Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli?

Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli?
Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli, Evlilik Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir, Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli, Evlilik Sözleşmesi, Evlilik Sözleşmesi Kaç Para

Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli ve Evlilik Sözleşmesi Ne Demek? Evlilik sözleşmesinin anlamı kısaca evlenecek olan çiftlerin, halen evli bulundukları sırada, evliliğin sona ermesi halinde mal varlıklarını nasıl yöneteceklerine karar verdikleri anlaşma olarak tanımlanabilir.

Evlilik sözleşmesi ile birlikte her iki taraf da mal varlığını güvence altına almış olur. Medeni Kanuna göre evlilik sözleşmelerine mal rejimi sözleşmeleri adı da verilir. Evlilik sözleşmesinin birden fazla türü vardır.

Evlilik Sözleşmesinin Farklı Türleri Nelerdir?

Evlilik anlaşması yapmak isteyen bireyler farklı çeşitler arasından tercih yapabilirler. Medeni Kanuna göre mal rejimi sözleşmesi türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmeleri
  • Mal ortaklığı sözleşmeleri
  • Mal ayrılığı sözleşmeleri
  • Edinilmiş mallara katılma yani yasal rejim sözleşmeleri

Evlilik sözleşmeleri yasalarımıza göre evlenmeden önce ya da sonra yapılması mümkün olan anlaşmalardır. Bu sözleşmeler Aile Hukuku Sözleşmeleri kapsamında değerlendirilirler. Mal rejimi sözleşmeleri ise ayırt etme günce sahip olanlar tarafından yapılmaktadır. Bu sözleşmelerin noter huzurunda yapılması önemlidir. Sözleşmenin değiştirilmesi ya da ortadan kaldırılması için de aynı şey geçerlidir.

Evlilik Sözleşmesi Ne İşe Yarar

Evlilik sözleşmesi tarafların evlilikten önce ve sonrasında olacak olan malların güvencesini sağlamaya yarar. Evlilik anlaşması bazı insanlar tarafından güven kırıcı olarak nitelendirilirken bazı insanlar bu sözleşmeleri bir güvence olarak görebilirler.

Medeni Kanun bu nedenle insanları bu anlaşmayı yapıp yapmama konusunda özgür bırakmıştır. Taraflar eğer anlaşma dahilinde evlenecekler ise, bu anlaşmanın maddelerinde belirtilen şekilde boşanırlar. Eğer ortada bir anlaşma yoksa, boşanmanın gerçekleşmesi halinde mahkeme konu hakkında karar merci olur.

Evlilik Sözleşmesini Nasıl Hazırlarım?

Anlaşmalı evlilik yapmak istiyorsanız tecrübeli bir aile avukatı ile çalışmaya özen gösterin. Aile avukatı ve karşı taraf ile bir araya geldikten sonra sözleşmenin maddelerini hazırlayın.

Avukatınız ile birlikte hazırlamış olduğunuz sözleşmeyi onaylamak için notere gidin. Notere giderken yanınızda bulunması gereken evrakların başında kimlik belgeniz ile 3 adet vesikalık fotoğraf yer alır.

Yabancı kişiler yanlarında yeminli tercümesi bulunan pasaport belgelerini bulundurmalılardır. Eksik belge ile başvuruda bulunan kişilerin başvurusu usulen reddedileceğinden dikkatli olmanızda fayda var.

Evlilik Sözleşmesi Kaç Para?

Evlilik sözleşmesi ücreti sözleşmeden sözleşmeye değişmekle beraber ortalama bin TL civarıdır. Bu ücrete çalışmayı düşündüğünüz avukatın ücreti dahil değildir.

Evlilik sözleşmesini yapmak zorunda olmadığınızı söylemekte fayda var. Medeni Kanuna göre çiftler bu konuda kendi özgür iradeleri ile karar verebilme hakkına sahiptirler.

Evlilik sözleşmesi yapmayan kişiler mal paylaşımı konusunda genel kurallara tabi tutulmaktadırlar. Eğer malların paylaşımının özellikler sizin istediğiniz şekilde yapılmasını istiyorsanız, muhakkak bu sözleşmeyi yapın. Çünkü sonrasında hak talep edemezsiniz.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Evlilik anlaşması yapmak için bir aile avukatı ile çalışmaya başlayın. Sözleşme maddelerini hazırladıktan sonra sözleşmeye konu olan tarafla birlikte notere gidin. Sözleşmenin maddelerini noterin onaylaması gerekecektir. Notere giderken yanınızda muhakkak kimlik belgeniz ile 3 adet vesikalık fotoğraf bulundurun. Eğer taraflardan bir tanesi yabancı ise pasaportu ve pasaportun yeminli tercümesi olması gerekir.

Hazırladığınız evlilik anlaşmasının maddelerini dilerseniz sonradan değiştirebilirsiniz. Hatta sözleşmeyi tamamen iptal etmeniz de mümkün. İptal edilen sözleşmeden sonra yasal mal paylaşımı rejimi kurallarına tabi tutulursunuz.

Evlilik Sözleşmesi Ne Kadar Geçerli?

Evlilik sözleşmesinin geçerliliği evliliğin bitimine kadardır. Yani siz evlilik sözleşmesi yaptınız ve boşandıysanız, boşanma sonrasında malların paylaşımını hazırlamış olduğunuz bu sözleşmeye göre yapacaksınız demektir.

Mal paylaşımı yapıldıktan sonra ise evlilik sözleşmesi süresi bitmiş olur. Evlilik sözleşmesini yapmak zorunda değilsiniz. Her çift evlilik sözleşmesini yapmak istemeyebilir. Medeni Kanunda bunu zorunlu kılan bir madde bulunmaz. Evlilik sözleşmesi hazırlamak isteyen çiftler ise evlenmeden önce ya da evlenme esnasında sözleşmelerini yapabilirler.

Evlilik Sözleşmesi Evlilikten Önce ve Sonra Nasıl Yapılır?

Evlilik anlaşması yapmak için tarafların bir aile avukatına başvuru yapmaları gerekir. Bu avukat bilgili ve tecrübeli bir kimse olmalıdır. Avukatınızı iyi seçtikten emin olduktan sonra hazırlamış olduğunuz sözleşmeyi noter huzurunda onaylatmanız gerekir.

Sözleşmeye taraf olan kişilerin notere giderken yanlarında kimlik belgeleri ile beraber 3 adet vesikalık fotoğraf bulundurmaları gerekmektedir. Eğer sözleşmeye taraf olan eşlerden bir tanesi yabancı is yanında pasaport ve bu pasaportun yeminli ve onaylı tercümesinin bulunması gerekmektedir. Evlilik sözleşmesi evlilik sonrası da yapılabilir.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?

Evlilik sözleşmesinin iptal edilmesi için aile avukatınız ile birlikte notere gitmeniz gerekiyor. Notere başvuru yaparken yanınızda muhakkak kimlik belgeniz ile 3 adet vesikalık fotoğrafınızın bulunduğundan emin olun.

Eğer evli çiftlerden bir tanesi yabancı ise, yanında pasaport bulundurmalıdır. Pasaportun yeminli ve onaylı tecrübesi bulunmak zorundadır. Eksik belgesi olan kişilerin başvurusu değerlendirmeye alınmayacaktır.

Evlilik Sözleşmesi Yapmayan Çiftlerin Boşanmaları Halinde Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Evlilik sözleşmesi iptalini yaptıktan sonra şimdi mal paylaşımı nasıl olacak diye merak ediyor olabilirsiniz. Mal paylaşımı yapmak için artık yasal mal paylaşımı kurallarına tabi tutulacaksınız. Bu kurallara genel olarak edinilmiş malların paylaşımı rejimi adı verilmektedir.

Evlilik anlaşması yapmak isteyen kişilerin konusunda uzman bir avukat ile görüşmeleri önemlidir. Aile avukatları sayesinde boşanmanız halinde mal paylaşımını tabiri caizse tereyağından kıl çeker gibi yapabilirsiniz. Evlilik sözleşmesinin maddelerini dilerseniz sonradan değiştirmeniz de mümkün. Bu nedenle geri adım atılamayacak bir şey yaptığınızı düşünerek sözleşmeyi hazırlarken gerilmenize hiç gerek yok.

Bu haber toplam 330 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara