Adliyede Hukuk Davası Nasıl Açılır?
Adliyede Hukuk Davası Nasıl Açılır? Hukuk dava dosyası ne kadar sürer?Adliyede hukuk davası talebinde bulunmak, her hukuki uygulamada olduğu gibi birtakım yasal prosedürleri içermektedir. Bu hukuki prosedürlerin aşama aşama uygulanması neticesinde adliyede hukuk davası açmak mümkün olmaktadır.
Herhangi bir özel hukuk konusunda uyuşmazlık yaşayan kişiler, ihtilaflarının giderilmesi ve adaletin yerini bulması için adliyelerde muhatapları aleyhinde dava açmak istemektedir.
Bu bağlamda gündeme getirilen “Adliyede hukuk davası nasıl açılır?” sorusunun yanıtına ilişkin bilinmesi gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Adliyede Hukuk Davası Nasıl Açılır?
Adliyede herhangi bir özel hukuk alanında dava açılabilmesi için birkaç aşamanın, kanunen belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesi önem teşkil etmektedir.
Bu noktada ilk olarak söz konusu davanın avukat aracılığıyla takip edilip edilmeyeceğine karar verilmesi gerekmektedir. Nitekim hukuk sistemimizde yer alan kanunlara göre davanın avukat vekaleti ile takip edilmesi zorunlu kılınmamaktadır.
Bu nedenle dava başvurusu avukat vekaleti olmadan da yapılabilmektedir. Ancak hukuk alanında haklı olmak kadar haklı çıkmak da önem arz ettiğinden, açılacak davalarda avukatların profesyonel hukuki desteklerinden faydalanmak muhtemel hak kayıplarının da önüne geçecektir.
Hukuk Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Avukata vekalet verilsin veya verilmesin, adliyede herhangi bir uyuşmazlığın çözümü için özel hukuk alanında bir dava açılması isteniyorsa, davada yetkili mahkemeden istenen taleplerin hukuki usul ve esaslara göre yazılmış olan bir dava dilekçesinden söz etmek gerekmektedir.
Bu dava dilekçesi davanın konusuna göre hazırlanmalıdır. Her ne kadar davanın konusu değişkenlik gösterse de dava dilekçesinin içeriğinde bulunması gereken bir takım usul ve esaslar değişkenlik göstermemektedir.
Bu nedenle hukuk sistemimizde Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun 119. maddesinde yer alan hükümlerce düzenlenen prosedürlere uygun bir şekilde dava dilekçesi yazılmalıdır.
Dilekçenin en başında yetkili mahkeme adının yer alması hukuki bir zorunluluktur.
Bu nedenle davanın konusuna göre yetkili mahkeme; aile mahkemesi, ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, ceza mahkemesi gibi farklı hukuk alanlarına ayrılabilmektedir. Yetkili ve görevli mahkeme muhatap olarak dilekçenin en başına yazıldıktan sonra dilekçe üzerinde davacının;
- Adı, soyadı
- T.C kimlik numarası
- İkamet ettiği adres bilgileri
- Varsa vekilinin adı soyadı, adres bilgileri
- Davalının adı, soyadı, adres bilgileri
yer almak durumundadır. Bunun yanında davaya konu olan açıklamalar, davada mahkemeye kanıt olarak sunulacak deliller, hukuki sebepler dava dilekçesinde yer alması gereken bir diğer hukuki usul ve esaslar arasındadır.
Bunun yanında dilekçenin davacı veya varsa vekili tarafından imzalanmış olmasına dikkat edilmelidir.”Adliyede hukuk davası nasıl açılır?” sorusunun detaylı yanıtları için hukuk alanında tecrübe edinmiş avukat desteği ile danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Hukuk dava dosyası ne kadar sürer
Hukuk davası açılması için hazırlanmış dava dilekçesi ile yetkili mahkemelerin olduğu tevzi bürosuna başvuru yapılır. Hukuk dava dilekçesi tevzi bürosuna verilerek kayıt yapılır.
Yapılan kayıt sonrası dava harç ve masrafları vezneye yatırılması sonrası davanız açılmış olacaktır.
Hukuk davalarının çeşitleri oldukça fazladır. Ancak en çok açılan hukuk davaları ne kadar sürer sorusunu cevaplarken, Hukuk mahkemelerinde belirlenen hedef süreye göre cevap vereceğiz.
Vesayet hukuk davası (satışa izin) için 90 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
İcra takibine itirazın kaldırılması hukuk davası için 180 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Boşanma davası (çekişmeli) için 300 gün, anlaşmalı boşanma davası içinde 40 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Kiralananın tahliyesi davası (Borçlar Kanunundan kaynaklanan) için 300 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Babalık hukuk davası için 330 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Alacak davası (kira alacağı) 450 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Tazminat davası için (haksız fiilden kaynaklanan) 450 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Tapu iptali ve tescili hukuk davası için 730 günlük sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.