İs kanununa göre telefon kullanmak yasak mı? Telefonla oynamak isten Çıkarılır mı?

İs kanununa göre telefon kullanmak yasak mı? Telefonla oynamak isten Çıkarılır mı?
İş Kanunu, işyerinde telefon kullanımını işverenin belirleyebileceğini öngörür. İşçilerin özel iletişimlerinin izinsiz dinlenmesi ve kaydedilmesi suçtur. İşveren, sağlık, ahlak ve zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini derhal feshedebilir.

İş Kanunu ve ilgili mevzuatlar, işyerindeki telefon kullanımı, iletişim araçlarının denetimi ve sosyal medya kullanımı gibi konuları düzenlerken işçi ve işveren haklarını dengeli bir şekilde korumayı amaçlar. Bu bağlamda, işyerinde telefon kullanımı ve iletişim özgürlüğüne dair bazı önemli noktalar şunlardır:

İş Kanununa Göre Telefon Kullanmak Yasak mı?

İşverenler, işyerinde telefon kullanımını yasaklayabilirler. Bu yasaklama, hem masa telefonları hem de cep telefonları için geçerli olabilir. İşverenin, işyerindeki iletişim araçlarının kullanımı üzerinde tam yetkisi bulunmaktadır.

Şirket Telefonumu Dinleyebilir mi?

İşverenlerin, işçilerin telekomünikasyon yoluyla gerçekleştirdikleri iletişimi dinlemeleri veya kayda almaları, Türk Ceza Kanunu (TCK) 132 kapsamında suç teşkil eden bir eylemdir ve haberleşmenin gizliliğini ihlal eder.

4857 Sayılı İş Kanunu 25 Maddesi Nedir?

4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesi, işverenin sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar ve zorlayıcı sebepler nedeniyle iş sözleşmesini derhal feshedebileceğini belirtir.

Telefonla Oynamak İşten Çıkarılır mı?

Mesai saatleri içinde cep telefonu kullanımı, işçinin işten çıkarılması için geçerli bir neden olabilir. Ancak, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakları, sözleşmenin feshedilme şekline bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

İş Yerinde Telefon Toplamak Yasak mı?

Yargıtay, iş güvenliğini tehlikeye düşürebilecek durumlar söz konusu olduğunda işyerinde cep telefonu bulundurmanın yasaklanabileceğine karar vermiştir.

İşveren İşçinin Telefonuna Bakabilir mi?

İşverenin, işçinin iş ile ilgili olmayan şahsi telefonundaki mesajlara veya verilere izinsiz olarak erişmesi, işçinin kişilik haklarını ihlal eder ve haberleşme özgürlüğüne aykırıdır.

İşverenler Sosyal Medya Paylaşımlarının İçeriği Nedeniyle Çalışanlarını İşten Çıkarabilir mi?

İşçilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar, iş akdinin haklı veya geçerli sebeple feshedilmesine yol açabilir. Ancak, iş kanununda bu konuyla ilgili özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

İş Telefonunu Özel İşleri İçin Kullanan Çalışana Yargıtay'dan Emsal Karar. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından tüm çalışanları ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara daha imza atıldı. Emsal kararının verilmesine neden olan somut olayda, çalıştığı kurum tarafından kendisine işleri adına tahsis edilen telefonu kendi özel işlerinde kullanan kişi neden oldu.

2 ay boyunca yüksek faturanın gelmesi ve çalışanın çok sık yurt dışına çıkması gerekçe gösterilerek işvereni tarafından çalışan kovuldu. İşten çıkarılmasına sinirlenen çalışan ise iş mahkemesine başvurarak haksız nedenle feshin gerçekleştiğini, işe iadesini ve ayrıca sigorta primini düşük seviyeden yatırdığı gerekçesi ile 6 bin TL maaş aldığını ancak bayramlarda ve fazla mesailer ücret alamadığını ifade etti. Tüm yönleriyle olay birçok kişi için emsal bir karara imza atılmasına neden oldu.

Yerel Mahkeme Davanın Kısmen Kabulüne Karar Verdi

İş telefonu ile özel aramalar yaparak üst üste yüksek fatura gelmesine neden olan işçi, işveren tarafında işten çıkarıldı. Bunun üzerine haksız nedenle işten çıkarıldığını düşünen çalışan iş mahkemesinin yolunu tuttu. Mahkemede işe iadesini talep eden çalışan ayrıca, işverenin düşük sigorta primi ödediği, bayramda çalıştığı için fazla mesai ücretinin de ödenmesini talep etti.

İşveren ise iş için kendisine tahsis edilen telefonun özel işlerinde kullanıldığı için işten çıkarıldığı ve gelen bu faturaların bedelini ödemesi talebi iletildi. Tarafları dinleyen mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verince işveren tarafından karar üst mahkemeye taşındı.

Yargıtay’dan Tüm Çalışanları İlgilendiren Karar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesine intikal eden olayda, faturanın iş gerekli dışında kullanımının haklı bir itiraz olduğu ancak çalışanın yurt dışına çok sık çıkmasının yüksek faturanın belirlemesinde yeterli olmayacağı ifade edildi. 12 aylık faturanın üzerinde inceleme yapılması gerektiği belirtilerek mahkeme tarafından verilen karar bu yönüyle Yargıtay ilgili dava dairesi tarafından bozuldu.

Yaşanan bu somut olayda dikkat çeken en önemli detay ise iş gerekleri dışında iş telefonunu kullanan kişilerin iş akdinin feshinin mümkün olduğu ifadeleri olmuştur. Bu yönüyle karar birçok kişi için emsal niteliği taşıyor.

Bu haber toplam 247 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara