İşveren Hangi Hallerde Sözleşmeyi Haklı Olarak Feshedebilir? Tazminat Öder Mi?
İş sözleşmesinin haklı fesih, Kanun'da öngörülen haklı sebeplerle iş sözleşmesinin derhal sona erdirilmesini ifade eder.
Bu haklı sebepler, iş sözleşmesinin taraflarından birinin haksız fiilini ifade eden durumlar olabilir. Örneğin, işyerinde ciddi bir hırsızlık yapılması, işyerinde cinayet işlenmesi gibi haklı sebepler derhal fesih sebebi olabilir.
Bu durumda, tarafların sözleşmeyi sona erdirmek için belli bir süre beklemeye gerek kalmaz ve sözleşme irade beyanının karşı tarafa varması ile derhal bozulur.
İşveren haklı nedenle derhal fesih hakkını kullandığında işçi hangi tazminatı alır?
İş Kanunun 25. maddesi işverenin haklı sebeplerle iş sözleşmesinin derhal feshine ilişkin düzenleme içermektedir. İlgili madde uyarınca, işverenin haklı sebeplerle derhal fesih hakkını kullanması durumunda işçi kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı almaz.
Ancak, işverenin haksız bir sebeple iş sözleşmesini derhal feshetmesi durumunda işçi haksız fesih edildiğini ileri sürerek işçi tazminat davası açarak, işverenden kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı almayı talep edebilir.
İşyerinde Birbirine Sarılan İşçiler Hakkında Yargıtay'dan Emsal Karar
İşyerinde Birbirine Sarılan İşçiler Hakkında Yargıtay'dan Emsal Karar verildi. İstanbul'da bir tekstil firmasında işyerinde birbirine sarılan iki işçiden erkek olanı, olay sonrası işveren tarafından işten kovuldu.
Bunun üzerine iş sözleşmesinin haksız nedenle feshedildiğini öne süren işçi soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Yerel mahkemenin kararı temyiz edilince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, tüm işçileri yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Yüksek Mahkemeye konu olan olay İstanbul'da yaşandı. Bir tekstil firmasında çalışan iki işçi, mesai saatinin bitiminde üzerlerinde montları varken diğer işçilerin yanında birbirlerine sarıldı. Bekar olan çalışanların birbirine sarılması işyerinde çalışanların dikkatini çekmezken, kameradan işyerini izleyen patron tarafından hoş karşılanmadı.
İş çıkış saatlerinde birbirlerini görünce sarılan bekar işçilerden kadın olan, patronun savunma istemesi üzerine işinden istifa etti. Erkek işçi de işyeri sınırları içinde uygunsuz şekilde göründüğü, bununla birlikte profesyonel çalışma gerekliliklerini ihlal ettiği gerekçe gösterilerek tazminat verilmeden işten atıldı.
Tazminat Talebiyle Dava Açtı
Aynı işyerinde çalıştığı kız arkadaşıyla mesai bitiminde karşılaşınca sarıldığı için işten atılan erkek işçi, haksız yere iş akdine son verildiği gerekçesiyle Bakırköy 12. İş Mahkemesi'ne kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle dava açtı. Yerel mahkemede yapılan yargılamada işyerine ait kamera kayıtlarının incelenmesi istendi.
Kamera kayıtlarında aynı işyerinde çalışan kadın ile erkeğin, iş çıkış saatinde tekstil şirketine ait üretim bölümünün dışında yer alan alışveriş merkezi binasının içerisinde karşılaştığı ve birbirlerine sarıldıkları görüldü. Bekar çalışanların üzerlerinde işyeri kıyafeti olmadığı ve montlarını giyinik bir şekilde birbirlerine sarıldıkları kamera görüntülerine yansıdı.
Mahkeme İşvereni Haksız Buldu
İki çalışanın mesai saatleri dışlında, karşılıklı rızaya dayalı olarak birbirlerine sarıldıklarını ve işlerini aksatacak herhangi olumsuz bir harekette bulunmadıklarını belirten Yerel Mahkeme, 5 yılın üzerinde bir süredir aynı işyerinde çalışan erkek işçinin iş akdinin feshedilmesinin eylemine göre çok ağır bir yaptırım olduğunu belirterek kıdem ve ihbar tazminatının işveren tarafından ödenmesine hükmetti.
İş sözleşmesine son verilen davacı işçinin hakkında işverenin fesih yolu dışında başka bir yaptırım uygulamasının daha doğru bir karar olacağı belirtilirken Bakırköy 12. İş Mahkemesi'nin bu kararı davalı işveren tarafından temyiz edildi.
İşyerinde Birbirine Sarılan İşçiler Hakkında Yargıtay'dan Emsal Karar
Temyiz üzerine gerekli incelemeyi yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, tüm çalışanları yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı. İlk derece mahkemesinin verdiği kararı bozan Yargıtay, her ne kadar mesai bitimi olsa da bekar iki çalışanın işyeri sınırları içinde birbirlerine sarılmasını haklı fesih nedeni olarak kabul etti. Yüksek Mahkeme vermiş olduğu kararda, "Davacının eylemi ahlaka, doğruluk ve bağlılığa aykırı, güven sarsıcı hareketler olup, işverenin davalının iş akdin haklı nedenle feshettiği anlaşılmaktadır ." ifadelerini kullandı.
Yargıtay'ın bağlayıcı niteliğindeki bu kararın ardından yerel mahkeme de bozma kararına uydu. Buna göre işyeri sınırları içinde iş çıkışında dahi birbirine sarılmak işten tazminatsız kovulma nedeni sayılacak.