İş Kazası Tazminat Nasıl Alınır?

İş Kazası Tazminat Nasıl Alınır?
İş Kazası Tazminat Nasıl Alınır? İş kazası günümüzde artık çok yoğun yaşanan ve işçi ölümlerinin veya yaralanmalarının çok fazla olduğu bir ülke haline gelir olduk. İş kazalarının çoğu bilgisizlik, dikkatsizlik ve iş yerlerinde yeterli tedbirlerin alınmamasından kaynaklanmaktadır. İş kazalarında olmadan önce işverenler, iş yerinde mutlaka risk analizi...
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır? İş kazası tazminat alımı, görevi başında bulunan işçinin, iş saatleri içerisinde başına gelen kazalar sonucu açtığı tazminat davasında çıkan kararla alınmaktadır. İş kazası tazminat alımı için, gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak, bu kazanın iş yeriyle bağlantılı olan bir yerde geçirilmesi gerekmektedir. İş yeriyle bağlantılı olunan alanlar;
  • İşçinin çalıştığı alan,
  • İşe gidip gelirken geçirilen süre,
  • Öğlen molası,
  • İş yeri tarafından gönderilen bir yer,
  • İş yerinin aracı gibi yerlerdir.
Kişilerin bu alanlarda geçirdiği kazaların, iş saati içerisinde ya da fazladan mesai saatlerinde olması gerekmektedir. İşçinin eve dönüş için kullandığı serviste geçirilen kaza da bu tazminata dâhildir.

İş Kazası Tazminat Davalarında Davanın Konusu

İş kazası tazminat davasının amacı, iş kazasına uğrayan işçinin yaralanması ya da ölümü durumunda, işçinin veya mirasçılarının mağduriyetlerini karşılamak, haklarını almak için, işverene karşı yaptırım uygulamaktır. İş kazası tazminat davasının konusu, SSK tarafından karşılanan hakların dışında kalan zararların, işveren kişi veya kişilere ödetilerek, mağduriyetin giderilmesidir.

İş Kazası Tazminat Davası Nerede Açılır?

İş kazası için tazminat davasının açıldığı yer, Asliye Hukuk mahkemeleridir. Olayın gerçekleştiği esnadan itibaren, kolluk kuvvetleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, çalışanın inisiyatifi dışında olarak ceza davası açılır. Kazada zarar gören işçinin, bu davadan dönme hakkı yoktur. İş kazasının meydana gelmesinin sonunda, işçinin maddi ve manevi kayıplarının karşılanması amacıyla, yaşıyorsa işçi, vefat ettiyse ailesi tarafından açılabilen davalara, iş kazası tazminat davası denmektedir. İş kazası tazminat davalarında talep edilen tazminat miktarı gözetilmeksizin, dava Asliye hukuk Mahkemelerinde açılmaktadır. İş kazası tazminat davaları, işçinin ve ailesinin yaşadığı kayıplardan ötürü meydana gelen maddi ve manevi zararların karşılanmasını amaçlayan, hukuki bir süreçtir.

İş Kazasında Maddi Tazminat Davası Açılacak Durumlar

Maddi tazminat davası açma hakkı doğuran sebepler şu şekilde sıralanmaktadır; İş kazası geçiren işçinin ölmedi durumunda;
  • Cenaze giderleri,
  • Ölüm hemen olmamışsa, bu süreç içerisindeki tedavi giderleri,
  • Aile bireylerinin ölenin desteğinden yoksun kalması gibi durumlarda, tazminata başvurma hakkı bulunmaktadır.
İş kazası geçiren işçinin manevi kayıplar yaşaması durumunda;
  • Tedavi giderleri,
  • Kazançta meydana gelen kayıp,
  • Çalışma gücünde meydana gelen eksiklik ya da kayıplar,
  • Gelecekteki ekonomik durumun zarar görmesinden dolayı meydana gelen kayıplar sebebiyle, manevi tazminat davası açılabilmektedir.

İş Kazası Tazminat Nasıl Alınır?

İş kazası günümüzde artık çok yoğun yaşanan ve işçi ölümlerinin veya yaralanmalarının çok fazla olduğu bir ülke haline gelir olduk. İş kazalarının çoğu bilgisizlik, dikkatsizlik ve iş yerlerinde yeterli tedbirlerin alınmamasından kaynaklanmaktadır. İş kazalarında olmadan önce işverenler, iş yerinde  mutlaka  risk analizi yapılmalı, ve sorumluları uyarmalı, ne yapacakları konusunda talimatlar ile ikaz etmelidirler. Bu talimatlarda iş kazası riskine heran maruz kalacak işçilere tebliğ edilmesi gerekmektedir. Ayrıca İş yerin de iş kazalarında işçiyi koruyacak  alet, malzeme yeterli şekilde kendisine belge karşılığı teslim edilmesi gerekmektedir. İş kazasına maruz kalan işçilerin ilerde yaralanma ve ölüm haline  bilinmesi ve yapılması gereken bazı kurallar vardır. İş Kazası Halinde Yapılması Gerekenler konulu makaleyi okuyabilirsiniz. İş yerinde kaza meydana gelmesi durumunda, hastane kayıtlarına mutlaka iş kazası olduğu belirtilmelidir. İş kazası durumu bildirildiğinde hastanede polis tarafından ifadesi alınacaktır. İfade alınması esnasında iş kazası olduğunu, iş yerinde işverenin gerekli özeni dikkati ve güvenlik sağlanmadığından dolayı şikayetçi olup olmadığı belirtilir. İşçinin iş kazası sonucu tedavi raporları ile birlikte, iş kazasını geçirdiği Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak tahkikat yapılmasını talep eder. Sosyal güvenlik kurumu kendi bünyesindeki herangi bir hastaneye yönlendirerek tahkikat ve rapor işlemini başlatır. Bu hastanede raporlar incelenerek işçiye iş görememezlik raporu verilir. İş görememezlik raporundaki oran açılacak olan tazminat miktarlarını etkilemektedir.İş Kazası Davasında Tazminat Nasıl Belirlenir konulu makaleyi okuyabilirsiniz. İş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açılmış ise, bu rapor mahkemeye delil olarak sunulur. Tazminat davası açılmamış ise, bu rapora dayanılarak dava açılır. Yukarıda yapılan kısa açıklamalar ışığında iş kazasında sıkça sorulan sorular cevapları ile aşağıda verilmiştir. Makalede İş Kazası Tazminat Nasıl Alınır konusu bilgi için verilmiştir. Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara