İftira Nedeniyle Boşanma Davası | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İftira Nedeniyle Boşanma Davası

İftira Nedeniyle Boşanma Davası

İftira Nedeniyle Boşanma Davası | Evliliklerde birliği koruyamayan ve bu çerçevede de evliliğin sürdürülebilirliğinin mümkün olmaması durumunda Türk Medeni Kanunu kapsamında çiftlere boşanma hakkı verilmektedir.

Ancak boşanma davalarında kanun çerçevesinde belirli koşul ve maddelerin bulunuyor olması çiftlerin özellikle de boşanmalarının temel nedeninin etkisini merak edebiliyor.

İftira Boşanma Sebebi Midir?

Günümüzde boşanma davalarında görülen yoğun etkenlerden birisi olan eşe iftira atma konusu boşanma sebebi midir sorusunu ortaya çıkarmaktadır.

Günümüz Türk Medeni Kanunu çerçevesinde eşe iftira atma genel boşanma nedenleri arasında yer alır. Bu tipte bir yaklaşımın yaşandığı evliliklerde, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olacağı dolayısı ile bu temelde açılan boşanma davası ile boşanma kararının alınabilmesi mümkün olur.

Eşe İftira Atma Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eşe iftira atma nedeni ile açılacak boşanma davalarında kişilerin davayı açabilmeleri için mevcut belgeler ile mahkeme başvurusunu gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Bu noktada Türkiye’ de modern hukuk yapısı gereğince boşanma davası için yetkili mahkemeler Aile Mahkemeleridir.

Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı lokasyonlarda ise boşanma davası için Aile Mahkemesi fonksiyonu üstlenen Asliye Hukuk Mahkemesi görevli hale gelir.

Boşanma Davası söz konusu olduğundan davanın kısa sürede ve en önemlisi de kabulünün gerçekleştirilebilmesinin sağlanması yönünden doğru mahkeme başvurusunun yapılması çok önemlidir.

Bu noktada eşe iftira nedeni ile açılacak boşanma davalarında başvuruların eşlerin son 6 aylık süreç içerisinde ikamet etmekte oldukları lokasyonda görevli olan Aile Mahkemesi veya görevini üstlenen Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekir.

İftira Nedeniyle Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Her boşanma davasında olduğu gibi eşe iftira atma nedeni ile boşanma davasında da dava dilekçesini mahkeme başvurusu öncesinde hazırlaması gerekir.

Burada en önemli noktalardan birisi olarak eşe iftira atma sebepli boşanma davaları için mutlaka “evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma” gerekli olan hukuki gerekçe olarak gösterilmelidir.

Çünkü Türk Medeni Kanunu evlilik birliğinin ani şekilde sarsılması durumunun dava açılabilmesine hüküm verilmesine olanak veriyor.

İftira Nedeniyle Boşanma Dilekçesi – Delil ve İspat

Bu çerçevede de eşe İftira Nedeniyle Boşanma Davası dilekçesini hazırlama esnasında hukuki gerekçe olarak bu maddeyi kullanmaları gerekir.

Ayrıca boşanma davasına giden süreci içeren evlilik birliği ile ilgili olarak söz konusu iddiaların ayrıntılı izahatının ve beraberinde söz konusu iddialara ilişkin olarak kesin yargılı kanıt/delil bulunduğunun belirtilmesi de boşanma davasının daha etkili bir yapıya büründürülmesini sağlar.

Ayrıca boşanma davası içerisinde iftira atma sebepli boşanma davalarında mutlaka boşanma kararı ardından istek ve taleplerinde belirtilmesine önem verilmesi gerekir.

Bu şekilde boşanma davasında davacı tarafın haklarının tam olarak yerine getirilebilmesi ve korunabilmesinin sağlanması mümkün olacaktır.

İftira Nedeniyle Boşanma Davası ve diğer makaleler için ankara avukat sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İftira Nedeniyle Boşanma Davası | Sıkça Sorulan Sorular

BOŞANMA DAVASI – MANEVİ TAZMİNAT NAFAKA VE ZİYNET BEDELLERİNİN İADESİ İSTEMİ – TARAFLAR EŞİT KUSURLU BULUNMASI – EŞİT KUSURLU OLAN TARAF LEHİNE MANEVİ TAZMİNATA HÜKMOLUNAMAYACAĞI – ZİYNETLER İÇİN AYNEN İADE KARARI VERİLEMEYECEĞİ ÖZET: Davalının eşine şiddet uyguladığı, davacının da eşine iftirada bulunduğu, bundan dolayı mahkum olduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen duruma göre boşanmaya sebep olan olaylarda taraflar eşit kusurludur.

Eşit kusurlu olan taraf lehine manevi tazminata hükmolunamaz. Davacının manevi tazminat talebinin reddi gerekmektedir. Davacı, ziynetleri için bedel talep etmiştir.

Ayın isteği bulunmamaktadır. İstek aşılarak aynen iadeye de karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Boşanma Davası Nasıl Açılır? ÖZET: Sanığın Cumhuriyet Savcılığına başvurup kişisel davacıyla kocasının zina yaptığını bildirerek zina suçunu yüklediğini ileri sürmesine göre eylemin iftira suçunu, diğer sanıkların da boşanma davasında yalan yere tanıklık yaptıklarının ileri sürülmesi karşısında,

Bu eylemlerin de yalan tanıklık suçunu oluşturabileceği ve bu suçların kişisel dava yoluyla izlenme olanağı bulunmadığı gözetilerek usule ilişkin işlemlerin durdurulup dosyanın Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesi yerine, yargılamaya devamla beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.

6.860 Görüntülenme

SORULAR

  1. Ayşe A. dedi ki:

    mrb hemen konuya giricem.esim 2015 yilindan beri cezaevinde ve ben artik esim tarafindan iftira ile karsi karsiya kaldim istemedigimi soyleyince.bana namussuzlukla sucluyor.ben kendisine nasil dava acabilirim.benim alnim acik.lutfen fikir verirmisiniz

  2. Sude dedi ki:

    Merhaba 6 yıllık evli kadin eşini maddi manevî fiziksel psikolojik şiddete uğratıp erkek boşanmak isteyince gerek iş gerek akraba ,es,dost herkese kocasıyla alakalı iftira karalama da bulunup bir çöpünün bile kadına ait olmadığı bütün eşyayı çocuğu alıp takıları alıp 4 yaşındaki çocuğu şimdiye kadar bakan babaya ve yakınlarına göstermiyor çalışıyor çocuk alıştığı ortamdan uzak anne şiddet uyguluyor 2 yıl babaanne baktı be yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp