Vasiyetname Ne Zaman Geçersiz Olur?
Vasiyetname Ne Zaman Geçersiz Olur?
Vasiyetnamenin geçersiz olması için hukuka aykırılık bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra miras sahibi kişi kendi isteğiyle de vasiyetnameyi geçersiz kılar.
Bir vasiyetnamenin geçerli sayılabilmesi için 3 temel şart vardır. Vasiyetnamenin geçerli olma şartları şu şekildedir:
- Tasarrufta bulunma ehliyetinin olması,
- Hür iradeyle hazırlanmış olması,
- Mal paylaşımının hukuka aykırı olmaması.
Vasiyetname Ne Zaman Geçersiz Olur?
Bu koşullardan bir tanesi dahi sağlanmıyorsa bu durumda vasiyetnamenin geçersiz olması istenebilir.
Bir vasiyetnamenin hükümsüz olabilmesi için de dava açılması gereklidir. Dava açılmadığı taktirde vasiyetname iptal işlemi de yapılmayacaktır.
Mirasçının Kendisinin Vasiyetnamesini Geçersiz Kılması
Vasiyetçi bizzat kendisi de hazırladığı vasiyetnamenin geçersiz olmasını isteyebilir. Bu durumda kişinin başvurabileceği iki yöntem vardır. Bunlardan ilki hazırladığı vasiyetnameyi yok etmektir.
Bir diğer yöntem ise yeni bir vasiyetnamenin hazırlanmasıdır. Yeni vasiyetname hazırlandığı taktirde eskisi otomatik olarak iptal olacaktır. Vasiyetname kaç yıl geçerlidir sorusuna verilecek yanıt ise ortada bozucu bir neden olmadığı durumda uygulanana kadar geçerli olacağıdır.
Vasiyetnamenin bozulması için bir sebep yoksa söz konusu vasiyetname hep geçerli olur.
Vasiyetname Ne Tür Bir Hukuki İşlemdir?
Vasiyetnamenin hukuki vasfı miras sahibinin ölümünden sonra mallarının paylaşımının yapılabilmesini sağlamasıdır.
Miras paylaşımının yapılabilmesi için vasiyetname şart değildir. Mirasçılar kendi aralarında da anlaşarak mal paylaşımını gerçekleştirebilirler. Kendi aralarında anlaşmaya varamayan kişiler ise mahkemeye başvurmalıdır.
Bazı durumlarda ise kişiler öldükten sonra kendi mallarının ne şekilde paylaşılacağına dair karar vermek isteyebilir.
Vasiyetname nedir sorusunun cevabı ise kişinin ölümünden sonra malları hakkında tasarrufta bulunması için hazırladığı belge olmasıdır.
Vasiyetnamenin Geçerliliği Nasıl Sağlanır?
Bir vasiyetname 3 farklı şekilde yapılabilir. Resmi vasiyetname hazırlamak için 2 şayet olması gereklidir. Ayrıca bu vasiyetname yetkili bir memur tarafından miras sahibinin isteği doğrultusunda hazırlanır.
Bunun yanı sıra kişinin kendisi de vasiyetnamesini yazabilir ve notere bu vasiyetnameyi iletebilir. Kişinin sağlık durumunda olağanüstü bir hal varsa ve resmi ya da el yazılı vasiyetname hazırlayamayacak durumdaysa da sözlü vasiyetname yoluna başvurmalıdır.
Vasiyetname geçerliliğinin de sağlanabilmesi için en önemli kural kişinin baskı altında kalmadan özgür iradesiyle bu vasiyetnameyi hazırlamış olmasıdır.