Adli Tatilde Boşanma Davası Nasıl Açılır Görülür? Aile mahkemeleri adli tatile girer mi?
Adli tatil, Türkiye'deki yargı süreçlerinde önemli bir dönemdir ve bu dönemde bazı süreçler ve işlemler için özel düzenlemeler getirilmiştir. İşte boşanma davaları ve adli tatil döneminde sürelerin işleyişi hakkında detaylı bilgiler:
Adli Tatilde Boşanma Davası Kesinleşir mi?
Adli tatil döneminde, yasal sürelerin bitimi tatil dönemine denk gelirse, bu süreler adli tatilin sona erdiği gün itibarıyla otomatik olarak bir hafta uzatılır. Bu, boşanma davaları dahil olmak üzere adli tatile tabi tüm dava ve işlemler için geçerlidir. Bu durum, boşanma davalarının kesinleşme süreçlerini doğrudan etkileyebilir.
Aile Mahkemeleri Adli Tatilde Girer mi?
Aile mahkemeleri adli tatil dönemine girse de, boşanma davası açma işlemleri bu dönemde durmaz. Ancak, 20 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında süreler işlemez ve mahkemelerde duruşmalar genellikle görülmez. Bu dönemde yeni dava açılabilir fakat süreçler tatil sonrasına ertelenir.
Adli Tatilde Aile Mahkemesi İstinaf Süresi İşler mi?
Adli tatilde, istinaf süreci devam eder. Karşı dava, temyiz ve istinaf dilekçeleri, bunlara ilişkin cevaplar adli tatil süresince işlemeye devam eder. Bu durum, adli tatil döneminde de istinaf süreçlerinin işleyişine olanak tanır ve bu süreçler tatil döneminde de ilerleyebilir.
Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor 2024?
2024 yılı için adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine uygun olarak 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta sona erer. Bu dönem boyunca, yargı mensupları ve adliye çalışanları için belirli düzenlemeler uygulanır ve bazı işlemler tatil dönemine özel olarak yönetilir.
Adli Tatilde Boşanma Davası Nasıl Açılır Görülür?
Adli tatil sürecinde boşanma davası açılabilmektedir. Genel olarak vatandaşlar tarafından adli tatil dönemlerinde boşanma davalarının görülmediği düşüncesi yaygın olsa da bu süreçlerde boşanma davaları açılmaktadır. Ancak duruşmalar genel olarak tatil sonlarına verilmektedir.
Adli tatil kapsamında boşanmanın gerçekleşebilmesi için önemli bir hususun söz konusu olmaktadır. Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davaları olması bu noktada önemsizdir. Şayet acil durumlar söz konusu ise bu noktada adli tatillerde de boşanmak mümkün olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davalarında iki tarafın da davaya katılması zorunludur. Ancak bir taraf belirli bir tarihten sonra davaya katılamayacaksa bu noktada adli tatillerde boşanma davası görülebilir.
Adli Tatilde Boşanma Davası Nasıl Açılır Görülür
- Anlaşmalı boşanma davasının adli tatilde görülmesi için acil bir durum ve ivedilik olması gerekir.
- Acil durumların kanıtlanmış olması gerekmektedir.
Adli Tatilde Anlaşmalı Boşanma Davası Görülür Mü?
Adli tatilde anlaşmalı boşanma davaları da görülebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede tamamlanacak kadar kolay davalar olsa da bazı durumlarda bu davaların da daha acil olarak yapılması gerekebilir.
Tatillerde anlaşmalı boşanma davası açılması gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra bu noktada önemli olan hakim kanaati olmaktadır. Bundan dolayı da hakimin ikna edilmesi ve argümanlar sunulması oldukça önemlidir.
Hakimin davanın acil olarak görülmesi gerektiğine inanması gerekmektedir. Adli tatil dönemlerinde birçok mahkeme tatil döneminde olduğu için duruşmalar görülmez. Ancak, tüm yargı süreci bu noktada duraklatılmaz.
Adli tatillerde nöbetçi olan mahkemelerde de duruşmalar görülebilir. Ancak bu noktada davalar bir sonraki celseye atılabilir ya da ertelenebilir.
Bu gibi durumlarda adli tatil dönemlerinde mutlaka boşanması gereken çiftleri işi halledebilecek kadar profesyonel ve deneyimli olması önem teşkil eder.
Adli Tatil Döneminde Boşanma Olur Mu?
Adli tatil döneminde boşanma davası acil durumlarda görülebilmektedir. Aile Mahkemeleri tarafından görülen boşanma davaları, HMK kapsamında altında olan ve adli tatilde görülecek davalar arasında olmasa da istisnai durumlarda davalar görülebilmektedir.
Bunun yanı sıra davaların ivedi olarak görülmesi gerekiyorsa ve tarafların bu konuyla ilgili gerekçeleri varsa nöbetçi mahkemeler tarafından davalar görülmektedir.
Bundan dolayı da boşanma davasının acil olarak çözüme ulaşması istendiği durumlarda mahkemeye gerekçelerin sunulması gerekmektedir.
Adli Tatil Nedir, Adli tatil yargılanmanın ertelendiği süreyi ve hakimler ile savcıların tatil yaptıkları süreyi ifade eden bir kavramdır. Her yıl 20 Temmuz ile 31 ağustos arasında gerçekleştirilen adli tatil hakimlerin yasal iznidir.
İfade etmek gerekir ki adli tatil dava açılmasını engellemez sadece adli tatilde belli başlı davalar hariç olmak üzere dava görülmez ve görülecek davalar adli tatilden sonraya ertelenmektedir. Bu ertelenme kanuna tabi olarak gerçekleştirilmektedir.
Bu husus altında incelediğimizde adli tatile tabi olan ve adli tatile tabi olmayan dava ve işler olmak üzere görülecek davaları 2'ye ayırabiliriz. Adli Tatilde Boşanma Davası Nasıl Açılır Görülür?
Adli Tatilde Davalar Görülür Mü?
Adli tatile tabi olmayan ya da daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse adli tatilden etkilenmeyerek görülmeye devam edecek davalar adli tatil hiç olmuyormuşçasına kaldığı yerden devam etmektedir.
Normal seyrinde devam eden bu davalar ya da işler ya kanunla öngörülen davalardır ya da ivedi sonuçlanması gereken davalardır. Adli tatilde görülecek bu davalara nöbetçi mahkemeler bakar. Adli tatil içerisinde tatil yapmayarak yargı sisteminin devam etmesini sağlamak için nöbetçi hakimler mevcut olur.
Bu nedenle bu davalara nöbetçi mahkemeler bakmaktadır. Adli tatile tabi olmayan davalar ve işler kanunda açıkça sayılmıştır. HMK kapsamı altında sayılan bu davalar ve işler sınırlı sayıda değildir. Davalı taraflardan birinin davanın ivedi görülmesini talep ettiği takdirde de dava adli tatil içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Boşanma Davası Adli Tatilde Görülebilir Mi?
Boşanma davası açan kişilerin merak ettiği sorulardan biri olan adli tatilde boşanma davası açılır mı sorusuna yukarıda anlattığım hususlar üzerinden cevap vermek gerekirse şunları ifade edebilirim: boşanma davası bir medeni hukuk konusu olup aile mahkemelerinde bakılan davalardan biridir.
Boşanma davaları HMK kapsamı altında adli tatilde de görülecek davalar arasında sayılmamaktadır. Bu nedenle birey boşanma davası açtığında dava eğer adli tatile denk geliyorsa kural olarak dava adli tatilden sonraya yani 31 Ağustostan sonraki bir tarihe ertelenmektedir.
Fakat ivedi olarak görülmesi gereken davaların da adli tatil içerisinde nöbetçi mahkemeler tarafından görülür demiştik. Bu nedenle boşanma davasının acilen çözüme kavuşması gerektiğini istiyorsa birey HMK madde 103/1-h kapsamında ifade edildiği üzere taraflardan birinin talebi üzerine mahkemece ivedi görülmesi gereken bir dava olarak ele alınabilir ve adli tatil içerisinde dava görülebilir. Sonuç olarak kural olarak kanunda sayılan ( HMK 103) davalar ve işler dışında davalar adli tatilden sonra görülmektedir fakat mahkemece veyahut taraflardan birinin talebi üzerine ivedi olarak gerçekleştirilmesi gereken bir dava varsa bu davada nöbetçi mahkeme tarafından adli tatil içerisinde görülebilir.
Boşanma davası adli tatil içerisine denk gelen taraflar eğer davanın acil sonuçlanmasını istiyorlarsa yani davanın ertelenmesini istemiyorlarsa bunu talep ettikleri takdirde dava adli tatil içerisinde görülebilecektir.