Bilişim Suçlarına Hangi Mahkeme Bakar?

Bilişim Suçlarına Hangi Mahkeme Bakar?

Bilişim Suçlarına Hangi Mahkeme Bakar? Günümüzde internetin kullanımı ile yaygınlaşan ve hukuk alanında ayrı bir alan teşkil eden bilişim suçları ciddi hukuki sorunlar teşkil etmektedir.

İşlenen suçun niteliğine ve ağırlığına göre değişen bilişim suçlarına bakan mahkemeler ağır ceza ve asli ceza mahkemeleridir.

Bilişim Suçları Kapsamı

Bilişim suçları kapsamına giren suçlar;

  • İzinsiz halde veritabanına girmek, (TCK m. 243)
  • İzinsiz halde site kullanıcılarının bilgilerine ulaşmak, değiştirmek, (TCK m. 244)
  • Siteyi kullananları maddi veya manevi zarara uğratmak, (TCK m. 245)
  • Site üzerinden genel ahlaka aykırı yayın, propaganda veya art niyetli paylaşımların yapılması, (TCK m. 245/a)

gibi eylemler suç teşkil etmekte ve cezai yaptırımları doğurmaktadır.

Bilişim Suçlarına Hangi Mahkeme Bakar?

Bilişim suçları örnekleri internet üzerinden gerçekleştirilen ve zarar amaçlayan tüm faaliyetleri kapsar. Öncelikle verilere uzaktan ve izinsiz bir şekilde bağlanmak bilişim suçları arasında en yaygın ve basit olan tanımdır.

Söz gelimi, bir kişinin sosyal medya hesaplarını ele geçirmek, daha sonra kendisinin kullanamayacağı bir hale getirmek bilişim suçlarının basit birer örneğidir. Aynı zamanda kişinin bilgisayarına bağlanmak ve onun kişisel fotoğraf, video, ses vb. dosyalarına ulaşıp ele geçirmek de bu suç kapsamındadır.

Bilişim suçunda temel teşkil eden husus bunu yapan şahısların nerede olduğunun bir önemi olmamasıdır. IP adresi ile kişinin nereden bağlantı sağladığı tespit edilebilmektedir. Ceza kanuna göre bilişim suçları şu şekilde tasnif edilebilir;

  • Verileri Yok Etme veya Değiştirme: Sistemden faydalanmaya hakkı olan kişinin rızası veya bilgisi olmadan hesaba ulaşmak ve bunu kendi amaçları için kullanmak.
  • Sistemi Bozmak veya Erişilmez Kılmak: Sistemden yararlanma yetkisi olan kişinin dışında bilgilere ulaşıp bunları geçersiz kılmak.

Bilişim Suçlarında Cezalar

TCK’da açık bir şekilde belirtilen (243 -245) maddelere göre bilişim suçu cezaları;

  • Bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına giren şahıs hakkında bir yıla kadar hapis veya adli para cezası,
  • Girdiği sistemdeki verileri yok eder veya değiştirirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası,
  • Sisteme girip kendi isteğiyle değiştirip girdiği sistemi izlemeye devam ederse üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • İlgili cezaları banka veya kamu kurumu üzerinden gerçekleştiren kişinin ise ağır şekilde cezalandırılması öngörülmüştür.
  • Haksız çıkar sağlayan bilişim suçlarında ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.

Bilişim Suçlarında Şikayet

Bilişim suçlarının şikayeti geçerli olması için illa başvuru yapmaya gerek yoktur çünkü savcılık tarafından kendiliğinden soruşturulan suçlar kapsamındadır.

Mağdur şikayet vazgeçse bile savcılık tarafından dava devam ettirilebilir. TCK’ya göre en basit bilişim suçunun zaman aşımı dahi 8 yıldır. Uzlaşmacı bu türden suçlara dahil etmediği için mağdur ile zanlı arasında bir uzlaşma da söz konusu değildir.

Bilişim Suçlarında Dava Süreci

Türkiye’deki hukuk sisteminde doğrudan ceza mahkemesine başvuru yapılmadığı için öncelikli olarak bilişim suçlarında da savcılık veya emniyete giderek şikayette bulunmak gerekmektedir.

Savcılık şikayeti haklı bulduğu takdirde dava açılmasına karar verir ve ilgili ceza mahkemelerine iddaname hazzırlanarak dava açılır. Dava duruşmalı ve duruşmasız olarak görülür.

Ancak bilişim suçu sebebiyle maddi veya manevi tazminat talebi olacaksa öncelikle hukuk mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu haber toplam 210 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara