Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Medeni Kanun’a göre iki çeşit boşanma davası hukuki açıdan geçerli görülmektedir. Boşanma davasının açılması konusunda hangi yöntemlerin izleneceği, anlaşmalı veya çekişmeli olarak nitelendirilen bu iki farklı boşanma davasından hangisinin tercih edileceğine göre değişiklik göstermektedir. Fakat gerek anlaşmalı gerekse de çekişmeli boşanma davalarının her ikisi de Aile Mahkemesi’nde açılmaktadır.

Bununla birlikte boşanma davalarında dava taraflarının avukata vekalet verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla boşanmak isteyen kişi, iki nüsha olacak şekilde dava dilekçesi hazırlayarak, bu belgelere de ek evraklar ile nüfus cüzdanı fotokopisini ekleyerek boşanma talebiyle aile mahkemesine başvuruda bulunabilir.

Boşanma davaları ile ilgili olarak bilinmesi gereken detaylı bilgileri haber yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Çelişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davasında yetkili mahkeme, davalı tarafın ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesi veya davacı tarafın ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesi olabilir.

Bunların dışında boşanmak isteyen eşlerin son 6 ay içinde ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesinde de çekişmeli boşanma davaları görülebilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflardan birinin söz konusu yetkili aile mahkemeye şahsen başvuruda bulunarak yukarıda belirtmiş olduğumuz evrakları hazırlayıp sunması yeterlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davalarının ikamet edilen yerdeki aile mahkemesinde açılması zorunluluğunun aksine anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir adliyede acıkabilmektedir. Dolayısıyla yetkili mahkemenin hangisi olduğunu belirlemek için belirli bir ikamet belgesinin sunulması veya göz önünde bulundurulmasına gerek görülmemektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında en önemli husus, tarafların anlaşmalı olarak boşandıklarını belgeleyen, anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki esaslara göre hazırlanıp dava taraflarınca imzalanmış olmasıdır. Çünkü aile mahkemesi bu tür davalarda anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak tarafların boşanması yönünde karar vermektedir.

Bununla birlikte çekişmeli boşanma davalarında gerçekleştirilen hukuki prosedürler bu tür davalarda uygulanmamaktadır. Dolayısıyla boşanmak istenen karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi sunma, ön inceleme aşaması gibi süreçler geride bırakılarak doğrudan duruşma günü verilir. Anlaşmalı boşanma protokolünü duruşma günü mahkemede onaylayan aile mahkemesi hakimi, tarafların boşanmasına hükmeder ve boşanma gerçekleşir.

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davasın talebiyle Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunan eş, boşanmaya somut bir neden göstermesi zorunludur. Bu noktada boşanma sebepleri, genel itibarıyla şiddetli geçimsizlik gibi uyuşmazlıklardan oluşabileceği gibi aynı zamanda aldatma, evi terk etme ve benzeri sebeplerden de oluşabilmektedir.

Bunun yanında mahkemeye sunulan boşanma sebeplerinin, dava esnasında ispatlanabilir olması gerekmektedir. Aksi halde boşanma davası reddedilmektedir. Dolayısıyla boşanma davasını açan eş, boşanmaya sebep olan nedenleri ortaya koymalı aynı zamanda bu nedenleri de ispatlarıyla birlikte belgelere dayanarak kanıtlamalıdır.

Boşanma Davası Ön İnceleme Duruşması Ne Zaman Yapılır?

Boşanma davasında ön inceleme için açılan duruşma kapsamında hakim; boşanma dava şartlarının yerine getirilip getirilmediğini araştırmaktadır.

Eşlerin ya da avukatların ilk itirazları kapsamında karar verebilmek çin de gerekli durumlarda eşler dinlenir. Daha sonra hakim, boşanma davası için tarafların iddia ve savunmaları kapsamında anlaşılan ve anlaşılmayan durumları da tespit eder.

Ön inceleme duruşması ne kadar sürer konusu ise genel olarak tek celsede ön inceleme duruşması sonlandırılmaktadır.

Boşanma Davası 2.Celsede Sonuçlanır Mı?

2. celsede boşanma davasının sonuçlanmasını isteyen kişilere gösterilebilecek yöntem anlaşmalı boşanma davası açmalarıdır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasından biraz daha farklıdır. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşlerin aralarında bir anlaşmaya varmış olmaları gereklidir.

Tarafların aralarında imzaladıkları anlaşmalı boşanma protokolü olacağı için de dava süreci çok daha kısa sürer. Çekişmeli boşanma davasının ise 5-6 ya da daha fazla celsede sonuçlanabilme ihtimali yüksektir. Bundan dolayı da tek celsede ya da ikinci celsede boşanabilmek için anlaşma yoluna gidilmesi önemlidir.

Ücretsiz Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur?

Boşanma davası açabilmek için aile mahkemesine başvurulması gereklidir. Aile mahkemesinde dava sürecini başlatabilmek için de boşanma davası dilekçesi doldurulmalıdır.

Boşanma davası açabilmek için dosya masrafı gibi ücretlerin ödenmesi şarttır. Bu ücretleri ödeyemeyecek durumda olanlar ise ücretsiz boşanma davası açabilirler.

Ücretsiz olarak boşanma davası açabilmek için ilk olarak muhtarlıktan yoksulluk belgesi alınmalıdır. Bunun yanı sıra tapu ve trafik sicil kaydının da olmaması ücretsiz olarak boşanma davası açılabilmesi için gerekli olan şartlardandır.

Boşanma Davası Ön İnceleme Duruşmasında Ne Olur?

Boşanma davalarında açılan ön inceleme duruşması tek celsede tamamlanır. Bu kapsamda konuların önceden analiz edilmesi ve tarafların iddiaları kapsamında uzlaşılmış olan konular ve uzlaşılamayan konular tespit edilir.

Zorunlu olan durumlarda ise yeni bir ön duruşma düzenlenebilir. Genel olarak boşanma davalarında ön inceleme tek celsede tamamlanır ve boşanmada ikinci duruşma için zaman belirlenir. Ön inceleme duruşmasında, tarafların dilekçeleri analiz edilir ve araştırma yapılması için hakimin kararı belirlenir. İlk itirazlar dinlenir ve avukatların savunmaları hakime sunulur.

Boşanma Davası Gerekçeli Kararı Nedir

Gerekçeli boşanma kararı mahkemenin yargılama sürecinde iddiaları, savunmaları ve delilleri incelemesinin ardından yasalar gereğince vermiş olduğu kararlardır. Pek çok kişinin mahkemenin boşanma kararı verdikten sonra neler yapılması gerektiği konusunda bir fikri yok.

Şayet tarafların vekil avukatları varsa o avukatlar müvekkilleri yerine tüm bu işlemleri halledecektir. Fakat avukatı olmayan kişiler boşanma kararının ardından neler yapılması gerektiğini bilmeli ve bu adımları takip etmelidir.

Boşanma Kararının Nüfusa Geçmesi

Boşanmalarda hakim kararının açıklanmasının ardından bu karar taraflara tebliğ edilir. Daha sonrasında bu tebligatın kişilerin ellerine geçip geçmediği incelenir. Bundan sonraki süreç ise temyizdir. Şayet taraflar temyiz işlemi başlatmazsa mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli boşanma kararı da kesinleşmiş olur.

Boşanma kararı nüfusa ne zaman işlenir sorusunun cevabı ise mahkemenin kesinleşmiş boşanma şerhinin hazırlamasından sonradır. Bu şerh Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilir. Müdürlükte bu kararı işler. Boşanma kararının nüfusa işlenmesinin ardından da nüfus cüzdanı değişikliği için başvurulabilir. Bu adımların sırayla takip edilmemesi halinde boşanma süreci de zora girebilir.

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara