Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir? Bilişim suçları yaygın internet kullanımı ile Türk Ceza Kanunu’na dahil edilmiş, ağır yaptırımları olan suçlar kategorisinde yer almaktadır.

Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Siber ortamdan işlenen suçlar cezasız kalmamakta, karşılığı verilmektedir. Fakat bilişim suçlarının şikayeti nasıl işlediği çok kişi tarafından bilinmediği için ya suç göz ardı edilmekte ya da yanlış yerlere müracaat edilmektedir.

Bilişim suçları nereye ihbar edilir

Öncelikle kişinin kendi güvenliğini sağlaması oldukça önemlidir. Kendinize ait bilgilerin kolayca ulaşılacak sitelerde yer almaması gerekir. Buna sosyal medya hesapları da dahildir. Çünkü failler ilk olarak sosyal medya üzerinden kişilerle temasa geçmektedirler.

Bilgisayar ya da telefon üzerinden işlenen suçlarda öncelikli olarak dolandırma yaygındır. Bu tür kanallar üzerinden sizden para talep edilmeyeceğini bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekmektedir.

Önlemlere rağmen bir suç ile karşı karşıya kaldıysanız hemen bir bilişim suçları dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Dilekçenin içeriğinin nasıl olacağını bilmiyor ya da ilgili delilleri ortaya çıkaramıyorsanız avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır.

Bilişim Suçlarında Hangi Kuruma Gitmeli?

Bilişim suçlarında başvurulacak yerler ikiye ayrılmaktadır. Bilişim suçları doğrudan savcılığın müdahil olduğu davalardır. Hatta siz dilekçeyi hazırlarken savcılık çoktan harekete geçmiş dahi olabilir.

Savcılığın henüz haberinin olmadığı konularda Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile iletişim kurabilir ve onların yönlendirmesi ile gereken adımları atabilirsiniz. Siber Suç Müdürlüğü’ne başvuru yapmak en azından zanlının başka mağdurlar yaratmasını engelleyecek ve size zaman kazandıracaktır.

Hakaret veya Propaganda Bilişim Suçu mudur?

Bilişim yolu üzerinden hakarete maruz kalıyorsanız öncelikli olarak mesajları veya içerikleri hemen kayıt altına almanız gerekmektedir. Doküman alamıyorsanız ekran görüntüsü almalı ve bunları dava sürecinde delil olarak sunmak için saklamalısınız.

Delilleriniz yeterli geliyorsa savcılığa veya kolluk birimlerine suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Tüm bu süreci çeşitli sebeplerce yönetemeyecek durumdaysanız avukatınız aracılığı ile süreci yürütebilirsiniz.

Bilişim Suçlarının Kapsamı

Dilekçe vermeden veya şikayette bulunmadan önce hangi konuların bilişim suçları kapsamına girdiğini bilmenizde fayda var;

·        Dolandırıcılık,

·        Veri elde etme ve saklama,

·        İzinsiz cihaza sızma,

·        Banka ve kamu kuruluşlarının hesabını yönetme,

·        Kamu kişilerine hakaret,

·        Tehdit, propaganda veya genel ahlaka aykırı içerik yayınlamak,

Bilişim suçları kapsamına girmektedir.

Bilişim Suçlarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bilişim geniş bir ağı içerdiği için çoğu durumda farkına varmadan mağdur durumuna düşebilirsiniz.

ADSL hattınızı paylaşıyorsanız, paylaştığınız kişi siber suç işlediğinde IP adresi sizin modeminiz gözükeceği için fail olarak kendinizi bulabilirsiniz,

İnternette kimlik bilgilerinizi paylaşıyorsanız mağdur olabilirsiniz,

Güvenli görünmeyen sitelere giriyorsanız,

Asla bulunmam diye hareket ediyorsanız

cezai yaptırımlar ile karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir. Bunun için bilişim suçlarında dikkat edeceğiniz konular olmalıdır. Ayrıca Terörle Mücadele Kanunu’nun siber ortamı da kapsadığını unutmamanız gerekir. Bu kanun çerçevesinde devlet aleyhine olmaktan adınıza dava açılabilir ve yargı önüne çıkabilirsiniz.

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara