Vasiyetnameye Nasıl İtiraz Edilir?
Vasiyetnameye Nasıl İtiraz Edilir? Vasiyetnameye itiraz etmek için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması gereklidir. Hazırlanan vasiyetnameler her zaman herkesi mutlu etmez.
Bazı nedenlerden dolayı da vasiyetnamenin iptal edilmesi istenebilir. Vasiyetnamenin açılması sonrası itiraz ve iptal talebinde bulunacak olan kişilerin de Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gitmesi lazımdır.
Vasiyetnameye Nasıl İtiraz Edilir?
Hangi durumlarda vasiyetname iptal olur sorusuna ise şu yanıtlar verilebilir:
- Vasiyetname hazırlanırken miras sahibinin tasarruf ehliyetinin olmaması,
- Vasiyetnamenin farklı birisi tarafından hazırlanması,
- Vasiyetnamenin birisinin zorlaması ya da tehdidiyle hazırlanması.
Vasiyetname İtirazında Zamanaşımı Süresi
Vasiyetname açıldıktan sonra itiraz süresi iyi niyet ve kötü niyet olup olmamasına göre değişiyor. İyi niyetli bir dava söz konusuysa bu durumda 10 yıl içerisinde dava açılması gereklidir.
10 yıllık süre içerisinde dava açılmadığı sürece hak da düşecektir. Bunun yanı sıra bazı iptal davaları da kötü niyetli davalarına girmektedir. Bu tarz kötü niyetli davalarda ise hak düşürücü süre olarak 20 yıl belirlenmiştir.
Vasiyetnamenin iptali davası tüm vasiyetname için açılabildiği gibi bir kısmı için de mahkemeye başvurulabilir.
Vasiyetnameye Kimler İtiraz Edebilir?
Vasiyet alacaklısı olan kişiler vasiyetnameye itiraz etme hakkına sahip olan kişilerdir. Sulh hakimi vasiyetnameyi açıp, okuyup, kararı verdikten sonra itiraz süreci başlar.
Vasiyetnamede kendilerini olumsuz etkileyebilecek bir durum gören kişiler, reddi miras yapacak olan kişiler bu itiraz sürecinde itirazlarını yapabilirler. Aynı zamanda vasiyet için iptal davası açma gibi bir hakları da vardır.
Kişiye vasiyetnamenin iptali için dava açma hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 557. maddesi ile verilmiştir. Sulh hakimi kararı verdikten sonra 1 yıl içerisinde itiraz etmeleri gerekir.
Mirasçılar Hangi Durumlarda Vasiyetnameye İtiraz Edebilirler?
Mirasçıların vasiyetnameye itiraz edebilmesi için oluşması gereken durumlar şunlardır:
- Kişi resmi vasiyetname veya el yazılı vasiyetname hazırlayabilecek iken sözlü vasiyetname hazırlamış ise vasiyetnameye itiraz edilerek iptali istenebilir.
- Kişinin vasiyetnamesini hazırladığı dönemde ayırt edebilme gücü yok ise vasiyetnameye itiraz edilebilir.
- Kişiye vasiyetnamesi herhangi bir tehdit, korkutma veya zorlama ile hazırlatılmış ise vasiyetnamenin iptali istenebilir.
- Vasiyetname kanunlarda belirtilen şekillerde hazırlanmamış ise vasiyetnameye itiraz edilebilir.