Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir 2018?

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir konusu boşanma davası açacak eşlerin merak ettiği önemli soruların başında gelmektedir. Boşanma davası açılma maliyeti aslında eşleri çok fazla sarsacak bir miktarı yoktur.

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Boşanma davasının asıl maliyeti dava süreci ve dava sonrası süreçte ortaya çıkmaktadır. Maliyet araştırması yapan eşlerin, boşanma dava açma maliyeti, avukat ile yola devam ettiği takdirde avukat ücret maliyeti, çocuk var ise nafaka maliyeti olarak sıralayabiliriz.

Boşanmaya sebep olaylarda kusurlu eş iseniz karşı tarafa ödeyeceğiniz maddi ve manevi tazminat maliyetlerini sıralayabiliriz.

Avukatsız Boşanma DavasıBoşanma Dava Dilekçesinin Maliyeti Nedir

Boşanma davalarının yoğun tecrübeye dayanarak edilinen sonuçlara bakıldığında, sizin için önemli olmayan bir detayın boşanma davasında çok önemli bilgi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle boşanma dava dilekçesini profesyonelce hazırlanması önemlidir.

Boşanma Dava dilekçesi boşanmanın aynasıdır. Eğer düzgün ve kurallara göre yazılmış ise işiniz kolay. Kaldı ki dava dilekçe ile durum sadece dava açmak değil. Yada açılan bir boşanmaya cevap dilekçesi vermek değil. Eğer burada detayları bilemezseniz davanız da doğru yolu çizemezsiniz.

Boşanma davasında genel anlamda, dilekçelerin hazır dilekçe ile sunulması, yada arzuhalciye yazdırılması, boşanma konusunda yapacağınız en önemli ikinci hata olacaktır.

Boşanma Dava Dilekçesi Maliyeti Nedir

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Boşanma dava dilekçesinin Avukat tarafından hazırlanmasının maliyetini Ankara Barosunun belirlemiş olduğu ücret tarifesi 2.200 TL olarak belirlemiştir.

Boşanma Davası Açmanın Maliyeti Nedir

Boşanma, eşlerin kurmuş olduğu evlilik müessesinin mahkeme kararı ile sonlandırılması demektir. Boşanma davaları evliliğin sonlandırılmasını ortak alınan kararı ile ya da eşlerin tek bir kişi tarafından açılması ile olur.

Boşanmanın maliyetlerden en önemlisi boşanma davası açma maliyetidir. Boşanma dava açma masrafı açacağınız davanın konusu, tanık sayısı, bilirkişi ve uzman sayısı, keşif talepleriniz dava masraf maliyetini belirleyecektir. Bu maliyete ayrıca dava harç ve gider avansı eklenerek son maliyet ortaya çıkar.

Boşanma davası anlaşmalı olması durumunda masraf maliyeti 400 TL civarındadır. Çekişmeli boşanma açılması halinde 1.000 TL ile 2.000 TL arasında bir maliyet ortaya çıkmaktadır.

Boşanma Davası Avukat Ücret Maliyeti Nedir

Boşanma davaları için birçok sebep bulunmaktadır. Medeni kanunda belirtilen boşanma sebeplerişiddetli geçimsizlik, evlilik kurumunun sarsılması.

Aldatma ve Zina, hayata kast, terk etme, akıl hastalığı vs. gibi nedenlerden boşanma davaları açılacağı gibi, eşlerin anlaşması ile anlaşmalı boşanma olarak da açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma için eşlerin en az 1 yıldır evli olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada bir yıllık süre önemli olup bu bir anlaşmalı boşanma için kuraldır.

Boşanma davasının açılmasında en önemli unsur yukarıda anlatılan boşanma sebepleridir. Bu davaların hazırlık aşaması, dilekçe aşaması ve davanın açılması aile mahkemesine başvuru yapılmadan toparlanması gereken konulardır.

Bu kadar detay ve hukuki bilgiye ihtiyaç duyulan hayatınızın en önemli kararında yalnız olmaktansa bir avukat ile sürecin takip edilmesi en önemli karardır.

Boşanma Davası Avukat Ücret Maliyeti Nedir

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Baro başkanlıklarının belirlediği avukatlık Ücret Avukatın maliyeti;

Anlaşmalı boşanma için 8.000 TL, Çekişmeli boşanma davaları içinde 12.000 TL olarak belirlenmiştir.

Bu miktarlar avukat için bağlayıcı olmayıp tamamen tavsiye niteliği taşımaktadır. Avukat boşanma davasında ücret belirlerken, davanın konusu, harcanan mesai ve dava değeri ile bağlantılı olarak maliyet belirlenir

Boşanma Davası Avukatlık Ve Danışmanlık Ücret Maliyeti Nedir

Boşanma hakkında davada böyle yapmış kazanmış, bizde yaparsak kazanırız şeklinde ki bilgiler tamamen yanlıştır. Her olayın oluş şekli, dilekçelerde ki talepler farklıdır. Dava da sunulan tanık beyanları ile sunulan deliller farklı olması sebebiyle, bir davanın diğer dava ile aynı sonuçlanma ihtimali zayıftır.

Boşanma davasında bir başka konuda davanın kimin önce veya sonra açtığı hiç mahkemece dikkate alınmaz. Boşanma için kusur ve boşanma sebebinin ispatı önemlidir.

Boşanma Dava Açma Süreleri

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Özel boşanma sebeplerinden dava açarken, dava açabilme süresi olayların niteliğine göre farklılık göstermektedir. Zina işlediği tespit edilen eşe, bunun öğrenilmesinden 6 ay sonra, aldatma fiilinin gerçekleşmesinden de 5 yıl sonrasına kadar boşanma davası açılabilir.

Bir eşin diğerinin hayatına kast etmesinden veya onur kırıcı davranışta bulunmasından dolayı açılan dava da, aynı şekilde olayın gerçekleşmesinden itibaren 6 ay içinde açılmalıdır.

Bir eşin yüz kızartıcı bir suçtan hapse girmesinden sonra ise kanunda dava açmak için bir süre belirtilmemiştir. Kişi istediği zaman bu davayı açabilir.

Eğer bir eş diğerini haklı bir sebep olmaksızın terk etmişse, boşanma davası açılabilir. Terk nedeniyle boşanma davası 6 ay sonra açılabilir. Terk edilen eş, terk edildiği tarihten itibaren 4 ay sonra hakime başvurabilir, bunun ardından hakim diğer eşe 2 ay içinde eve dönmesi için ihtarda bulunmakla yükümlüdür.

Yukarıda anlatılan önemli hususlar  özet olarak toparladığımızda, boşanma hakkında bilgi alınması, ya da dava dilekçesinin yazılması, bu işi meslek olarak yapan işin ve konunun önemini bilen avukatlık ve  danışmanlık alabilirsiniz.

Boşanma konusunda avukat ile randevu alınarak yüz yüze yapılması önemli olacaktır. Telefon araması,  mail atılması sizi kısa yolda sonuca maalesef götürmeyecektir. Boşanma davasını avukat ile devam etmeseniz dahi, boşanma konularında detayların sorulması bilgi edinilmesi yine danışmanlık ile sağlayabilirsiniz.

Adli Yardım Nedir? - Adli Yardımdan Nasıl Faydalanılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Adli Yardım İle Boşanma Davasının Açma Maliyet Nedir

Boşanma konusunda avukat ile devam etmek isteyip ama maddi durumuz iyi değil ise, avukat ücret dava masrafları veya maliyeti konusunda yetersiz kalıyorsanız, bulunduğunuz il deki baro başkanlığına müracaat ederek ücretsiz avukat desteği alarak adli yardım ile dava masrafı ödemeden maliyetsiz davanızı açabilir, avukat desteği ile yol alabilirsiniz. Diğer genel konular ise şablonsu bir şekilde yine genel bilgi olarak anlatılmaya çalışılmıştır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir

Boşanma Davası Hangi Yetkili Mahkemeye Açılır

Boşanma davası eşlerin beraber yaşadığı ilde, yada 6 ay oturduğu yerdeki aile mahkemesinde açıla bilinir. Davanın açılabilmesi için bir dilekçe yeterli olmaktadır, ancak kişilerin haklarının korunabilmesi için ve birçok hukuki prosedür ile uğraşılması gerektiğinden avukat aracılığı ile dava açılması önerilmektedir.

İki tarafın da anlaştığı bir boşanma olsa dahi, boşanmanın ardından mahkeme kararının kesinleşmesi ve nüfus müdürlüğüne talimat gönderilmesi gerekmektedir. Bu yüzden her aşamanın avukat ile takip edilmesi taraflar için avantajlı olacaktır.

Boşanma davası açıldıktan sonra, eşlere ayrı yaşama hakkı doğmaktadır. Bu durumda genellikle erkek, kadına ayrı yaşarken geçinebilmesi için bir tedbir nafakası verebilir. Bu nafaka, davanın açılmasından itibaren başlar, davanın kesinleşmesi ile son bulur. Boşanma davaları sonuçlanırken, mal paylaşımı sorusu ortaya çıkmaktadır.

Evlilikten sonra edinilmiş mallar ne olursa olsun yüzde elli yüzde elli olacak şekilde eşlere paylaştırılmaktadır. Eşlerin kişisel malları ise kendilerinde kalmaktadır. Boşanma davaları sonucunda çocuğun velayeti belirlenirken, hakim çocuğa en yararlı ortam da yaşamasına karar vermek durumundadır. (Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir)

Ülkemizde çocukların velayeti genellikle anneye verilmektedir. Çocukların anne sevgisine ve bakımına daha çok ihtiyacı olduğu düşünülmektedir. Annenin çocuğa bakamayacak durumda olması ve kötü bir hayat sürdüğünün anlaşılması durumunda, çocuğun velayeti babaya da verilebilir. Burada yetki tamamen hakimin takdirindedir.(Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir)

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir| Sıkça Sorulan Sorular

BOŞANMA DAVASI DAVASI NASIL AÇILIR MALİYETİ NEDİR – MAL REJİMİ TALEBİ – KİŞİSEL MAL Davacı vekili boşanma davası ile birlikte açtığı ancak daha sonra tefrik edilen mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davasında; tarafların 1996 yılında evlendiklerini, davalı adına kayıtlı bulunan 646 parsel sayılı taşınmazdaki iki katlı ev ile 601 ve 603 ada parsel sayılı taşınmazları davacı ve davalının evlilik birliği içerisinde birlikte çalışarak edindiklerini ileri sürerek ortak edindikleri taşınmazların yarı bedeli olan 40.000,-TL’nin tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili evlilik birliğinde edinilen ev ve arsanın 1970 yılında alındığını, daha sonra tadilatlar ve ilaveler yapıldığını, en son olarak yeni bir ev yapılmış ise de bitirilemediğini, bundan dolayı müvekkilinin borcunun bulunduğunu, davacının çalışmayı sevmeyen bir yapısının olduğunu, edinilen taşınmazlarda herhangi bir katkısının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Yerel Mahkemece davalının 04.04.1979 tarihinde 107 parsel sayılı taşınmazı satın aldığı, bu taşınmazın 29.06.1988 tarihinde ifraz edilerek 601 ve 603 parsel sayılı taşınmazların oluştuğu, 646 parsel sayılı taşınmazın ise 16.12.1994 tarihinde satın alındığı, davaya konu taşınmazların satın alındığı tarihlerde 743 sayılı Medeni Kanun’un yürürlükte olduğu.

Bu taşınmazların yasal mal rejimi olan mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu tarihlerde edinilmesi sebebiyle davalının kişisel malı olduğu, ev hanımı olan ve hiçbir yerden geliri bulunmayan ayrıca boşanma sebebi ile yoksulluğa düştüğünü iddia eden davacının taşınmazların alımında ne gibi bir katkı yaptığını kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. BOŞANMA DAVASI – YOKSULLUK NAFAKASI ŞARTLARI – NAFAKANIN MİKTARININ BELİRLENMESİ Tarafların boşanmaya neden olan olaylarda eşit kusurlu olduğu noktasında Mahkeme ile Özel Daire arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır.

Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına ilişkin bilgiler incelendiğinde ise; davacı karşı davalı erkeğin devlet memuru olarak 1.500.00 TL aylık gelirle, davalı karşı davacı kadının ise bir kargo şirketinde asgari ücret ile çalıştığı anlaşılmaktadır. Belirtildiği üzere asgari ücretle çalışılıyor olması, tek başına yoksulluk nafakasının istenmesini engelleyen bir durum değildir. Ancak bu durum nafaka miktarının değerlendirilmesinde dikkate alınacak bir olgudur.

Böylelikle, olayda TMK.nun 175. maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakasının takdiri için gerekli “boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olma” ve “kusuru daha ağır olmama” koşullarının davalı karşı davacı kadın yararına gerçekleştiği anlaşılmaktadır. BOŞANMA DAVASI – BOŞANMAYA SEBEBİYET VERİLEN OLAYLARDA EŞLERİN KUSURU – BOŞANMA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEĞİ Tüm dosya kapsamından; davalı kadın tarafından temyize konu davaya sunduğu cevap dilekçesinde, kadın tarafından feragat edilen önceki boşanma davasından sonra ki bir zamana ilişkin erkeğe kusur olarak yüklenebilecek her hangi bir vakıaya dayanılmadığı,

Bir başka deyişle tarafların fiili ayrılık dönemine ilişkin erkeğe kusur olarak yüklenebilecek yeni bir olayın ileri sürülmediği anlaşılmaktadır.

Gerçekleşen bu durum karışında, davalı kadın tarafından usulünce dayanılmayan ya da ileri sürülmeyen vakıalar davacı erkeğe kusur olarak yüklenemez.

Öyleyse, davacı erkeğin TMK 166/son maddesine dayalı boşanma davasına dayanak teşkil eden ilk boşanma davasını açarak tarafların fiili ayrılığına neden olan ve boşanma sebebi yaratan davalı kadın boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tam kusurludur.

Şu hale göre, davalı kadının maddi ve manevi tazminat (TMK m. 174/1-2) taleplerinin reddi gerekirken, davacı erkeğin tam kusurlu olduğunun kabulü ile bu hatalı kusur belirlemesine bağlı olarak davalı kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin yazılı olduğu şekilde kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir BOŞANMA DAVASI -MANEVİ TAZMİNAT – DAVA HARCI VE MASRAFLARI Davalı-davacı kadın karşı dava dilekçesinde önceki evliliğinden olan ve velayeti altında bulunan çocuğu Ada’nın davacı-davalı kocanın şiddet eylemine şahit olduğunu belirterek, çocuk adına velayeten, manevi tazminat alacağı isteğinde bulunmuştur.

Bu istek boşanma davasının eki niteliğinde olmayıp ayrıca nispi harca tabidir. Davanın açılışı sırasında yatırılan başvurma harcı dava dilekçesinde yer alan tüm istekleri kapsar.

Davalı-davacı kadına bu istek yönünden nispi peşin harcı tamamlaması hususunda usûle uygun şekilde süre verilip (Harçlar Kanunu 30-32) harcın yatırılmaması halinde bu istek yönünden aynı kanunun 31. maddesi gereğince işlem yapılması,

Harcın yatırılması halinde ise bu istek yönünden aile mahkemelerinin görevli bulunmadığı hususu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.

2.708 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp