Boşanma davasında maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur?

Boşanma davasında maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur?
Boşanma davasında verilen boşanma kararında tazminata hükmedilmiş ise, verilen kararın icra edilebilmesi için Boşanma Kararın Kesinleşmesi gerekmektedir. Peki, Boşanma davasında maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur?

Boşanma davasında maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur? Boşanma davaları, boşanma sebeplerine göre anlaşmalı veya çekişmeli olarak Aile Mahkemesine açılır.

Boşanma davasında tazminat ödenmezse ne olur?

Boşanma davasında Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin birbirinden Maddi ve manevi tazminat miktarlarını belirleyerek protokole eklemek suretiyle karara eklenir. Eğer boşanma davası Çekişmeli boşanma ise, taraflar boşanma nedeniyle uğradığı zarar nedeniyle maddi, duyduğu üzüntü nedeniyle manevi tazminat talep eder.

Boşanma davasında maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur?

Boşanma davası sonuçlanıp, kararda maddi ve manevi tazminat kararı verilmiş ve boşanma kararı kesinleşmiş ise tazminatı ikinci bir talep olmadan ödenmesi gerekmektedir.

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat ödenmezse, tazminat ödenmesine hükmedilen taraf aleyhine bu sefer icra takibi başlatabilir.

İcra takibi başlatılması halinde, taşınır ve taşınmazlarınıza haciz işlemi uygulanabilir. Ayrıca icra takibi başlatılması sebebiyle icra masrafları, faiz ve icra avukat vekalet ücreti de kanunen ekleneceğinden ödemeniz gereken para yükselecektir.

Boşanma davasında tazminat ödeme süresi

Boşanma davasındaverilen boşanma kararında tazminata hükmedilmiş ise, verilen kararın icra edilebilmesi için Boşanma Kararın Kesinleşmesi gerekmektedir. Tazminat ödenmesine hükmedilen eş, kararda belirtilem maddi ve manevi tazminatı ödemez ise karşı taraf kendisine icra takibi başlatılacaktır.

Boşanmada tazminat taksitlendirilirmi

Boşanma davasında hükmedilen tazminat miktarı kural olarak peşin ödenir. Ancak tazminat ödenmesine hükmedilen eş, eski eşi yada temsil ettiği avukat ile görüşme yaparak maddi ve manevi tazminatı taksitle ödiyeceğini belirtir. Bu taksitlendirme karşı taraf kabul etmesi halinde taksitle ödiyebilir.

Maddi manevi tazminat ödeme şekli

Boşanma davasında boşanma sebebiyle taraflara yapılan yargılama sonucu Aile mahkemesi hakimi tarafından, maddi ve manevi tazminata hükmedebilir. Maddi ve manevi tazminat kural olarak peşin ödenir.

Boşanma davasında tazminatın zamanaşımı ne zaman olur?

Boşanma davasında verilen karar sonrası boşanmanın ferileri olan maddi ve manevi tazminat istenir duruma gelir. Aile mahkemesince verilen ilam 10 yıl içerisinde işlem başlatılmaz ise zamanaşımına uğrar.

Boşanma Davası Maddi Tazminat

Boşanmalarda maddi tazminat talebinin edilebilmesi için kişinin boşanma davasından kaynaklı olarak maddi bir zarara uğramış olması gereklidir. Maddi tazminat almak isteyen kişiler boşanma davası sırasında bu taleplerini dile getirebilirler. Fakat boşanma davasından sonra da tazminat davası açılabilmesi mümkündür.

Boşanmada maddi manevi tazminat zamanaşımı süresi ise 1 yıldır. Boşanma kararı kesinleşmiş ise 1 yıl içerisinde dava açılmadığı taktirde tazminat hakkı da ortadan kalkacaktır. Bundan dolayı tazminat talebinde bulunmak isteyen kişiler bu süreyi göz önüne almalıdır.

Boşanmada Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Boşanma davası açmış olan kişilerin tazminata ilişkin kararı ortak bir şekilde alınmalıdır. Anlaşmalı boşanmada maddi tazminat miktarının ne kadar olacağı eşler tarafından karar verilir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise durum biraz daha farklıdır. Tarafların anlaşma sağlayamadığı durumlarda anlaşmalı boşanma davası açılması gereklidir. Bu tür davada da tazminatın tutarı mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme sunulan iddiaları ve kanıtları inceler ve öncelikle tazminat hakkı olup olmadığına daha sonrasında da bu tazminat ücretinin ne kadar olacağına karar verir.

Boşanma Davası Maddi Manevi Tazminat Dilekçe Örneği

Boşanmada tazminat dilekçesi örneği bu yönde dava açmak isteyen kişilerin dikkatlice incelemesi gereken belgelerden birisidir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi durumlarında bazen hem maddi hem de manevi tazminat söz konusu olabilir.

Tazminat talebinde bulunacak olan kişi boşanma davası sürecinde bu talebini mahkemeye iletebilirken boşanmadan sonra da tazminat davası açılabilmesi söz konusudur. Ne kadar tazminat ödemesinin yapılması gerektiğine taraflar kendi aralarında karar vermişse anlaşmalı boşanma protokolünde bu tutar belirtilmelidir. Anlaşmaya varılamadığı durumda da mahkeme tazminat tutarını kendisi belirleyecektir.

Boşanmada Tazminat Davası Açabilmek İçin Zamanaşımı Süresi Var Mı?

Boşanmada tazminat davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Boşanma davası sırasında tazminat talebinde bulunulmamışsa boşanmanın gerçekleşmesinin ardından 1 yıl içerisinde tazminat davası açılabilir. Fakat 1 yılın sonunda dava açılmamışsa hak da ortadan kalkacaktır.

Tazminat miktarının belirlenebilmesi için ise bazı faktörler göz önüne alınır. Özellikle manevi tazminat miktarı belirlenirken kişilerin ekonomik durumlarına, tarafların kusur oranlarına ve verilen zararın boyutuna bakılır.

Bu haber toplam 538 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara