Türkiye’de Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras Hukuku’nda yer alan kanunlara göre, miras bırakan kişinin altsoyu ve eşi asıl mirasçılardır. Miras sahibinin eşi hayatta ise miras, eşi ve altsoyunda yer alan çocukları tarafından pay edilir. Peki, Türkiye’de Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? Mal varlığı sahibi kişinin, hayatını kaybettikten sonra, arkasında bırakmış olduğu malların, vefat eden kişinin ailesi ve yakın akrabaları arasında paylaşılır.

Ölen kişinin mirası nasıl bölünür?

Türkiye'de miras hukukuna göre, bir kişinin vefatı sonrasında bıraktığı miras, Medeni Kanun'da belirlenen kurallara göre mirasçılara dağıtılır. Eğer miras bırakanın eşi ve çocukları varsa, miras öncelikle bu kişilere dağıtılır. Eşi ve alt soyu (çocukları) yoksa, miras miras bırakanın anne ve babasına geçer. Anne ve babanın da hayatta olmaması durumunda, miras bırakanın kardeşleri ve onların çocukları mirasçı olur. Üst soy (anneanne, babaanne, dede) ve diğer akrabalar sırasıyla mirasçılar arasında yer alır.

Miras eş ve çocuklara nasıl bölünür?

Eğer miras bırakanın eşi hayatta ise, mal varlığının dörtte biri eşe aittir. Geriye kalan mal varlığının dörtte üçlük kısmı, çocuklar arasında eşit şekilde bölünür. Eşin vefat etmiş olması durumunda, mal varlığı doğrudan çocuklara eşit olarak dağıtılır. Bir çocuk miras bırakandan önce vefat etmişse, onun payı kendi çocuklarına, yani torunlara geçer.

Tapu miras paylaşımı nasıl yapılır?

Tapu üzerindeki miras paylaşımı, mirasçıların tamamının katılımıyla yapılan bir miras paylaşım anlaşması ile gerçekleştirilir. Mirasçılar arasında bir anlaşmazlık olması durumunda, mirasçılardan biri veya birkaçı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde miras paylaşımı davası açabilir. Mahkeme, mirasın adil bir şekilde paylaşımı konusunda karar verir ve bu karar tapu kayıtlarına işlenir.

Ortaklığın giderilmesi davası nedir, şartları nelerdir?

Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası, birden fazla kişinin ortak mülkiyet hakkına sahip olduğu taşınır veya taşınmaz malların paylaşımı ile ilgili çıkan anlaşmazlıkların çözümlenmesi için açılan bir davadır. Bu dava, mülkiyet hakkının paylaşımı konusunda anlaşmaya varılamaması durumunda, paydaşlardan herhangi birinin talebi üzerine açılabilir.

Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda malın satışı genellikle açık arttırma yoluyla gerçekleştirilir. Ancak, eğer tüm paydaşlar anlaşabilirse, malın satışı doğrudan paydaşlar arasında da yapılabilir. Bu, paydaşların malın değeri konusunda oy birliği ile karar vermesi durumunda mümkündür.

Ortaklığın giderilmesi davası kaç yıl sürer?

Ortaklığın giderilmesi davasının süresi, davanın karmaşıklığına, taşınmazın sayısına ve tarafların işbirliği yapma durumuna bağlı olarak değişir. Ortalama Dava süreci 1 yıl, satış süreci de 6 ay olmak üzere ortalama 2 yıl sürmektedir.

Türkiye’de Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mal varlığının pay edileceği mirasçılar, kanunen belirlenmiş olan kişilerin aynı sıra, miras sahibi olan kişinin vasiyet ile belirtmiş olduğu kişilerde olabilir.

Miras Paylaşımı Nedir ve Nasıl Yapılır.

Miras Hukuku’nda yer alan kanunlara göre, miras bırakan kişinin altsoyu ve eşi asıl mirasçılardır. Miras sahibinin eşi hayatta ise miras, eşi ve altsoyunda yer alan çocukları tarafından pay edilir.

Altsoy kapsamında, miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve torunlarının çocukları da yer alır. Altsoy içerisinde bulunan tüm mirasçılar ve miras bırakan kişinin eşi, mirasta eşit pay hakkına sahiptir.

Şayet miras sahibinin eşi hayatta değil ise, tüm mal varlığı altsoya kalır, eğer altsoydan bir kişi ölmüş ise, miras ölen kişinin altsoyuna aktarılır.

Eğer miras sahibi olan kişinin hiçbir akrabası hayatta değilse ve vasiyetname üzerinde de mirasçı olarak kimse belirtilmemiş ise, miras diret olarak devlete kalır.

Miras Hukuku Tarafından Belirlenen Yasal Mirasçılar

Miras Hukuku’ nca belirlenmiş olan yasal mirasçılar vardır, yasal mirasçılar belirlenmiş olan Kanun Hükümleri gereğince yasal mirasçı sayılırlar. Bu mirasçılar sırasıyla şunlardır;

  • Miras bırakanın hısımları
  • Kan hısımları
  • Evlatlığı ve altsoyu
  • Miras bırakan kişinin eşi
  • Devlet

Miras Paylaşım Oranları Nasıldır ?

Miras paylaşımı için kanunlar dahilinde belirlenmiş olan birtakım oranlar mevcuttur. Bu oranlara göre; Miras bırakan kişinin eşi yaşıyor ise, mirasın 4’ te 1’ ine yasal şekilde sahip olur.

Mirastan geriye kalan kısım ise, miras sahibinin altsoyuna eşit olacak şekilde pay edilir. Şayet miras sahibi kişi, hayatta iken eşinden boşanmış ise, eşe miras kalmaz ve tüm mal varlığı altsoy içinde paylaşılır.

Nikahı bulunan eş, miras sahibi kişinin anne ve babası ile ortak mirasçı ise, direkt olarak mirasın yarısına sahip olur. Geriye kalan diğer yarısı ise, anne ve baba arasında eşit şekilde, anne ve baba hayatta değil ise, onların altsoyuna eşit olacak bir şekilde pay edilir.

Miras Paylaşımı Nerede Yapılır ?

Mirasın paylaşılması için yapılması gereken sözleşme, Tapu Sicil Müdürlüğü’ nde yapılabilir, fakat böyle bir şart bulunmuyor. Yapılması Gereken bu sözleşmenin, mirasçılar ile birlikte noter huzurunda yapılması da mümkündür.

Miras Paylaşım Belgesi

Mirasın pay edilmesi konusunda oldukça ciddi bir öneme sahip olan bir diğer konu ise mirasçılık belgesidir.

Mirasçılık belgesi, mal varlığına sahip olan kişinin vefat etmesi durumunda, mahkeme tarafından yasal mirasçılara verilen ve mirasçıların yasal anlamda mirasçı olduklarını beyan eden belgedir.

Bu belgenin elde edilememesi gibi bir durumda, mirastan pay almak isteyen kişi, mirasçı sayılmaz ve, mirasa ortak olamaz. Miras paylaşımı belgesi, aksi kanıtlanana kadar, yani kişinin mirasçı olmadığı ispat edilinceye kadar, geçerliliğini korur.

Mirasın Reddi Ne Zaman Yapılır?

Reddi miras başvuru tarihi, miras bırakanın ölümünden başlayan itibaren 3 aylık süreci kapsamaktadır. Eğer mirasçı, kendisine bırakılan mirastan haberdar değilse ya da miras bırakanın öldüğünü bilmiyorsa ve bu durumu ispatlayabilirse, miras reddi zamanı mahkeme tarafından uzatılabilmektedir.

Bunun dışındaki bütün yasal mirasçıların ret talebini öne sürebilmesi adına, miras bırakanın ölmesinin ardından, 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde reddi miras başvurusunda bulunmalıdır.

Mirası reddetme hakkı olan 3 aylık süreç içerisinde hayatını kaybeden mirasçının ret hakkını, kişinin kendi mirasçıları üstlenir ve mirasla ilgili bütün haklar da yeni mirasçılara geçmiş olur. Böylelikle, sağ olan mirasçıların, iki farklı mirası reddetme hakkı doğmuş olmaktadır.

Mirasın Reddinin Süresinin Uzatılması Talep Edilebilir Mi?

Reddi miras talebi süresinin artması, mirasçının sunacağı geçerli bir sebep doğrultusunda, Sulh hukuk mahkemesi tarafından uzatılabilmektedir. mahkeme tarafından belirlenen uzatma süresinin içerisinde, mirasçıların reddi miras dilekçesini, Sulh hukuk mahkemelerinin ilgili mecralarına iletmesi gerekmektedir. Mahkeme tarafından belirlenen sürenin aşılması durumunda, kişiler mirası hukuken kabul etmiş sayılırlar.

Bu haber toplam 517 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara