Mirasçılık Belgesi Nasıl Nerede Alınır?
Mirasçılık Belgesi Nedir? Mirasçılık belgesi, bir kişinin vefatından sonra, miras bırakan kişinin mirasçılarına devredilecek olan mal varlığını alabilmeleri için gereken resmi belgedir. Mirasçılık belgesi, tereke işlemleri sırasında ve mirasa konu olan taşınmaz malların devri, bankada bulunan hesapların mirasçılara aktarılması, hisse senetleri veya diğer kıymetli evrakın mirasçılara geçişi gibi işlemlerde kullanılır.
Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
Mirasçılık belgesi almak için belirli bir süreç izlenir. İşte genel adımlar:
1. Terekenin Açılması:
Öncelikle miras bırakan kişinin vefatı üzerine, miras bırakılan mal varlığının ne olduğunu belirlemek amacıyla tereke işlemleri başlatılmalıdır.
2. Tereke İşlemleri için Başvuru:
Tereke işlemleri için vefat eden kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurulur. Bu başvurunun, kişinin vefat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.
3. Sulh Hukuk Mahkemesi Başvurusu:
Vefat eden kişinin ölüm belgesi,
Miras bırakanın kimlik belgesi,
Varsa vasiyetname,
Vefat eden kişinin mirasçılarına dair bilgiler ve kimlik bilgileri
gibi belgeler ile birlikte sulh hukuk mahkemesine başvurulur.
4. Tereke Tasfiyesi:
Miras bırakanın borçları, alacakları ve mal varlığını kapsayan bir envanter çıkartılır. Bu aşamada mirasın reddedilip reddedilmeyeceğine karar verilir.
5. Mirasçılık Belgesinin Düzenlenmesi:
Tereke işlemleri tamamlandıktan sonra, sulh hukuk mahkemesi tarafından mirasçılık belgesi düzenlenir. Mirasçılık belgesi, miras kalan mal varlığının hangi mirasçıya, ne oranda verileceğini belirler.
6. Miras Paylarının Dağıtımı:
Mirasçılık belgesi ile birlikte ilgili resmi dairelere, bankalara ve diğer kuruluşlara başvurularak miras paylarının dağıtımı sağlanır.