Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur? Bir günde boşanma olur mu?

Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur? Bir günde boşanma olur mu?
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında ise çoğu zaman tek celse de bitmektedir.

Boşanma süreci, eşler arasında yaşanan anlaşmazlıkların mahkemeye taşınması ve resmi olarak evlilik birliğinin sonlandırılması işlemidir. Bu süreç, hem duygusal hem de hukuki açıdan zorlayıcı olabilir.

Eşler, bu süreci mümkün olan en hızlı ve en az yıpratıcı şekilde tamamlamak isterler. 2024 yılında boşanma avukatı ücretleri, dava dosyasının karmaşıklığına bağlı olarak belirlenirken, en az 17.900 TL olarak güncellenmiş ve buna %10 KDV eklenince toplam tutar 19.690 TL olmuştur.

Boşanma sürecinin çeşitli yönleriyle ilgili merak edilen konulara detaylı bir bakış atalım.

En Hızlı Boşanma Yöntemi: Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma, nafaka, tazminat ve varsa çocuğun velayeti gibi konularda önceden anlaşmış olmalarını gerektirir. Anlaşmalı boşanma sürecinde dava genellikle tek celsede sonuçlanır, bu da sürecin en hızlı ve en az yıpratıcı şekilde tamamlanmasını sağlar.

Boşanma Avukatı Ücreti 2024

2024 yılı itibarıyla belirlenen boşanma avukatı ücreti, her dava dosyasına özel olarak ve ayrıca hesaplanır. Bu ücretlerin en azı 17.900 TL olup, %10 KDV ile birlikte toplamda 19.690 TL'ye ulaşır.

Anlaşmalı Boşanmada Avukat Gerekir mi?

Anlaşmalı boşanma sürecinde avukatla temsil zorunlu değildir. Eşler mahkemede kendilerini temsil edebilirler. Ancak, tarafların avukat tutma tercihinde bulunmalarında hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapmalı?

Tek celsede boşanmanın en kolay yolu anlaşmalı boşanmadır. Bu için eşlerin, Aile Mahkemesi'ne boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü sunmaları ve en az 1 yıldır evli olmaları gerekir.

Boşanmak için Devlet Avukat Veriyor mu?

"Adli Yardım Yolu İle Boşanma" olarak bilinen bu süreçte, maddi durumu yetersiz olan kişiler devlet tarafından sağlanan avukatlık hizmetinden faydalanabilirler. Bu hakkın kullanılması için ilgili ilin barosuna başvurulması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanmada Dava Masraflarını Kim Öder?

Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme masrafları ve varsa vekalet ücreti, tarafların anlaşmasına göre ödenir. Bu masraflar, anlaşmalı boşanma protokolünde belirlenir.

Boşanmak İçin Harç Parası Ne Kadar?

2024 yılı itibarıyla, boşanma davası başvuru harcı 2.200 TL olarak belirlenmiştir. Yargılama ücretleri, davanın detaylarına göre değişiklik gösterir.

Anlaşmalı Boşanmaya Taraflar Gelmek Zorunda mı?

Anlaşmalı boşanma sürecinde, hakim boşanma kararı verebilmek için tarafların bizzat duruşmaya katılmasını ve iradelerini serbestçe açıkladıklarından emin olmak ister.

Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biter mi?

Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biter. Anlaşmalı boşanma davası Ortalama 1 gün ile 40 günde sonuçlanır.

Tek celsede boşanma (anlaşmalı boşanma) için evlilik süresi başta olmak üzere birtakım şartların birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Aile mahkemelerine açılan anlaşmalı boşanma davasıyla çoğu zaman tek celsede boşanma kararı alınmakta ve evlilik birlikteliği sonlandırılmaktadır.

Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi?

Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi sorusu boşanan eşlerin cevabını merak ettiği önemli sorudur.

Çekişmeli boşanma davası tek celsede bitmez. Çekişmeli boşanma davasının sonuçlanma süresi 300 gün olup ortalama 6-7 celsede sonuçlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanmanın Tek Celsede Sonuçlanması İçin Ne Yapılmalıdır?

Anlaşmalı boşanma davasının etkili ve hızlı bir biçimde sonuçlanması için anlaşmalı boşanma protokolü başta olmak üzere dava dilekçesinin iyi hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda eşler arasında;

  • En az 1 yıllık evlilik birlikteliğinin bulunması,
  • Evlilik birlikteliğini sona erdirme kararıyla birlikte boşanmanın doğuracağı tüm haklar üzerinde anlaşma sağlanması,
  • Boşanma iradesinin mahkemede baskı altında kalınmadan ifade edilmesi

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlara haiz evli kimseler eşleriyle anlaşarak boşanma hakkına sahiptir. Boşanma davasında anlaşmanın belirlenmesi anlaşmalı boşanma protokolü ile olmaktadır.

Tüm hukuki sonuçların yazıya döküldüğü boşanma protokolünde velayet, mal paylaşımı, nafaka başta olmak üzere boşanmayla ortaya çıkacak tüm detaylar atlanmadan yazılmalıdır.

Boşanma protokolüyle birlikte aile mahkemesine eşlerden birisinin anlaşmalı boşanma davası açması davanın başlaması için yeterlidir.

Mahkeme eşleri mahkemeye davet ederek protokolü kabul edip etmediklerini soracak ve gerekli şartlarda eksiklik olmaması ve tarafların boşanmak istemeleri halinde çoğu zaman tek celsede boşanmaya karar verecektir.

Tek Celsede Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer konusunu da boşanma davalarında oldukça merak edilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye ulaştırılmasıyla açılmaktadır.

Mahkeme gerekli dava açma şartlarının oluşması halinde mahkeme günü belirleyecek ve eşlere davetiye göndererek mahkeme tarihini bildirecektir.

Anlaşmalı Boşanma Tek Celsede Biter Mi?

Taraflar boşanma gerekçeleri başta olmak üzere, malların paylaşımı, varsa çocuğun velayeti, nafaka ve tazminat gibi haklar konusunda anlaşmaya vardıkları boşanma süreçleri anlaşmalı boşanma olarak tanımlanıyor.

Çiftlerin avukat danışmanlığından birlikte hazırladıkları ve mahkemeye sundukları boşanma dilekçeleri ile başlayan süreç anlaşmalı boşanma olması sebebiyle tek celsede boşanma olarak sona ermektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın tek celsede sonuçlanması için bazı usul ve kurallar bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanmaya karar veren eşler, hazırlanacak belgelerin usullere uygunluk taşıması, başvuru süreci ve duruşma sürecinde usullere uygun olarak hareket edilmesi, davanın istenilen sonuca en hızlı şekilde ulaşması bakımından önemlidir.

Tek Celsede boşanma Davanız da yapılacak hata ve eksiklik nedeniyle dava ret olabilir. Bu durumda da reddedilen bir boşanma davası aynı gerekçe ile 3 yıl içersin de tekrar açılamayacağından eşler 3 yıllık süreyi beklemek durumunda kalabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Avukat ve Danışmanlık

Anlaşmalı boşanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyen eşlerin avukat ve danışmanlık hizmeti çerçevesinde sürecin takip edilmesi faydalı olacaktır.

Davanızın avukat ile takip edilmesi durumunda, boşanma protokolünün hazırlanmasında haklarınız korunarak yapılacağını, duruşma günü ve süreci kısalacağını, tek celsede sonuçlanacak boşanma davanızın, kısa sürede kesinleştirilerek, nüfus kayıtlarına işlenmesi sürecinde faydası olacaktır.

Tek Celsede Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çiftlerin anlaşmalı boşanmaya karar vermesi sonucu davanız tek celsede sonuçlanacaktır. Anlaşmalı boşanma davasının Avrupa birliği tahmini tamamlanma süresi olarak 40 gün olarak belirlenmiştir.

Bu 60 günlük süre taraflara tebligat yapılması, gerekçeli kararın yazılması ve kararının taraflara tebliğ edilmesi sürecidir. Anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemesinin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde duruşmanın yapılması 7 gün ile 15 gün kararın yazılması ve boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 15 gün süreceği tahmin edilmektedir.

Toplamda boşanma davasının yapılması ve kararın kesinleşmesi 15 gün ile 30 gün içerisin de sonuçlanmaktadır. Tek celsede Boşanma halinde kadın tekrar evlenebilir mi ? İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır hakkında ki yazımızı okuyabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma dava masraf ve avukatlık ücretleri için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara