Faydalı Model Belgesinin İptali Faydalı model ile ilgili madde, 24.06.1995 tarihli 551 sayılı patent haklarının korunmasıyla ilgili kararnamede yer almaktadır. Bu kararname, Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname şeklinde olup, 1. maddesinde açıklanmıştır. Bahsi geçen madde, buradaki amacın buluş oluşturmakla ilgili teşvik olduğunu söyler. Buluş yapılmasını özendirmekle birlikte yapılan buluşların sanayi alanında uyarlanmasını kapsar.
Bu sayede de teknik, ekonomik ve sosyal alanlarda ilerleme kaydedileceğini söyler. Bu gelişmelere sahip olabilmek için de buluşları korumak gereklidir. Bu korumanın da buluşlara patent veya faydalı model belgesi verilmesiyle olacağı açıkça belirtilmiştir. Burada faydalı modeli daha iyi anlamak gerekir. Aslında faydalı model, dünyanın ve ülkemizin yeni karşılaştığı bir kavramdır. Amacı buluş yapılmasına özendirmek ve yapılan buluşların sanayiye aktarımını sağlamak için belli kolaylıklar sağlamaktır.
Yapılan buluşlar sanayi alanına uyarlanabiliyorsa, buluş sahibine bir süreliğine belli haklar tanınır. Buluş sahibinden istenen, buluş ile ilgili olan ürünü üretim aşamasına taşıması ve pazarlamasının yapılmasıdır. Her iki durum için de, gerekli haklar buluş sahibine tanınmaktadır. Bu hak, 10 yıl süre için kullanılabilen bir haktır. Patent almaya nazaran, faydalı model belgesi almak çok daha kolay olmaktadır. Bu belgeyi almak için yapılan masraflar ve işlemler, patent almaya oranla çok daha azdır.
Aynı zamanda daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. Bu belge uygulaması, buluş alanındaki çalışmaları teşvikler niteliktedir. Özellikle de orta ve küçük çaplı sanayiciler ve araştırma kurumları belgenin kapsamına daha fazla girmektedir. Bu belgenin elde edilmesinde gerekli olan işlemler çok daha kolay ve ucuzdur.
Bunun yanı sıra yapılan buluşun, sanayi alanına uyarlanması ve tüm bunlara kolaylıklarla sahip olunması, teşvik oluşturacak etkenlerdir. Teşvik öğesinin yanı sıra, özellikle küçük ve orta çaplı kuruluşlar, bir tehlike ile de karşı karşıya kalırlar. Bu tehlike, yapılan buluşların rakipler tarafından taklit edilme ihtimalidir. İşletme sahibi olan kimseler, bu konu ile ilgili endişe duyarlar. Tam da bu noktada faydalı model belgesi, aranılan korumayı işletmeler için sağlamaktadır.
Bu sayede işletmeler hem buluşlarını güvence altına alacak hem de ekonomik anlamda varlıklarının devamlılığını sağlayacaklardır. Faydalı model koruması, patent şartlarına göre çok daha hafif ve ucuz şartlara sahiptir. Ayrıca çok daha hızlı sonuçlar elde edilir. Bu da buluşa yapılacak saldırılar için tam anlamıyla hızlı ve güvenli bir korunma sağlanmasıdır. Faydalı Model Belgesinin İptali
Dava Dilekçesi Örneği – Faydalı Model Belgesinin İptali
… FİKRİ VE SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Faydalı Model Belgesinin İptali İstemimizden İbarettir.
AÇIKLAMALAR :
Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?