Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir? Boşanma davalarında velayet meselesi eşler tarafında anlaşmaya varılamaması halinde, mahkemelerin karar vereceği bir iştir.

Velayetin buradaki görevi çocuğu korumak, kollamaktır. Çocuk üzerinde anne ve baba söz hakkı, eğitim, terbiye ve bakım gibi haklara sahiptir. Mahkemeler çocuk üzerinde anne babanın sahip olduğu bu hakların kime verileceğine karar vermiş olur.

Bu hakların nasıl kullanılacağına dair hükümler ve boşanma davası çocuğun velayeti kime verilir sorusunun cevabı Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmektedir.

Boşanma Davası Çocuğun Velayeti Verilirken Hangi Hususlara Dikkat Edilmesi Gerekir?

Boşanma davası çocuğun velayeti verilirken, kendisine konu hakkında yetki tanınmış olan hakimler, çocuğun menfaatini göz önünde bulundurarak karara varırlar.

Örnek vermek gerekirse; bir taraf çocuğa daha iyi bir gelecek vaad ediyor olabilir. Bu taraf velayeti elde etmek konusunda ağır basacaktır.

Çocuğun kimi tercih etmek isteyeceği, çocuğun maddi ve manevi ihtiyaçlarının en iyi hangi taraf tarafından sağlanacağı gibi etkenler de yetkili kişiler tarafından göz önünde bulundurulmaktadır.

Türk Hukuku Uygulamasında Velayet Verilirken Çocuğun Yaşı Önemli bir Rol Oynar

Çocuğun velayeti söz konusu olduğunda, çocuğun yaşı önemli bir kriter olur. Çocuk belli bir yaş aralığında iken henüz hala anne bakımına muhtaç olarak değerlendirilmektedir.

Böyle bir durumda çocuğun anneden koparılarak babaya verilmesi uygun olmayacaktır. Çünkü çocuk böyle bir durumda sağlıksız yetişebilir ve kişisel gelişimi zarar görebilir.

Dolayısıyla toplumda da var olan genel kanıya göre, belli yaşlarda çocuk annesinden ayrılmamalıdır.

Boşanma Davası Çocuğun Velayetinin Anneye Verildiği Yaş Aralıkları

boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir sorusunu sormadan önce hangi durumlarda çocuğun annesine verilmesinin uygun olduğunu yanıtlandıralım.

Türk Hukuku uygulamasında çocuk 0 ile 3 yaş arasında bulunduğu zaman, mutlak olarak anne bakım ve şefkatine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle velayet davalarında genellikle annenin kazanmış olduğu paranın miktarı, annenin işinin, sahip olduğu evin bir önemi bulunmaz.

Bu davalarda karar çoğunlukla velayetin anneye verilmesi şeklinde çözüm bulur. Çocuğun 3 ile 7 yaşına ulaşması ile birlikte ise anne şefkatine daha az ihtiyaç duyduğu bilinmektedir.

Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Boşanma davasında çocuğun velayetine nasıl karar verilir, verildiği, eşler tarafında en çok merak edilen konulardandır. Boşanma davasında Aile Mahkemesi Hakimi eşlerin velayete ilişkin taleplerine bağlı değildir. Velayet konusu kamu düzenini ilgilendirdiğinden.

Aile Mahkemesi Hakimi, velayet konusunda geniş takdir yetkisine sahiptir. Aile Mahkemesi Hakimi çocuğun velayetini boşanma davasında belirlerken çocuğun menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür.

Boşanma davalarında en çok korunması gereken hukuki yarar tabi ki çocukların menfaatlerine uygun kararı mahkemenin oluşturması durumudur. Çocukların yüksek menfaati, onların sağlıklı, psikolojilerinin iyi olacağı, maddi ve manevi rahat edecekleri bir ortamda gelişimlerin sürdürmeleri ve tamamlamalarına yönelik alınacak tedbirlerdir.

Boşanma davasında çocuğun velayetine karar verilirken Hakim, çocukların yukarıda sıraladığımız sağlıklı, psikolojilerinin ve duygusal gelişiminin iyi olacağı ortam, maddi – manevi rahat edeceği ortamı kimin sağlayacağına inanırsa o eşte kalmasına karar verir.

Boşanma davalarında çoğu zaman anne velayeti olan taraf, baba da iştirak nafakası ödeyen taraf olarak yer almaktadır. Hakim bazı durumlarda bunun tam tersi karar vererek; boşanma davasında çocuğun velayetini babaya da verebilir. | Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Sonuç olarak boşanma davasında çocuğun sağlıklı gelişimini daha iyi sağlayacak taraf hangisi ise çocuğun velayetini de o taraf almaktadır.

Velayet ana babaya ait bir haktır, Velayet başkasına bırakılamaz, devredilmez. Örnek verecek olursak babaanne, anneanne, büyük baba, dede,amca, dayı, hala ve teyze çocuğun velayetini almak istemeleri durumunda velayeti alamazlar. Şartları varsa bu kişiler çocuk için ancak vasi olabilir.

Velayet davası hakkında geniş bilgi için göz atınız. | Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Yargıtay Kararı – Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir konusu ile ilgili yargıtay kararı eklenecektir. | Boşanma Davasında Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

281 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp