Anlaşmalı Boşanma İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Anlaşmalı Boşanma İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Anlaşmalı boşanma davası için gerekli belgeler boşanma davasının kabul edilmesi için oldukça önemlidir.
Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarında daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Ancak bunun için boşanma davalarında her konuda uzlaşma olması gerekmektedir.
Bu noktada Anlaşmalı Boşanma İşlemleri İçin Gerekli Evraklar için bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Belirli şartların yerine getirilmesi bu aşamada oldukça önem teşkil etmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Anlaşma boşanma koşulları yasalarla belirtilmiştir. Anlaşmalı boşanma şartları ise:
- Anlaşmalı olarak boşanabilmek için evliliğin bir senesini doldurmuş olması gerekmektedir. (EVLİLİKTE 1 YIL ŞARTI)
- Anlaşmalı boşanmaya karar veren karı-koca dava dilekçesi hazırlayarak dava açılır. (DAVA DİLEKÇESİ)
- Bir senelik evlilik koşullarının yerine getirilmesi durumlarında boşanma ile meydana gelecek tüm konularda uzlaşma sağlanmış olması gerekmektedir. Bu uzlaşmalar anlaşmalı boşanma protokolü ile hazırlanmalıdır. (ANLAŞMA PROTOKOLÜ)
- Anlaşmalı boşanma davası açılması için Aile mahkemeleri tevzi bürosuna gidilerek dava harç ve masraflar mahkeme veznesine yatırılır. 2024 yılı için ortalama 2.500 TL masraf gerekmektedir. ( DAVA HARÇ VE MASRAFLARI YATIR)
- Boşanmayı talep eden tarafların, varsa ortak çocuklarının velayetleri hakkında da anlaşmaya varması gerekmektedir. (VELAYET)
Anlaşmalı boşanma davasının dava dilekçesinin ve protokolün hazırlanması, nafaka, tazminat ve ziynet eşyaların paylaşılması, duruşma günün daha erken alınması ve sorumsuz tamamlanması için davanın boşanma avukatı ile takip edilmesi önemlidir. Dilerseniz davanızı kendiniz açabilirsiniz, dilerseniz avukat desteği ile davanızı takip edebilirsiniz.
Bu koşulların yerine getirilmesinden sonraki en önemli koşul ise, boşanma davasının aile mahkemesi tarafından boşanma talebinin kabul olması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma davası süresi mahkemenin yoğunluğuna ve davanın içeriğine göre değişmektedir. Davanın avukat ile takip edilmesi dava duruşma günün alınması ve karar verilmesi yaklaşık 1 hafta ile 1Ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Kararın yazılması ve kesinleştirilmesi ile Aile mahkemesi tarafında Nüfus müdürlüğüne yazılarak medeni durumu değişecektir.
Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesine göre evlilik birliğinin temelden sarsılması halinde, tarafların anlaşmalı boşanma koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bunun yanında her boşanma davası, diğerlerinden farklıdır.
Boşanma davasında Yapılacak olan yanlışlar ve hatalar, davanın reddedilmesine ya da çekişmeli olarak devam etmesine yol açabilir. Davanın red olması halinde, 3 sene içerisinde aynı sebeple boşanma davası açılamaz.
Anlaşmalı boşanma davalarının açılması ve bu şekilde kısa sürede boşanmasının mümkün olması için yasalarda belirli olan anlaşmalı boşanma şartlarının yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Ancak bu şartların yerine getirilmesi durumunda boşanmak isteyen taraflar anlaşmalı boşanma davası açabilmektedirler.
Anlaşmalı Boşanma İşlemleri ve Şartları
Yasalarda belirtilmiş olan anlaşmalı boşanma şartları aşağıda sıralanmıştır. Anlaşmalı boşanma davalarının açılması konusundaki ilk şart evliliğin bir yıldan fazla olması şartıdır.
Evlilik tarihinden itibaren bir senenin dolmuş olması durumunda tarafların anlaşmalı boşanma davası mümkün olabilmektedir. Bir senenin dolmadığı evliliklerde anlaşmalı boşanma davası açılması mümkün değildir. Bu kişiler çekişmeli boşanma davası açabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü:
Bir yıllık evlilik şartını yerine getiren kişilerin diğer bir şart olarak boşanmak ve boşanma ile ortaya çıkacak diğer tüm konularda anlaşmış olmaları ve bunu anlaşmalarını anlaşmalı boşanma protokolü ile hazırlamaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü iki tarafından hür iradesi ile hazırlanmalı ve iki tarafından imzalaması gerekmektedir.
Nafaka ve Tazminat Talepleri
Hazırlanacak olan bu protokolde taraflar boşanma ile ortaya çıkacak haklarının aralarının nasıl dağılacağını ve kimin ne talep edeceğinin belirlenmesi konusunda bilgi içermelidir.
Boşanmak isteyen tarafların varsa ortak çocuklarının velayetinin kimde olacağı, velayeti almayan tarafın çocuğu ne sıklıklar ne zaman göreceği, tarafların birbirlerine verecekleri nafaka türleri, miktarları, ödeme şekli ve yıllık artışları, ödenecekse maddi ve manevi tazminatlar ile mal paylaşımı konuları bu protokolde açık ve net bir şekilde belirlenmelidir.
Bu protokol saydığımız oldukça önemli ve hukuki olarak bilgi gerektiren bu işlemlerin yapılmasını gerektirmektedir.
Bu sebeple de bu konuda bir uzman avukattan yardım alınması gerekebilmektedir. Aksi durumda hak kayıplarının olması ve mahkemenin bu protokolü kabul etmemesi gibi sonuçlar doğabilmektedir.
Eşlerin Duruşmaya Bizzat Katılması Şartı
Tüm bu şartların yerine getirilmesinden sonraki önemli bir diğer şart, tarafların boşanma davasında bulunmasıdır.
İki tarafta boşanma duruşmasında orada bulunarak mahkemenin teyit almasını sağlamalıdır. Her ne kadar tüm evraklar iki tarafında imzasını taşısa bile mahkeme sözlü olarak onay almak isteyecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Türk Medeni Kanunun 166'ncı maddesi uyarınca evlilik birliğinin temelden sarsılması durumunda ve tarafların anlaşmalı boşanma şartlarını yerine getirmesi durumu ile iki tarafında tüm konularda anlaşabilmesi durumunda anlaşmalı boşanma davasının açılması ile evlilik birliğinin sonlandırılması mümkün olabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen eşlerin temin etmesi gerekli olan evraklar anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davalarının sorunsuz bir şekilde açılması ve davaların sonuçlanabilmesi için hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü doğru şekilde hazırlanmalıdır.
İnternet ortamında bulunan standart dilekçe ve protokol örnekleri eşlerin bu konuda yanılmalarını ve mahkemece kabul edilemeyecek şekilde dilekçe ve protokol hazırlamalarını meydana getirebilmektedir. Bu konuda özellikle her boşanma davasının diğerlerinden farklı olacağı ve kişiye özel bir şekilde dilekçe ile protokolün hazırlanması gerektiği bilinmelidir. Yapılacak yanlış ve hatalar ile davanın reddedilmesi durumunda üç yıl içerisinde aynı sebeple boşanma davası açılmamaktadır.
Anlaşmalı Boşanma İçin Avukat ve Danışmanlık...
Anlaşmalı şekilde boşanmak isteyen eşlerin ilk yapması gereken bu konuda uzman olan bir avukata gitmeleri ve hukuki yardım almaları olacaktır.
Bu durumda hakların korunması, davanın kısa sürede açılması ve yine davanın tek celsede görülerek boşanmanın gerçekleşmesi sağlanacaktır. Avukatlar ile çalışılması durumunda hukuki olarak bir risk alınmadan davanın görülmesi sağlanabilmektedir. Bu konuda avukat ücreti ödeyemeyecek durumda olan kişiler ise bulunulan şehirdeki baroların adli yardım komisyonundan bilgi alabilmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma davasını kendisi açmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır.
Anlaşmalı şekilde boşanmak isteyen kişilerin mahkemeye başvurarak dava açması gerekmektedir. Bunun yerine nüfus müdürlüğü veya evlendirme dairelerine yapılacak başvurular geçerli olmayacaktır. Boşanma Davalarının açılması için mutlaka dava dilekçesi gerekmektedir. Dava dilekçesi olmadan dava açılamaz.
Dava dilekçesinin hazırlanması konusunda şekil ve usul yönünden dikkatli olmak gerekmektedir. Dilekçede yer alacak bilgiler ile başvuru nedeni ve hukuki olarak bir temelinin olması oldukça önemlidir.
Boşanma Davasının açılmasında oluşturulacak olan dava dosyasının içerisinde mutlaka kimlik fotokopileri konulmalıdır. Kimlik fotokopisi bu konuda yeterli olacak ve nüfus kaydı gibi belgelere ihtiyaç duyulmayacaktır. Anlaşmalı boşanma konusunda en önemli olan hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolüdür.
Bu protokolün hazırlanmasında çok dikkatli olunmalıdır. İçeriği hukuka uygun bir şekilde olmalı ve boşanma ile ortaya çıkacak tüm hukuki konuları içermelidir. Bu protokolün ayrıca şekil yönünden de bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı Boşanma Davasının açılması ile duruşma günü belirlenecektir.
Duruşmada mutlaka iki tarafında hazır bulunması gerekmektedir. Taraflardan birinin gelmemesi durumunda dava görülemeyecektir.