Boşanma Davası Anlaşmalı
Yayınlanma:
Boşanma Davası Anlaşmalı | Boşanma kararını bilinçli bir şekilde almış olan ve birlikte bu kararı vermiş olan kişilerin pek çoğu bu süreçte anlaşmalı boşanma davaları ile boşanıyorlar. Birbirlerinin sahip olduğu haklara müdahale etmeden ve evliliklerinden doğan her türlü sorumluluğu kendileri arasında paylaşarak bu kararı...
Boşanma Davası Anlaşmalı dava şartları nelerdir? Boşanma kararını bilinçli bir şekilde almış olan ve birlikte bu kararı vermiş olan kişilerin pek çoğu bu süreçte anlaşmalı boşanma davaları ile boşanıyorlar.
Birbirlerinin sahip olduğu haklara müdahale etmeden ve evliliklerinden doğan her türlü sorumluluğu kendileri arasında paylaşarak bu kararı verebilen kişiler mahkemelere anlaşmalı boşanma yoluyla boşanma kararlarının verilmesi üzerine başvuru yapabilmektedir.
Özellikle en kısa sürede boşanmanın gerçekleştirilmesinin istendiği ve kişilerin en az zararla evlilik birliğini sonlandırabilecekleri davalar bunlar olmaktadır.
Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca boşanma kararında ve boşanma sonrası ortaya çıkan her türlü maddi ve manevi yükümlülük üzerinde uzlaşmaya varmış olan eşlerin anlaşmalı boşanma davası ile boşanması mümkün olmaktadır.
Eşlerin evlilik birliğinin sağlıklı bir şekilde yürümediğinin farkına varmasının ardından dile getirilen talepler anlaşmalı boşanma davasının açılmasına ilişkin oluyor.
Özellikle boşanma sonrası ortaya çıkan sorunların taraflar arasında büyük anlaşmazlıklara yol açması ve bunların da yargılama süreçlerini uzatması dikkate alındığında tarafların anlaşmalı bir şekilde mahkemeye geldiği bu boşanma davaları oldukça kısa sürede sonuçlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen kişilerin 1 yıldan daha fazla süredir evli olması gerekiyor. Eğer 1 yıldan daha az süre bir beraberlik için boşanma kararı verilmişse bu kararların 1 yıllık sürenin ardından anlaşmalı boşanma davasına dahil edilmesi söz konusu değildir. Bu durumda kişilerin anlaşmalı boşanma talebiyle ayrı bir dava açması gerekmektedir. Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma nedir
Anlaşmalı Boşanma Davasını Açmak için Neler Gerekir?
Boşanma Davası Anlaşmalı olması adından da anlaşılacağı üzere taraflar arasında bir antlaşma ile mümkün olması öncesinde eşlerin mutlaka boşanma konusunda fikir birliği yapmış olması ile mümkün oluyor. Ancak her iki eş de boşanmayı talep ederse bu davaların açılması mümkün olmaktadır. Boşanma davalarında sürecin uzamasının en temel sebeplerinden olan velayet hakkı ile ilgili konularda ikinci önem sırasında konuşulmalıdır. Taraflar burada kendi çıkarlarını ve menfaatlerini değil çocuklarının çıkarlarını ve geleceğini düşünerek akılcı bir karar vermelidirler. Velayetten sonra konuşulması gereken konu çocuğun velayet hakkına sahip olan kişinin diğer eşten alacağı nafaka miktarı olmaktadır. Kişilerin boşanma davasının ardından ihtiyaçlarının bulunması halinde yoksulluk nafakası adın altında bir nafaka bedeli daha alması söz konusu olabiliyor. Bu noktada kişilerin maddi durumları, eğitim seviyeleri, mal varlıkları, tekrar evlenme ihtimalleri üzerinden bir değerlendirme yapılarak karar verilmektedir. Kişilerin anlaşmalı boşanma davalarında dava öncesinde uzlaşmaya varmaları gereken bir nokta da mal varlığının paylaşımı olmalıdır. Bu konuda kişiler eş ve ziynet eşyaları üzerinde paylaşımlara ya da karşılıklı tazminat verilmesi yoluna gidebilmektedir. Özellikle boşanma davasının ardından çıkan kararlardan memnun kalmayan kişilerin tekrar dava açmak istemesi ve bunun mümkün olmamasının ardından kişilerin anlaşmalı boşanma protokolleri hazırlanırken mutlaka talep ettikleri noktalarda bir avukat yardımıyla hareket etmesi isabetli olacaktır. | Boşanma Davası AnlaşmalıAnlaşmalı Boşanma Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Boşanma Davası Anlaşmalı davaları aile mahkemelerinde eğer aile mahkemeleri bulunmayan bir yerde dava açılıyorsa da asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Eğer yetki itirazı ile başvuruda bulunulmak isteniyorsa bu durumda da tarafların son altı aylık dönemde ikamet etmiş oldukları yerdeki aile mahkemesinde davaların sürdürülmesi söz konusu olmaktadır. | Boşanma Davası AnlaşmalıAnlaşmalı Boşanma Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
Boşanma Davası Anlaşmalı olması Tarafların boşanmaya ilişkin taleplerini ve boşanma sonrası ortaya çıkan tüm maddi ve manevi yükümlülükleri ile ilgili taleplerini açık bir şekilde anlaşma protokolleri üzerinden belirlemesi sebebiyle davanın görülmesi 1 ile 2 haftalık sürede gerçekleşmektedir. Mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösteren bu süreler tek celsede davanın sonuçlanmasını da mümkün kılabiliyor. Boşanma Davası Anlaşmalı danışmanlık.Boşanma Karar Nasıl Kesinleşir?
Mahkeme tarafından verilmiş olan gerekçeli kararın kişilere tebligatla ulaştırılmasının ardından kişiler 15 günlük sürede temyiz yoluna gidebilirler. Bu hak kullanılmadığında davalar kısa sürede sonuçlanmaktadır. Boşanma kararı mahkemenin bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüklerine iletilir. Mahkeme tarafından verilmiş olan karar nüfus kayıtlarına eklenerek kişilerin resmi nüfus kayıtları üzerinde de boşanmış oldukları belgelenmiş olur. Boşanma Davası Anlaşmalı nasıl olur.Bu haber toplam 295 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Boşanma Hukuku