Boşanma İçin Gereken Evraklar

Boşanma İçin Gereken Evraklar
Boşanma İçin Gereken Evraklar Boşanmak davalarının açılabilmesi için bazı evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Yasal olarak belirlenen belgeler hukuki ve usul yönünden doğru şekilde hazırlanmalıdır. Bu şekilde yapılacak başvurularda dava kabulü yapılabilir ve davanın sonuçlanması sağlanabilir. Boşanma davası açılabilmesi için öncelikle boşanmayı gerekli kılacak...
Boşanma İçin Gereken Evraklar Nelerdir? Boşanma davalarında istenen evrak yalnızca kimlik belgesidir. Boşanmak için başvuracak olan davacı kimlik belgesi ile beraber ilgili mahkemeye giderek dava sürecini başlatabilir. Boşanma için gereken evraklar arasında evlilik cüzdanı, pasaport gibi ekstra belgeler yoktur. Boşanmalar Aile Hukuku’na ilişkilidir. Bundan dolayı davalar da Aile Mahkemesi’nde açılmalıdır. Yani boşanma talebinde bulunacak olan kişiler kimliklerinin yanı sıra boşanma davası dilekçesi ile beraber aile mahkemelerine gitmelidir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere ikiye ayrılır. Taraflar her konuda ortak bir karara varmışlar ise anlaşmalı boşanma davası açılır. Bu davada ortak karar alınması gereken konular şu şekildedir:
  • Ortak malların paylaşımı,
  • Varsa çocukların velayeti,
  • Tazminat,
Bu konularda anlaşma sağlanamazsa eğer çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. Hangi davanın açıldığına göre de dava süresi değişebilir. Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı yaklaşık 2-3 aydır. Çekişmeli boşanma davalarının süresi ise daha uzundur. Çekişmeye konu olan konuya göre davanın süre de 2 yıla kadar ulaşabilir.

Boşanma Davalarında Kim Avantajlıdır?

Boşanma davalarında en merak edilen konulardan bir tanesi davayı açan kişin avantajlı konuma sahip olup olmadığıdır. Ancak boşanma davalarında davayı açan kişi ya da davalı olmak önemli değildir. Boşanma davasında avantaj sağlayabilmek için ister davalı ister davacı olsun iddiaların en iyi şekilde savunulması gereklidir. İddiaları için gerekli kanıtları sunabilen kişi boşanma davalarında da avantajlı olacaktır.

Boşanma Davalarında Harç Ücreti

Boşanma davalarının açılabilmesi için harç ücretinin ödenmesi gereklidir. Boşanma davaları harç ücreti 2019 yılında 35,90 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra posta ve müzekkere masrafları için de 100 TL ödenmelidir. Boşanma davaları için avukata vekalet verecek olan kişiler avukatlar için de ücret ödemelidir. Bu ücretler avukata ve davanın zorluğuna göre değişebilir. Bazı boşanma davaları çok kolay bir şekilde sonuçlanabilse de bazılarının çekişme nedeni oldukça karmaşık süreçleri barındırabilir. Bundan dolayı da avukat ücretlerinin ne kadar olacağını net bir şekilde söylemek pek mümkün değildir.

Boşanma İçin Gereken Evraklar

Boşanmak davalarının açılabilmesi için bazı evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Yasal olarak belirlenen belgeler hukuki ve usul yönünden doğru şekilde hazırlanmalıdır. Bu şekilde yapılacak başvurularda dava kabulü yapılabilir ve davanın sonuçlanması sağlanabilir. Boşanma davası açılabilmesi için öncelikle boşanmayı gerekli kılacak hukuki bir sebep ortaya konmalıdır. Bu sebepte gerekli belgeler içerisinde belirtilmelidir. Hukuki olarak yasalarda belirtilen boşanma sebeplerinden birinin geçerli olmaması durumunda boşanma davasının açılması mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde mahkemeye sunulan evrakların hepsinin gerekli usul ve şekil şartlarına uygun olması da gerekmektedir. Bu sebeple boşanma davası gereken evraklar ve bunların hazırlanması oldukça önemlidir.

Boşanma Davası İçin Gereken Evraklar

Boşanma Dilekçesi Boşanma davalarının açılması için mahkemeye bir dilekçe verilmelidir. Bu dilekçede boşanmaya taraf olan eşlerin bilgileri ve boşanma konusundaki istek ile boşanmaya sebep olan durum belirtilmelidir. Bunun yanında hangi tür boşanma davası açılacağı da dilekçede belirtilmelidir. Farklı türlerde açılacak boşanma davaları için farklı dilekçeler hazırlanmalıdır. Bu dilekçeler yasalarda belirtilen hukuki ve usul ile şekil yönlerinden doğru şekilde hazırlanmış olmalıdır. Aksi durumlarda bu dilekçelerin kabulü mümkün olmayacaktır. Boşanma dilekçesi boşanma davası belgeleri içerisindeki ilk ve en önemli evraklardan birisidir. Bunun hazırlanması konusunda boşanma davasının türü oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma davalarında farklı bir boşanma dilekçesi hazırlanırken, çekişmeli boşanma davalarında farklı bir boşanma dilekçesi hazırlanmaktadır. Bu dilekçeler usul yönünden belirli bir şekil ihtiva etse de içerik yönünden her dava için farklı olmaktadır. Bu sebeple internet üzerinden bulunan dilekçe örnekleri her zaman işe yaramayacaktır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında dilekçeler boşanma durumuna ve sebebine oldukça farklı olabilmektedir. Bu sebeple bu dilekçelerin bir avukat ile doldurulması faydalı olacaktır. Dilekçelerde yapılan yanlışlıklar davanın reddedilmesine sebep olacaktır. (Boşanma İçin Gereken Evraklar)

Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Anlaşmalı Boşanma Protokolü Evrakı

Anlaşmalı boşanma davaları için en önemli evrak anlaşmalı boşanma protokolü olmaktadır. Bu davalarda boşanma için gerekli evraklar arasında mahkemenin en çok dikkat edeceği ve sonucun alınmasına büyük etki edecek evrak bu protokol olmaktadır. Bu protokol yasalara ve hukuka uygun şekilde hazırlanmalı ve her iki tarafında boşanma ve sonrasındaki haklarını bilerek hazırlaması gereken bir evraktır. Bu evrak içerisinde çocuğun velayeti, nafaka, tazminat ve çocuğun velayetini almayan kişi ile görüşmesi konusundaki düzenlemeler bu evrak ile belirlenmektedir. Bu sebeple de bu evrakın hazırlanması ve sunulması konusunda dikkatli ve özenli davranılmalıdır. Bu evrakta yapılan yanlış ve hatalar davanın uzamasına neden olmaktadır. (Boşanma İçin Gereken Evraklar)

Boşanma Davasında Tanık Listesi Evrakı

Çekişmeli boşanma davasında boşanmayı isteyen tarafın geçerli bir hukuki sebep ortaya koyması gerekmektedir. Ayrıca bu hukuki sebebi ispatlaması da gerekmektedir. Bu ispat yapılamadığı zaman dava düşecek ve boşanma gerçekleşmeyecektir. Bu sebeple boşanma için gerekli belgeler arasında boşanma sebebinin ispatına tanıklık edeceklerin listesi de bulunmaktadır. Bu liste hazırlanırken tanıkların hangi olaya tanıklık ettikleri belirtilmelidir. Tanıkların ifadelerinin çelişkili olmaması da gerekmektedir. (Boşanma İçin Gereken Evraklar)

Boşanma Davasında Delillerin Sunulması ve Delil Evrakları

Boşanma davalarında davacı tarafın haklı gerekçesini ispat etmesi için yasal bazı delillerde ortaya koyabilmektedir. Bu delillerin mahkemeye sunulması da usul ve şekil yönü ile ve hukuki olması yönü ile oldukça önemlidir. Birçok durumda hukuki olmayan delillerin sunulması davada haklılığın değişmesine neden olabilmektedir. Böyle bir duruma düşmemek için yasal olarak hukuka uygun şekilde delillerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Bunlar için de bir avukattan yardım alınması oldukça önemli olacaktır. Davaların sorunsuz bir şekilde yürütülmesi konusunda evrak ve belgeler oldukça önemlidir. Bunların hukuki, usul ve şekil yönünden doğru olması gerekmektedir. (Boşanma İçin Gereken Evraklar) Diğer makalelerimize Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarımızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara