Evlat Edinmek Nasıl Olur? Evlat Edinme Koşulları Nelerdir? Kimler Evlat Edinir, Kimler Edinemez?

Evlat Edinmek Nasıl Olur? Evlat Edinme Koşulları Nelerdir? Kimler Evlat Edinir, Kimler Edinemez?
Evlat edinme başvurusu yapılan yer yaşanılan yerin SHÇEK İl Müdürlükleridir. Kişilerin başvuru esnasında muhakkak eşleri ile birlikte olmaları isteniyor. Peki, Evlat Edinme Koşulları Nelerdir? Kimler Evlat Edinir, Kimler Edinemez?

Evlat edinme süreci, Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlara göre düzenlenmiş yasal bir işlemdir. İşte evlat edinmeyle ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Evlat Edinmek Nasıl Olur?

Evlat edinme, yalnızca ilgili mahkeme tarafından verilen kararla mümkün olan yasal bir işlemdir. Bu süreç, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca gerçekleştirilir ve evlat edinilecek çocuğun haklarının korunması esastır.

Evlatlık Çocuk Nereden Alınır?

Evlat edinilecek çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın il müdürlüklerinden alınabilir. Evlat edinme süreci, başvuru sahibinin ikamet ettiği ile göre ilgili il müdürlüğü veya Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla yürütülür.

Evlat Edinme Koşulları Nelerdir?

Evlat edinme koşulları arasında evlat edinen kişinin en az ilkokul mezunu olması, çocuğun vesayet altında ise ilgili vesayet makamından izin alınması, çocuğun rızasının olması (ayırt etme gücü varsa), evlat edinme durumunun çocuğun yararına olması ve evlat edinilecek çocuğun evlat edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılması ve eğitilmesi bulunmaktadır.

Ayrıca, evlat edinecek kişi ile çocuk arasında en az 18 yaş farkı olması ve evlat edinecek eşlerin en az beş yıl evli olmaları veya her ikisinin de 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Kimler Evlat Edinemez?

Evlat edinme için bazı durumlar hariç tutulmuştur. 30 yaşını doldurmamış kişiler, en az 5 yıldır evli olmayanlar ya da 30 yaşını doldurmamış olanlar birlikte, evlilik birliği içinde 30 yaşını doldurmadan tek başına evlat edinemez.

Yabancı Ülkede Evlat Edinme Olur mu?

Yabancı ülkede evlat edinme işlemi, 29 Mayıs 1993 tarihli Lahey Evlat Edinme Sözleşmesi uyarınca mümkündür. Bu süreç, çocuğun kendi ülkesinde evlat edindirilememesi durumunda, sözleşmeye taraf olan ülkeler arası işbirliği ile gerçekleştirilir.

Evlat edinme işlemleri, evlat edinmek isteyen kişinin ikametgahının yer aldığı devletin ilgili makamlarına başvurularak yürütülür.

Evlat Edinmek Nasıl Olur? Evlat Edinmek Ne Demek?

Evlat edinmek demek biyolojik olarak aslında sizin çocuğunuz olmayan bir kişiyi resmi olarak evlat olarak kabul etmek demektir.

Günümüzde çocuğu olmayan çiftler, yaşları ilerlemiş olmasına rağmen bekar olan insanlar çocuk sevgisine kavuşmak için evlat edinmek istemektedirler. Bu kişilerin evlat edinmek için başvurularını yaşadıkları yerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne yapmaları gerekiyor.

Burada bulunan yetkililer evlat edinmek isteyen kişileri konu hakkında bütün yasal süreçler hakkında bilgilendireceklerdir. Evlatlık almak için kurum sizden belge doldurmanızı isteyecek ve sizden bir takım evrakları talep edecektir.

Evlat Edinmek için Kurum Tarafından Talep Edilen Belgeler Nelerdir?

Evlatlık almak isteyen kişilerin kuruma sunmaları gereken belgeler arasında: Gelir durumunu gösteren belge, Öğrenim durumunu gösteren belge, Sabıka kaydı, Nüfus kayıt örneği, Mal varlığını gösteren belge, Sürekli bakım gereken bir hastalığınız olup olmadığını gösteren sağlık raporu ve Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmadığınızı gösteren sağlık raporu yer alıyor.

Belgeleriniz ile başvurduğunuz zaman en geç 1 ay içinde geri dönüş alıyorsunuz.

Evlat Edinmek Nasıl Olur?

Evlat edinmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey SHÇEK İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmaktır. Başvuru yaparken yanınızda muhakkak eşinizin ve başvuru için gerekli belgelerin olması gerekmektedir.

İl Müdürlüklerindeki görevliler sizi evlatlık almak süreci hakkında bilgilendirecek, konu hakkında yasal sorumlulukları kabul ettiğinize dair sizden başvuru formuna imza atmanızı isteyeceklerdir.

Evlat Edinmek için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Evlatlık almak için ön başvurunuzu tamamladıysanız sıra sizden istenilen belgeleri kuruma sunmaya geldi. Kuruma sunulması gereken belgeler arasında;

  • Öğrenim durumunu gösteren belge
  • Mal varlık durumunu gösteren belge
  • Alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olmadığını gösteren belge
  • Sürekli bakım gerektiren hastalığı olmadığını gösteren belge
  • Nüfus kayıt örneği yer alıyor.

Belgelerini eksiksiz tamamlamayan kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmıyor. Bir kere usulen de olsa reddedilen başvuruya ikinci sefer başvuru yapılması halinde genelde olumsuz bakılıyor.

Kuruma yapılan taleplerin yoğunluğuna bağlı olarak, bir müddet beklemeniz gerekiyor. Bu süre İstanbul gibi kalabalık yerlerde 10 yıla kadar çıkabiliyor.

Evlat Edinme Nasıl Gerçekleşir?

Evlat edinme süreci evlat edinmek isteyen kişilerin SHÇEK İl Müdürlükleri’ne başvuru yapmaları ile başlar. Başvuru yaparken adayların muhakkak eşleri ile birlikte olmaları şartı aranır.

Bu şartı yerine getiren adaylardan daha sonra ilk görüşme formunu doldurmaları istenir. Bu form ile birlikte bütün yükümlülükleri kabul etmiş olursunuz. Söz konusu yükümlülükler hakkında İl Müdürlüklerinde bulunan hizmetliler sizi bilgilendireceklerdir. Formu dolduktan sonra sizden talep edilen belgeleri kuruma sunmanız gerekecek.

Evlat Edinmek İsteyen Kişilerin Kuruma Sunmaları Gereken Belgeler Nelerdir?

Evlatlık almak için durumunuzun buna uygun olduğunu kanıtlamanız gerekir. Bu da kuruma sunmuş olduğunuz belgeler ile mümkün olabilir. Bu belgeler arasında:

  • Nüfus kayıt örneği
  • Mal varlığını gösteren belge
  • Eğitim durumunu gösteren belge
  • Alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olmadığınızı gösteren sağlık raporu
  • Devamlı bakım isteyen hastalığınızın bulunmadığını gösteren sağlık raporu
  • Sabıka kaydı yer alır.

Evlatlık almak isteyen kişilerin başvuru sonuçları 1 ile 2 ay arasında sonuçlanır ve bildirilir.

Evlat Edinme Ne Kadar Sürer?

Özellikle başvuruların yoğun olduğu İstanbul gibi şehirde evlat edinmek için gereken süre uzuyor. Evlat edinmek için başvuru yapmak isteyen adayların varsa eşleri ile birlikte başvuru yapmaları isteniyor.

Bu kişiler yaşadıkları ilin SHÇEK İl Müdürlüklerine gitmeliler. Burada bulunan yetkililer sizi evlat edinmek ile ilgili gereklilikler ve yasal süreç konusunda aydınlatacaklardır.

İlk görüşme formunuzu eksiksiz olarak doldurduğunuzdan emin olduktan sonra kurum sizden bazı belgeleri getirmenizi talep edecektir.

Evlat Edinme Hangi Mahkemede Açılır?

Evlat edinme başvurusu yapılan yer yaşanılan yerin SHÇEK İl Müdürlükleridir. Kişilerin başvuru esnasında muhakkak eşleri ile birlikte olmaları isteniyor. Kuruma yapılan başvuru yoğunluğuna göre kişilerin daha çok ya da daha az beklemesi gerekebiliyor.

Ankara ve İstanbul gibi kalabalık ve yoğun başvuru yapılan yerlerde adayların 5 yıla kadar dahi bekledikleri olabiliyor. Evlatlık edinmek isteyen kişilerin ilk görüşme formunu doldurmaları gerekiyor. Bu formda evlat edinme ile ilgili doğacak olan bütün yükümlülüklerin kabul edildiğinin belirtilmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra sırada gerekli belgelerin kuruma sunulması var.

Evlat Edinme için Hangi Belgeler ile Başvuru Yapmalıyım?

Evlatlık edinmek istiyorsanız sizden istenilen belgeleri eksiksiz olarak bulundurduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. Bu belgeler arasında:

  • Mal varlığını gösteren belge
  • Sabıka kaydı
  • Sağlık durumunu gösteren belge
  • Sürekli bakım gerektiren bir hastalığınızın olmadığını gösteren belge
  • Gelir gösteren belge
  • Öğrenim durumu gösteren belge yer alıyor.

Belgelerinizi tamamladıktan sonra bir iki ay içinde olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılıyor.

Bu haber toplam 750 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara