E Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

E Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Miras Sorgulaması Yapmada Yeni Devir. E Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Miras sorgulaması yapmak için artık resmi evraklarla uğraşma ve kurumlara başvurma dönemi bitti. Her gün yeni bir hizmet eklenen e-Devlet uygulamasına, miras sorgulaması hizmeti de getirildi. Bu sayede vatandaşların kolayca sorgulama yapması hedefleniyor.

Miras işlemlerinin yapılması için gereken veraset ilamı için de e-Devlet aracılığıyla sorgulama yapmak mümkün. 1990 yılı ve sonrasında vefat etmiş kişiler için mirasçılık belgesi verilmesi işlemi talebinin UYAP sistemi üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi.

E-Devlet Üzerinden Mirasçılık Belgesi Alma

E-Devlet aracılığıyla mirasçılık belgesi alma dönemi başladı. Özellikle soy ağacı sorgulama, şehit sorgulama gibi hizmetlerle vatandaştan yoğun talep gören e-Devlet hizmetleri, mirasçılık belgesi sorgulama hizmetiyle de vatandaşın dikkatini çekti.

Mirasçılık belgesi verilmesi talepleri 06.03.2015 tarihinden bu yana UYAP üzerinden veriliyor. Bu sayede resmi kurumların işi yükü hafiflemiş olacak ve vatandaş da yorulmadan belge sorgulama işlemini yapabilecek.

E Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Miras İşlemlerini E-Devlet Üzerinden Yapmak

Miras işlemlerini e-Devlet üzerinden yapmak için, arama motoruna miras, veraset gibi kelimeler yazmak yeterli. Bu kelimeler doğrultusunda Veraset İlamı Sorgulama (Adalet Bakanlığı) sayfasına yönlendirilme yapılmaktadır. Hizmetin kullanılabilmesi için miras bırakan kişinin TC kimlik numarasının bilinmesi gerekir. Bir sonraki açılacak sayfa bu bilginin doldurulması içindir.

E-Devlet Üzerinden Nasıl İşlem Yapılır?

E-Devlet üzerinden işlem yapmak için öncelikle bir e-Devlet şifresine sahip olmak gerekmektedir. e-Devlet şifresi PTT aracılığıyla alınmaktadır. Şifreniz size teslim edildikten sonra, kaybolma ve çalınma gibi hallerden vatandaş sorumlu tutulur.

E-devlet şifresinin alınmasının ardından ister telefondan ister bilgisayar ve tablet üzerinden sisteme giriş yapılabilir. Sisteme giriş yapılırken TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yeterli olacaktır.

Mirasçılık Belgesi Nedir Nasıl Alınır?

Veraset ilamı da denilen mirasçılık belgesi, Miras Hukukundan doğan bir kavramdır. Murisin ölümü ile birlikte tüm malvarlığı hakları ve borçları ile birlikte mirasçılara geçer.

Mirasçıların söz konusu mirası öğrenmeleri için veraset ilamının alınması gereklidir. Eğer ki muris, miras sözleşmesi yapmamış ya da vasiyetname düzenlememişse derece sistemi esas alınacaktır. Derece sistemine göre, Medeni Kanunda belirtilen oranlar uyarınca miras paylaşımı yapılır. Bu derecelendirmede, murise olan akrabalık bağı dikkate alınmıştır.

Medeni Kanun çerçevesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağı düzenlenmiştir. Bunun için 2 yol öngörülmüştür:

  1. Notere başvuru
  2. Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru

Notere başvurmak Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmaktan daha hızlı sonuç vermektedir. Burada başvuru yapılırken mirasçıların sahip olduğu mülkiye türü el birliği ile mülkiyettir. El birliği ile mülkiyette mirasçıların hepsi tüm miras üzerinde hak sahibidir. Bu durum ayrı hareket etmelerini zorlaştırmaktadır. Ancak veraset ilamının alınması gibi işlemlerde, mirasçılardan birinin atanarak söz konusu işlemi yapması mümkündür. Atanan kişi mutlaka mirasçı olmalıdır. 3.kişinin böyle bir işlemi yapması mümkün değildir.

Mirasçılık Belgesinin Alınmasında Şartlar

Mirasçılık belgesinin alınmasında hem noter hem de Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru mümkündür. Genelde notere başvuru çok daha kolay sonuç vermektedir. Ama her zaman notere başvurmak mümkün olmayabilir. Bu konuda en sık yaşanan durum, mirasçılardan en az birinin uyruğunun yabancı olması halidir.

Bu durumda noterden mirasçılık belgesi alınması mümkün değildir. Bunun sebebi, Milletlerarası Özel Hukuk kuralları gereğince işlemin tanınırlığının olmamasıdır. Mirasçılardan en az biri yabancı uyrukluysa, veraset ilamının noterden alınması mümkün değildir. Bu halde mutlaka Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunulmalıdır. Sulh Hukuk Mahkemesi de veraset ilamını aynı şekilde verir ancak notere nazaran bu işlem biraz daha uzun sürebilir.

Murisin Bankadaki Parası Nasıl Sorgulanır?

Muris geride para da bırakabilir. Ancak mirasçı olunsa bile banka hesabına doğrudan erişim mümkün olmayacaktır. Bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gereklidir.

Bu aşamaların en başında vesayet belgesi almak gelecektir. Bu belgenin alınmasıyla birlikte veraset ve intikal vergisinin de ödenmesi gerekir. Bu işlemlerin ardından mirasçılar ya da atanmış bir mirasçının bankaya başvurması mümkündür.

Bankaya yapılan başvuruda alınan belgeler ibraz edilir. Belgeler eksiksiz olarak ibraz edilirse bankanın herhangi bir kesinti yapması mümkün olmayacaktır. Ancak vergi ödemesi yapılmamışsa bankanın kesinti yapması mümkün olacaktır. Banka tüm belgelerin bulunması durumunda, murisin hesabına dair bilgileri verecektir. Hesabın içindeki paranın tamamı nakden ödenir. Paradan herhangi bir kesinti yapılmaz. Paranın verildiğine dair onaylı bir yazı verilir.

Taşınmaz Ve Taşınır Malların Mirası

Mirasın sonucunda mirasçılara taşınır ya da taşınmaz kalması mümkündür. Bunun sonucunda mirasçıların hareket ederken dikkat etmesi gereken noktalar olacaktır. Öncelikle, taşınmaz malların mirasçılara kalmasında paylaşım sıkıntıları yaşanmaktadır. Eğer ki mirasçı ayrı hareket etmek istiyorsa, ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.

El birliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi talep edilebilir. Bunun sebebi, mirasçıların miras payları üzerinde serbestçe tasarrufta bulunmaktır. Taşınır mallarda ise böyle bir durum genellikle söz konusu olmaz. Taşınır ve taşınmaz malların miras olarak kalmasında bir başka husus ise, muris ve mirasçıların yerleşim yerinin farklı ülkeler olmasında gündeme gelir.

Bu durumda taşınır mallar için, murisin ülke hukukuna göre işlem yapılmaktadır. Bunun sebebi taşınır mallar konusunda Türk mahkemelerinin münhasır yetkisinin bulunmamasındandır. Ancak taşınmaz mallar için bu durum söz konusu değildir.

Alınan belgelerin ve yapılan işlemlerin diğer ülke hukukunda da sonuç doğurması için farklı prosedürler izlenmelidir. Öncelikle hangi ülke yetkili kılınmışsa o ülkenin aşamaları takip edilmelidir. Aksi takdirde mirasçının söz konusu taşınmazı kazanması mümkün olmayacaktır.

Taşınır ve taşınmaz malların yanı sıra para alacakları da miras olarak kalabilir. Hakların kalmasının yanı sıra borçlar da mirasçılara kalabilir. Bu durumda da mirasın reddi denilen mirasçılık kurumu gündeme gelecektir.

Bu haber toplam 259 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara