Yargıtay’a Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yargıtay’a Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?
Temyiz, davalı ve davacının açtıkları davanın bir üst mercide incelenmesinin talep edilmesi olarak adlandırılır. Üst mahkemede davayı Yargıtay inceler.
Davalı ve davacının temyiz başvurularını yapabilmesi için belli süreleri takip etmesi gerekir.
Temyiz İçin Başvuru süresi nedir?
Temyiz süresi 14 gün olarak belirlenir. 14 gün içerisinde davalı veya davacı, açtıkları davalarının üst mahkeme tarafından incelenmesini istediklerinde 14 gün içerisinde başvurularını yapmalıdır. Davalı ve davacı temyiz duruşması geldiğinde mahkemede her ikisi de yer alıyorsa, Yargıtay tarafından yeniden incelenen davanın sonucu o gün içerisinde taraflara iletilir.
Eğer davalı veya davacıdan temyiz duruşma gününde biri mahkemeye gelmediyse, mahkeme davanın sonucunu davalı ve davacıya yazılı bir belge ile iletir. Mahkeme, yazılı olarak ulaştıracağı bildiriyi temyiz duruşmasının ertesi günü davalı ve davacıya yollar.
Kimler Temyiz Başvurusu Yapabilir?
Bir davada yargılanan kişi, temyiz için mahkemelere müracaatta bulunabilir. Ayrıca davada yargılanan kişinin yerine avukatı veya ailesi de davacının adına temyiz talebinde bulunabilir.
Bunun dışında davayı açan kişi de davanın yeniden üst mahkemeler tarafından incelenmesi için temyiz başvurusunda bulunabilir. Temyiz talebinde bulunacak olan kişiler, temyiz için belirlenen süreyi geçirmeden mahkemelere gidip başvuruda bulunmalıdır. Süresi geçirildiği takdirde üst merciler tarafından dava yeniden incelenmez ve bir sonuca bağlanamaz.
Temyiz İçin Gerekçe Nasıl Yazılır?
Davalı veya davacı temyiz için mahkemelere başvurdukları zaman açtıkları davanın Yargıtay tarafından yeniden incelenebilmesi için dava dosyasında geçerli delillerin ve kanıtların bulunması gerekir.
Çünkü temyiz başvurusunda bulunan davalı ve davacının temyiz taleplerinin tekrardan bir sonuca bağlanabilmesi için üst mahkemeler çok geçerli nedenler talep etmektedir. Eğer davacı ve davalı, dava dosyalarına temyiz için gerekli kanıt ve delilleri koymazlarsa üst mahkeme tarafından davaları yeniden incelenmez ve geri çevrilir.
Temyiz duruşmasında Yargıtay, temyiz için ortaya atılan kanıtlar ve nedenler doğrultusunda davalı ve davacının davalarını yeniden inceleyip bir sonuca bağlar.
Taraflar, mahkemelere temyiz başvurusunda bulunmadan önce bu kuralları dikkate alarak temyiz için dava dosyalarına gerekli bilgileri koymalıdır. Ancak bu doğrultuda davalarına tekrar Yargıtay bakabilir.
Taraflar Temyiz Müracaatını Hangi Yollarla Yapabilir?
Davalı veya davacının temyiz müracaatında bulunmaları için temyiz dilekçesini geçerli sebepleri belirterek yazıp yetkili mahkemelere giderek temyiz başvuru dilekçelerini vermeleri gerekir.
Eğer tarafların ikisi de neden temyiz başvurusunda bulunduklarını bildirmezse üst mahkemeler tarafından davaları incelenmez ve talepleri kabul edilmez.
Bu yüzden tarafların temyiz dilekçesinde neden davalarının bir üst mahkeme tarafından incelenmesi gerektiğini açıklamaları gerekir. Bunun dışında davacının cezaevinde uzun süreden beri belli suçlardan dolayı yatıyorsa, temyiz başvurusunda bulunabilmesi için yattığı cezaevinde görevli müdürlere temyiz dilekçesini geçerli sebeplerle yazarak cezaevi müdürlüğüne iletmesi gerekir. Bu doğrultuda temyiz başvuru geçerli sayılır.