Nafaka Kararına İtiraz
Yayınlanma:
Nafaka Tehiri İcra Nafaka Temyiz Dilekçesi Sınırı Nafaka kanunu Maddesinin Açıklamasın da, Nafaka; boşanma sonrasında erkeğin eski eşine ve çocuklarına mahkemenin belirdiği miktarda, belli periyotlarda para verilmesidir. Nafakanın başlangıç tarihi, dava tarihidir. Nafaka şahsa bağlı bir haktır. Önceden vazgeçilmesi yani feragat edilmesi kesin hüküm oluşturmaz, sonradan...
Nafaka kararına itiraz, konusu, aile mahkemesinin kararı doğrultusunda, tedbir nafakası, iştirak nafakası, yardım nafakası olarak ortaya çıkar.
Nafaka kararına itiraz ise, ilk verilen tedbir nafakasının itirazı olabileceği gibi, nafakanın ödenmemesinden dolayı açılan ceza davalarında itiraz başvuruları ortaya çıkabilir.
Boşanma davalarının maddi sonuçlarından olan nafaka hususunda bilinmesi gereken birçok hukuki ayrıntı bulunur. O nedenledir ki; her boşanma davasında anlaşmalı bile olsa avukatlara danışılmasında bir avukat ile dava sürecinin takip edilmesinde fayda vardır.
Nafaka davası nasıl açılır konusunda bilgi almak için sayfamızı okuyabilirsiniz.
Nafaka Kararına İtiraz
Genel anlamda boşanma aşamasındaki eşler maddi açıdan zor duruma düşebileceği durumlardaki maddi sıkıntıların aşılabilmesi ve zarar görecek tarafın hayatına sorunsuz devam edebilmesi için kanunlarda nafaka hususuna yer verilmiştir. Nafaka, boşanma davası dilekçesinde belirtilerek de talep edilebildiği gibi boşanma davasının sona ermesinin ardından açılacak olan nafaka davası ile de talep edilebilir. Sadece iştirak nafakası olarak bilinen ve çocukların velayetini alacak tarafın çocuklarla ilgili maddi yüklerini hafifletebilmek adına kararlaştırılan nafaka türü için talep şartı aranmaz. Yine benzer şekilde boşanma davası öncesindeki ayrılık aşamasında veya boşanma davası devam ederken yine çocukların giderlerine destek sağlanabilmesi için tedbir nafakası için tarafların talepte bulunmasına gerek yoktur. Boşanma davası hakimleri uygun bulduğu durumlar için tedbir nafakasına hükmedebilir ve davanın sonuçlanmasıyla tedbir (geçici) nafaka, gerekli görülürse diğer nafaka türlerine dönüştürülür. Nafakanın ödenmemesinden dolayı açılan ceza davası hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Nafaka kararına itiraz edilebilir mi? Mahkemelerce verilen nafaka kararlarına karşı gerek borçlu tarafından gerekse de alacaklı tarafından itiraz hakkı bulunmaktadır. Nafakanın kaldırılması yönünde itiraz edilebileceği gibi nafaka alacaklısı tarafından nafakanın artırılması ya da nafaka borçlusu tarafından nafakanın azaltılması için nafaka itiraz davaları açılabilir. Nafaka borçlarında tehiri icra başvurusu yapılabilir mi? Peki boşanma davasında nafaka ödemesine kararlaştırılan taraf nafaka borcunu ödemezse ne olur? Kesinleşen nafaka kararlarının ardından eski eşler arasında bir alacak verecek ilişkisi doğmuş olduğu için ödenmeyen nafaka borçları için icra takibi de söz konusu olacaktır. Ödenmeyen nafaka borçları için ödeme emri, icra takibi başlatılması, haciz gibi icra iflas kanunu kavramları da devreye girecektir. İcra iflas kanununda tehiri icra olarak bilinen icranın geri bırakılması prosedürü nafaka borçları için geçerli değildir. Nafaka dışındaki durumlarda, ödenmeyen borç için gönderilen ödeme emrine istinaden 7 gün içerisinde ödenmeyen borç için haciz işlemi başlatılır. Ancak 7 günlük süreç içerisindeyken borçlu mahkemeden tehiri icra talebinde bulunabilir. Mahkemenin vereceği kararla icranın geri bırakılması sağlanmış olacaktır. Makalemizde Nafaka Kararına İtiraz Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.Bu haber toplam 597 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Ceza Hukuku