler yaşamaması adına da anlaşmalı boşanma protokollerine müdahalede bulunmak mümkündür. Bu noktada çiftlerin anlaşması gereken konular ise:
- Velayet
- Çocukla münasebet
- İştirak Nafakası
Bu detaylarda uzlaşmak anlaşmalı boşanma için oldukça önemlidir. Şayet anlaşmalı boşanmalarda bu iki husus düzenlenmemiş ise bu noktada hakim, protokolü onaylamayacak ve davanın uzaması söz konusu olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka nın yer alması Anlaşmalı boşanma davalarının görülmesi konusunda 4721 sayılı kanununda belirtilen hükümlere göre, boşanmak isteyen tarafların boşanma ve ortaya çıkartacağı durumlar konusunda anlaşmış olmaları ve bu anlaşmayı bir protokol olarak mahkemeye sunmuş olmaları gerekmektedir. Hazırlanan bu protokol boşanma konusunda oldukça önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Sorunsuz bir şekilde yapılacak olan bu işlemlerde başarı sağlanması konusunda dikkatli ve özenli olunmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokollerinin hazırlanması konusunda dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır.
Anlaşmalı boşanma protokollerinde varsa çocukların velayetinin kimse olacağı, velayeti almayan tarafın çocuk ile olan ilişkisinin tesis edilmesi, mal paylaşımı, nafaka ve tazminat gibi konularda anlaşmaya varıldığı belirtilmelidir. Bunların madde madde ve detaylı olarak belirtilmesi ile anlaşma protokolünün iki tarafın imzaları ile hazırlanması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarının açılması konusunda hazırlanacak olan bu anlaşmalı protokolü olmazsa olmaz bir öneme gerekliliğe sahiptir.
Bu konuda Türk Medeni Kanunda ilgili hükümlerde gerekliliği ve zorunluluğu oldukça önemlidir. Bu kanunda anlaşmalı boşanma davalarının açılabilmesi konusunda tüm şartlar detaylı olarak belirtilmiştir. Anlaşmalı boşanma protokolü de bu şartlardan birisidir. | Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması konusunda dikkat edilmesi konulardan birisi tarafların kimlik bilgilerinin yazılmasıdır. Ayrıca varsa çocuklarının kimlik bilgilerinin de açık olarak yazılması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında, boşanacak tarafların varsa çocuklarının velayeti konusunda bir karar vermeleri velayeti alacak kişinin protokolde belirtilmesi gerekmektedir.
Protokolde velayeti almayan tarafın çocuklar ile ne şekilde, ne zaman ve nasıl görüşeceği gibi konular detaylı olarak belirtilmelidir.
Velayeti almayan tarafın ortak çocuklar ne kadar iştirak nafakası ödeyeceği belirtilmelidir.
Boşanma protokolünde tarafların nafaka konusundaki anlaşmaları ve nafaka miktarı ile ne zaman, ne şekilde ödeneceği ve yıllık artış gibi bilgiler yer almalıdır.
Boşanma protokolünde tarafların tazminat almaları konusundaki anlaşmalarında yer alması ve miktarı ile ne şekilde ödeneceği belirtilmelidir.
Tarafların evlilik içerisinde edindikleri mallarım nasıl paylaşılacağı konusundaki anlaşmaları da protokolde yer almalıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolünde açılan davanın masraflarının ödenmesi konusundaki tarafların anlaşmaları belirtilmelidir.
Ayrıca anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların varsa diğer anlaşmaları ve talepleri de yer almalıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolünün kaç madde olduğu, kaç nüsha düzenlendiği ve tarihi belirtilerek ile tarafların imzalaması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde taraflar kendileri el yazısı ile ıslak imza atmalıdırlar. İmzanın fotokopi veya bilgisayar çıktısı olması gibi bir durumda mahkemeye bu evrakı kabul etmeyecek ve geri çevirecektir.
Protokolün yazılması bilgisayar ve daktilo ile olabileceği gibi nüshaları fotokopi ile çoğaltılabilir.
Ancak imzalar elle atılmalıdır. Yukarıdaki şartlara uygun bir şekilde hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolleri mahkeme tarafından kabul edilecek ve duruşmada hakim tarafından incelenecektir.
Bu protokol mahkemeye dava dilekçesi ile beraber verilmektedir. Ayrıca duruşmaya katılarak boşanma ve protokolün sözlü olarak onaylanması da gerekmektedir. | Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka -Protokol
Anlaşmalı Boşanma davasında Anlaşmalı Boşanma Protokolünde çocuk için istenecek nafaka boşanma sonuçlansa dahi her zaman talep edilebilir. Veya ilerde nafakanın yetmemesi durumunda nafakanın artırılması davası açılabilir.
Makalede Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka bilgi amaçlı verilmiştir. Bir diğer önemli yazımız olan Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır başlıklı makalemizde Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır hakkında bilgiler verilmektedir. | Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?