Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası

Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası
Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası A. ZİMMETE PARA GEÇİRME SUÇU, B. ZİMMETE PARA GEÇİRME SUÇUNUN CEZASI YARGITAY ZİMMETE PARA GEÇİRME SUÇU T.C. YARGITAY 5.Ceza Dairesi Esas: 2012/11490 Karar: 2014/218 Karar Tarihi: 09.01.2014 ZİMMET SUÇU - HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILIP BIRAKILMAYACAĞININ KARAR YERİNDE TARTIŞILMASI GEREKTİĞİNİN GÖZETİLMEMESİNİN...
Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası hakkında, Zimmete para geçirme suçunun hukuki karşılığı kamu görevlisi olan şahsın, görev sebebiyle zilyetliği kendisine teslim edilmiş olan ya da gözetimiyle sorumlu olduğu mallar üzerinden, görevine aykırı şekilde kendinin ya da farklı birinin zimmetine geçirmesi neticesinde alacağı cezaları kapsamaktadır.

Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası Nedir

Zimmete para geçirme suçu cezası yalnızca kamu görevlileri tarafından yapılabilmektedir. Kamu görevlisi olmayan kişilerin zimmet suçu işlemesi durumlarında farklı davalar açılmaktadır. Zimmet suçları rüşvet, irtikap ya da görevi kötüye kullanma suçları kapsamında değerlendirilmez.

Zimmet Suçu için Şikayet Süresi Nasıl İşlenir?

Zimmet suçu şikayet süresi  şikayete bağlı olan suçlar kapsamında değildir. Bundan dolayı savcılık tarafından suçun işlendiği tespit edildiğinde soruşturma başlatılmaktadır. Suç, kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı bir suç olduğu için savcılık tarafından zimmet suçlarına oldukça titiz yaklaşılmaktadır. [caption id="attachment_16099" align="aligncenter" width="500"]Memur ve Özel sektörde Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası Nedir[/caption] Zimmet suçları için zaman aşımı süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir. Zimmet suçunda şikayetçi olan kamu idaresi ya da ilgili kurum olarak kabul edilir. Zimmet suçunda savunma oldukça önemlidir. Zimmet suçu kapsamında şüpheli olan şahısın, vereceği yazılı savunma oldukça önemlidir. Bundan dolayı bu alanda şüpheli olan kişilerin mutlaka uzman bir avukattan destek alması ve savunmayı avukat ile beraber yazması önerilir.

Zimmet Suçunun Şartları Nelerdir?

Hangi durumlar zimmet suçuna girer sorusunun birçok yanıtı bulunmaktadır. Zimmet suçu yalnızca kamu görevlisi olan kişiler tarafından işlenebilir. Zimmet suçları aşağıdaki gibi olmaktadır:
  • Basit zimmet suçları, malı ya da parayı zimmetine geçiren kişinin işlediği suçun ortaya çıkmasını engellemek için herhangi bir eyleme geçmemesini ifade eder. Bu durumda ceza süresi 5 – 12 yıl olarak belirlenmiştir.
  • Nitelikli zimmet suçunda ise zimmetin açığa çıkmasının engellenmesi için hileli davranışlar söz konusudur. Bu gibi durumlarda hapis cezası 7,5 – 18 yıl arası olarak belirlenmiştir.
  • Banka zimmeti suçu ise 6 – 12 sene arasında hapis cezasına hükmedilen suçlar arasındadır.
Zimmet suçları TCK madde 247’ye göre düzenlemiştir. Ancak zimmet suçu kapsamında şüpheli olan kişi kamu görevlisi değilse, ‘’görevi kötüye kullanma suçu’’ sebebiyle davaya çıkabilir. Makalede Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası Konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Ceza Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Yargıtay Kararında Zimmete Para Geçirme Suçu Cezası

ZİMMET SUÇU - HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILIP BIRAKILMAYACAĞININ KARAR YERİNDE TARTIŞILMASI GEREKTİĞİNİN GÖZETİLMEMESİNİN İSABETSİZLİĞİ. ÖZET: Sanıkların görevden ayrıldıkları tarih itibarıyla inşaatların fiziki gerçekleşme oranları ve Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları esas alınarak toplam inşaat maliyetinin bilirkişiden alınacak raporla saptanmasına. Kooperatife ait tüm dokümanların dava dosyasıyla birlikte konunun uzmanı emekli Sayıştay uzman denetçilerinden oluşan bilirkişiler kuruluna tevdii edilerek, kooperatifin gaye ve inşaatları için yapılanlar dahil, tüm giderlerinin ne kadar olduğunun belirlenip karşılaştırılması yapılarak aralarında fark olup olmadığı. Alınan kredi ve borç bedelinin kooperatif işlerinde kullanılıp kullanılmadığı, kooperatifin şirkete herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığının, var ise miktarının ne kadar olduğunun ve bunun nereden kaynaklandığının tespiti gerekir.

Bu haber toplam 768 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara