Boşanma Davası ve Nedenleri | Yaşadığımız toplumda aile, çekirdek ve en önemli kurumlardan birisidir. Evlilik kutsal bir müessese kabul edilir. Ancak maalesef evlenirken kimse istemese de belirli durumlardan kaynaklı boşanmalar elzem olmakta ve yaşanmaktadır. Toplumun temel çekirdeği olan evliliği gerçekleştirmek için olduğu gibi bitirmek için de belirli yasal yükümlülükler zorunludur.
Evlilik kurumunun yasal gereklilikler yerine getirilerek resmi olarak sonlandırılmasına, hukukta boşanma denir. Boşanma davaları genel olarak iki türlü olmaktadır. Bunlardan biri anlaşmalı boşanma davası olarak, bir diğeri ise çekişmeli boşanma davası olarak geçer.
Boşanma Davası ve Nedenleri | Boşanma Davalarında Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası, çiftlerin artık evliliklerini sonlandırmak üzere ortak olarak anlaşmaları üzerine mahkemeye başvurarak sorunsuz bir şekilde ayrılmalarının bir prosedürüdür. Burada çiftler, tazminat, paylaşım, varsa çocukların bakımı ve diğer bir çok konuda hali hazırda anlaşmışlardır ve mahkemeye giderek yasal gerekliliklerin uygulanmasını talep ederler.
Boşanma Davalarında Çekişmeli Boşanma Nedir?
Boşanma davası, çekişmeli ise karmaşık ve zor olanıdır. Evlilik kurumuna dahil olan taraflardan birinin kabul etmemesine rağmen bir diğerinin boşanma isteği üzerine açılan davalara çekişmeli boşanma davası denilir. Boşanmanın gerçekleşmesi için gerçekleşmesi gereken durumlar ise Medeni Kanun tarafından belirlenmiştir.
Medeni Kanun, madde 161’e göre, boşanmanın gerçekleşebilmesi için; hayata kast, zina, kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat yaşama, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelden sarsılması durumlarından en az birinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar arasında en soyut ve kanıtlanması zor olanı ise “evlilik birliğinin temelden sarsılması” maddesidir.
Boşanma Davasını Taraflarda Hangi Yerdeki Aile Mahkemesinde Açar?
Çekişmeli boşanma davası, davaya söz konusu olacak çiftin, son 6 ay boyunca ikamet ettiği yer mahkemesine veya böyle bir durum yoksa taraflardan birinin yaşadığı yer mahkemesine başvurularak açılabilmektedir. Avukata ve profesyonel hukuk yardımına başvurmadan yaygın olarak açılan davalardan biri olarak boşanma davalarında, sadece örnek dilekçeler ve yardımsız davalara başvurmak oldukça kötü sonuçlara ve büyük hak kayıplarına yol açabilmektedir. Burada önemli noktalardan biri bir boşanma davasının olumsuz sonuçlanması halinde, çiftin 3 yıl boyunca tekrar boşanma davası açamaması olmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası, niteliği gereği tazminat talebini içerebilen bir davadır. Davayı açan taraf kesinlikle kusursuz olmak zorunda değildir. Kusuru işleyen taraf da dava açma hakkına sahiptir. Davada taraflar kişilik haklarına yapılan saldırılar bulunduğunu savunarak manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Ayrıca devlet gerekli durumlarda saldırılara maruz kalan bir taraf varsa kişiyi korumak noktasında harekete geçer.
Ülkemizde ve dünyada genel olarak en çok şiddet uygulama durumundan ve geçimsizlikten kaynaklı davalara başvurulmaktadır. Toplumda kadının konumundan kaynaklı bir çok boşanmak isteyen kadın gerek toplumsal ve gerekse eşinin baskılarından kaynaklı dava açmaya çekinebilmektedir.
Bu noktada profesyonel hukuk yardımı almak ve cesur bir adım atmak oldukça önemlidir. Şayet söz konusu yaşam olmaktadır. Ayrıca kadınların şiddete maruz kalması durumunda özellikle günümüzde devletin ve hükümetlerin kadını koruma ve güvence altına almaya yönelik uygulama ve çabaları git gide artmaktadır.
Boşanma Sebepleri Avukat ve Danışmanlık
Genel olarak böylesi sıkıntılı durumlara konu olan çekişmeli davalarda, profesyonel yardım almadan amaca ulaşıldığı neredeyse hiç görülmemiştir. Ülkemizde gerçekleşen boşanmaların sebeplerine örnek vermek gerekirse bunların başlıcaları: Şiddet uygulamak, evi terk etmek, işe girip çalışmamak ve aileye bakmamak, sürekli alkol almak vb. gibi sebeplerdir.
Bununla birlikte ülkemizde bir çok çeşitli sebeplerle de boşanmalar gerçekleşmiştir. Bunlardan bazıları: eşi ile alay etme, Çok az veya hiç yıkanmama, eşinin cebinden habersiz para almak vb. olarak sıralanabilir. Boşanma davasında eğer zarar verildiyse harekete geçilmesi ve baskılara karşı tutarlı önleyici davranış sergilenmesinin uzun süreçte çok daha yararlı olduğu, boşanan bir çok kesim ve hukukçularca da sık sık dile getirilmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?