Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma

Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma
Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma | Türkiye'de Anlaşmalı boşanma davası, 4721 Sayılı Medeni Kanun’ a göre mümkün olmakla birlikte, hukuk sistemimiz açısından oldukça yeni bir dava türüdür. Yakın zamanda verilen emsal kararlar neticesinde bu türlü boşanma davalarının artması da kaçınılmaz bir hal almış durumda. Türkiye'de açılan anlaşmalı Boşanma davasının en temel...
Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma Davası, 4721 Sayılı Medeni Kanun'a göre mümkün olmakla birlikte, hukuk sistemimiz açısından oldukça en çok açılan dava türüdür. Kısa sürmesi nedeniyle bu türlü boşanma davalarının artması da kaçınılmaz bir hal almış durumda. Türkiye'de açılan anlaşmalı boşanma davasının en temel unsuru, eşlerin karşılıklı olarak hazırlamak zorunda olduğu protokoldür. Anlaşmalı boşanma protokolü olarak adlandırılan bu belgede, eşlerin boşanma sırası ve sonrasında her konuda anlaştıklarını maddeler halinde açıklanması ve eşler tarafından kabul edildiğine dair imzalanması gereklidir. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği bulunmayan anlaşmalı boşanma davaları red edilir.

Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma 

Türkiye'de açılan anlaşmalı boşanma davasının celsesinde önce anlaşmalı boşanma protokolü taraflar arasında hazırlanarak mahkemeye sunulmalıdır. Bu protokolde belirlenmiş tüm maddeler hakim tarafından incelendikten sonra, eksiklikleri belirlenir yoksa karar verilir ve verilen karar genel olarak boşanma yönünde olur. Eksiklikler varsa, mahkeme huzurunda bu eksikliklerin tamamlanması sağlanır ve protokole ek maddeler eklenerek boşanma sağlanır. Bu sebeple tarafların mutlak surette mahkeme günü duruşmada yer almaları mecburidir. Eğer boşanma eşler arasında her iki taraftan da isteniyorsa, boşanma protokolünün dikkatli ve hassas bir şekilde ve usulüne uygun olarak hazırlanması gereklidir. Bu sebeplerle bu türlü protokol örneklerinin hazırlanışı sırasında, boşanma avukatı ve danışmanlığı hizmeti alınması önemlidir. [caption id="attachment_14427" align="alignleft" width="500"]Anlaşmalı Boşanma Türkiye Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma En hızlı Nasıl Sonuçlanır[/caption]

Anlaşmalı Boşanmada Anlaşma Maddeleri Nelerdir?

Anlaşma Protokolünde oluşabilecek eksikliklerin yanı sıra, protokolün usulen uygun olması da avukat yardımıyla sağlanabilir. Tüm dava sırasında boşanma talep eden eşleri temsil eden avukat veya avukatların bulunması, boşanmanın olumlu sonuçlanabilmesi için daha önemli bir artıdır. Hazırlanacak olan protokolde öncelikle eşler ve varsa çocukların nüfusta kayıtlı tüm bilgileri ve açık adresleri yer almalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Velayet

Ailenin çocuklarının olması durumunda, çocuğun velayeti konusunda varılan anlaşma açık olarak ve maddeler halinde protokolde yer almalıdır. Bu maddeler arasında velayetin hangi tarafta olacağı, velayeti alan eşin dışında kalan eşin, çocukla ne türlü bir ilişki tesis edeceği, bu ilişkinin nerede ve hangi zamanlarda olacağı detaylı ve açık olarak belirtilmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nafaka Ve Bakım Giderleri

Boşanma sonrası için çocuğun bakımı için gerekli olan iştirak nafakası konusu açık ve net bir madde olarak açıklanmalıdır. Boşanma sonrasında eşler arasında oluşan tazminat talepleri ve nafaka konusunda uzlaşma sağlanmalı, ödeme tarihi de belirli olmak suretiyle açık bir şekilde protokolde yer almalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Mal Paylaşımı

Eşlerin evli oldukları süre boyunca edinilmiş olan mal, gayrimenkul, araba, nakit paralar ve benzeri edinimlerle ilgili olarak paylaşımlarının net ve detaylı bir şekilde maddeler halinde protokolde açıklanmalıdır. Paylaşım yapılmayacaksa bu durum da protokolde belirtilmelidir. [caption id="attachment_14428" align="alignleft" width="500"]Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma Avukatı Türkiye'de Anlaşmalı Boşanma[/caption] Açılan davanın oluşturduğu ücret ve masraflar konusu da protokolde yer almalı, kim tarafından ve ne zaman ödeneceği açıkça belirtilmelidir. Bunların dışında kalan herhangi bir uzlaşma bulunuyorsa, bu konuda protokolde açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca protokolün kaç nüsha olarak hazırlandığı da belirtilmelidir. Tüm maddeler yazıldıktan sonra, eşlerin ıslak imzalarıyla protokolü kabul ettikleri onaylamaları gereklidir. Anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların her konuda anlaşmış olmaları ve bu anlaşmanın hukuk önünde geçerli olabilmesi içinde yazılı bir protokol oluşturmaları zorunludur. Bu sebeple hazırlanan protokolde anlaşılmış her konuya değinilmesi özellikle önem verilmesi gereken konudur.

Yurtdışı Yaşayanlar Anlaşmalı Boşanma Davasını Nasıl Açar

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kolay ve kısa sürede boşanma talepleri nedeniyle anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası Alman hukuku ve diğer ülkelerin hukukunda ki boşanmalar incelendiğinde en kısa süren boşanma davası Türkiye de sonuçlanmaktadır. Anlaşmalı boşanmada  Aile Mahkemesinin boşanmaya karar vermesi için, boşanma mali sonuçlarında anlaşmaları gerekmektedir. Anlaşacakları konular ise nafaka, velayet ve tazminat konularıdır. Anlaşmalı boşanma için evliliklerinin en az bir yıl sürmesi ve duruşma günü bizzat duruşmaya katılıp anlaşmalı boşanmayı kabul etmeleri yeterlidir. Boşanma avukat ve danışmanlık konuları için iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 179 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara