İkinci El Araç Satışında Satıcının Ayıptan Sorumluluğu
İkinci El Araç Satışında Satıcının Ayıptan Sorumluluğu Nedir? Türkiye’nin en hareketli pazarlarından biri olan ikinci el araç alım satım sektörü, her yıl sayısız aracın el değiştirerek yeni sahiplerine kavuşmasına aracı olmaktadır. Ancak bu kadar hareketli olan bir sektörde de alıcı ve satıcı arasında satış sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların da gündeme gelmesi kaçınılmazdır.
Nitekim pek çok kere hukuki ihtilafa düşen alıcı ve satıcılar hangi haklara sahip olduklarını veya ne tür sorumluluk ve yükümlülüklerinin bulunduğunu araştırarak bu konularda bilgi sahibi olmak istemektedir.
Bu yazımızda ikinci el araç alım satımında tüketiciyi koruyan kanunlar hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.
İkinci El Araç Alım Satımında Tüketiciyi Koruyan Kanunlar
Yaz aylarının gelmesinin akabinde ikinci el araç alım ve satımında yoğun bir ilgilinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte ikinci el araç alım ve satımında satış sözleşmelerinden kaynaklanan pek çok uyuşmazlık da gündeme gelmektedir.
İkinci el araç satın alınırken tüketiciyi koruyan birtakım kanunlardan söz etmek mümkündür. Ancak bu kanunlara uygun hareket etmek de olası hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Bu bağlamda ikinci el araç satın alacak kişilere de büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Satış Sözleşmesi İmzalanmalı
İkinci el araç satın alırken, galeriden veya direkt olarak sahibinden fark etmeksizin, mutlaka alıcının ve satıcının imzalarını taşıyan bir satış sözleşmesinin olması gerekmektedir.
Satış sözleşmesinin dışında uzman eksper raporunun alınması önemli ve zorun olmaktadır. Tarafların ıslak imzalarını taşıyan bu sözleşme ve rapor herhangi bir sebeple alıcı ve satıcı arasında uyuşmazlık çıkması durumunda kanıt olarak öne sürülmektedir. Bununla birlikte uyuşmazlıklarda esas alınan resmi belge niteliğine sahip olmaktadır.
İkinci El Araç Satışında Satıcının Ayıptan Sorumluluğu
Bunun akabinde satışı yapılan ikinci el araca dair bütün bilgilendirmelerin sorumluluğu satıcıya aittir.
Dolayısıyla satıcının araca ilişkin hasar kaydının bulunup bulunmadığı, değişen veya boyalı parçasının olup olmadığı gibi araca ilişkin önem taşıyan tüm konularda satıcıya eksiksiz ve tam bilgi verme yükümlülüğü bulunmaktadır.
İkinci El Araç Alım-Satım İşlemlerinde Ekspertiz Raporu Zorunlu
1 nisan 2019 da İkinci El Araç Alım Satımında Yeni Dönem Başladı. Bu nedenle Satış sözleşmesinde satışı yapılan araca ilişkin kilometre bilgisi, hasarlı veya değişen parça bilgisi, aracın hasarı varsa bu hasarın niteliği, motor ve mekanik akşamlara yapılan müdahalelerin açıkça tanımı gibi detaylı uygulamaların yazılması gerekmektedir.
Bu detaylar ekspertiz görevi yapan yerden onaylatılarak alınması gerekmektedir. İlerde eksper raporunda yazılmayan hususların ortaya çıkması gizli ayıp kapsamında olacaktır.
Örneğin tüketici satın almış olduğu aracın kilometresinde daha sonradan bir oynama yapıldığını fark ettiğinde bu durumu yetkili servis aracılığıyla belgelendirerek satış sözleşmesinin ihlal edildiğini öne sürüp dava açma hakkına sahiptir.
Aracın Kilometrenin Düşürülmesi Suç
Ayrıca araçta kilometrenin düşürülmesi ayrıca ceza davası kapsamında olup "dolandırıcılık suçu" ile yargılanmasına sebep olabilir.
Söz konusu satış sözleşmesine aykırılık tespit edilen tüm durumlarda alıcı, aracı kendisine satan hakkında tüketici mahkemelerine başvurarak alacaklı olduğu tutarı tazmin edebilme hakkına sahiptir.
Bununla birlikte yetkili mahkemede dolandırıcılık davası da açabilir. İkinci el araç alım satımında tüketiciyi koruyan kanunlar hakkında detaylı bilgilere hukuk büromuzdan danışmanlık hizmeti alarak ulaşabilirsiniz.